Депутат готви промени в Закона за вероизповеданията

Спешна промяна на действащия закон за вероизповеданията подготвя търновският депутат Борислав Стоянов. Според него при сега действащото законодателство в България са регистрирани повече от 110 вероизповедания. Това води след себе си и схеми за източване на държавата, поясни още народният представител.

Сега двама души, стига да подадат документи, могат да се регистрират по Закона за вероизповеданията. Тази регистрация в много от случаите е фиктивна и не се извършва никаква дейност. Това дава основание да кандидатстват за субсидии пред съответните институции, от една страна, а, от друга, се ползват от данъчни преференции, уточни депутатът.

Преди два мандата Борислав Цеков също направи нова редакция на Закона за вероизповеданията, съвместно с тогавашния председател на парламента Огнян Герджиков. Той обаче не влезе в дневния ред на НС (последните твърдения на депутата не отговарят на истината – б. р.). Сега имаме потвърждение от Божидар Димитров, че има воля един такъв нов законопроект да влезе в пленарна зала, каза още Стоянов.

Темата е деликатна, защото по силата на старото законодателство в Софийски градски съд са регистрирани организации като Църквата на сциентолозите (и това не е вярно: тази църква няма регистрация у нас – б. р.), Свидетели на Йехова, както и Църквата на мормоните, които са забранени в някои европейски страни.

Според Борислав Стоянов една от добрите практики, за да се предотврати фиктивната регистрация, е представянето на определен брой подписи, чрез които да се докаже, че има реални хора, които искат да изповядват дадена религия. Така, от една страна, ще предотвратим формалните регистрации, а, от друга, никой няма да има основание да се оплаква от дискриминация, обясни народният представител от Атака.

Източник: http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=11594

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *