ЗАД КУЛИСИТЕ НА СВЕТОВЕН МОЛИТВЕН ДЕН

Поздрав в името на нашия Господ и Спасител Исус Христос!

На молитвените събрания на екипа ни редовно се молим за различни нужди. По време на едно от тези събрания бяхме подбудени от Святия Дух да ви споделим и насърчим със събитията, които се случиха до 23 май 2009г., Световен Молитвен Ден, площад Александър Батенберг.

Вероятно много от вас като гледат сцената, площада, камерите, медиите, рекламата и всичко останало си задават въпроса „Как се организира такова нещо и колко ли струва всичко това?” Ако трябва да съм честен, струваше ни 20 лв!

ПЛОЩАДЪТ: В края на 2008 г. проучихме цените за всички услуги, които ще трябва да използване за провеждане на Световния Молитвен Ден през 2009 г. В края на годината формирахме бюджета за 2009-та. Изглеждаше, че до март същата година ще имаме сумата, която ни бе необходима. В края на месец март, обаче, не разполагахме дори с половината от тази сума. В банковата сметка на служението имаше само 20 лв!

Месец май бе пълен с мероприятие поради изборите по същото време и не успяхме да намерим зала, в която да проведем Молитвения ден. Не спирахме да се молим и да търсим Бог. На едно от тези молитвени събрания Бог ни насочи към площад Александър Батенберг. За съжаление, след като се допитахме до община Столична и обяснихме за какво ни трябва площадът, първите отзиви на нейните служителите бяха много негативни. Отново се посветихме на молитва относно този проблем. Усетихме Святия Дух да изпълва съзнанието ни със знание, че площадът беше нужен не на нас, а на Бога. Отново бяхме в Столична община, където ясно заявихме, че площадът е нужен на Бог. След преглеглеждане на няколко папки, получихме разрешение да използваме площада! И не само това – беше наредено затваряне на всички входящи и изходящи улици от площада.

ОХРАНА: Следващата стъпка бе охраната. Насрочихме среща с главна дирекция на МВР, в която изложихме параметрите на събитието. Според инспекторите ни бяха нужни около 50 полицаи, като възнаграждението на всеки от тях следваше да се заплаща на час. Когато изчислихме сумата, тя възлезе на около 3 000 лв. Един от инспекторите ни попита дали сме включили този разход в бюджета и можем ли да заплатим. Като се има предвид наличните пари в сметката – 20 лв., да отговорим с „Да” би било лъжа. Отговорът ни беше, че нямаме, но вярваме, че ще ги имаме. Инспекторът ни предупреди, че ако не платим на време ще бъдем подведени под съдебна отговорност. Подписахме договора и полицаите трябваше да се явят на площада в 16:00ч. до 21:00 ч. на 31 май 2009г.

СЦЕНА: Трябваше ни сцена, която да използваме за събитието. След среща със собственика на една музикална компания, офертата възлизаше на 10 000 лв. с включено осветление, сцена и другите реквизити. След консултация с вярващи хора от този бранш се оказа, че тази оферта е много изгодна. Въпреки това, сумата от 10 000 лв. все още изглеждаше твърде непосилна спрямо наличните 20лв. Последва втора среща с представителя на същата музикална компания, по време на която разяснихме с каква цел ни беше необходима сцената. Човекът още на същата срещата редуцира сумата на 3 000 лв. Разбира се, веднага приехме предложението. Договорката беше до 5 дни (до четвъртък 17:00 ч.) да дадем половината от сумата, а другата половина след събитието.

Тук е важно да отбележа, че ние, Световният Ден за Молитва в България, или юридическото ни представителство – фондация „Мисия Възстановяване” – не е финансирано от централния офис на Световен Молитвен Ден, нито от каквито и да било други сигурни спонсори. Всички локални събития са на разноските на местните църкви.

Тъй като нито очаквахме, нито можеше да поискаме от някого тази сума, отново отнесохме въпроса с молитва до Бог. На петия ден (четвъртък) все още разполагахме с 20лв., нямахме никаква представа откъде ще намерим половината от уговорената сума до 17:00ч.

Собственикът на музикалната компания се свърза с нас, за да потвърдим срещата. Разбира се, ние потвърдихме. Към 12:00ч. същия ден една църква ни изпрати дарение на стойност 800 лв. без да знае нашата нужда, нито точната сума. И въпреки това, имахме нужда от още 700 лв. до 17:00 часа. Към 16:30 ч. приятел на служението дойде до офиса на екипа, като сподели, че има водителство от Бога да дари сумата от 700 лв. И така денят и часът за заплащане на половината от сумата бяха спазени и ние заплатихме договорената цена от 1500 лв. Междувременно изготвихме рекламни плакати и флайери, които разлепихме и раздадохме в цяла София.

МЕДИИ: Християнският сайт www.bibliata.tv, ни предложи да излъчи на живо мероприятието в тяхната интернет страница. За целта се нуждаеха от камери и бърза интернет връзка, които предварително договорихме с християнско студио „865”. След тази покана започнахме да мислим варианти и за излъчване в телевизионния ефир. Да излъчим неправославно мероприятие в най-гледаното време (неделя вечер), само по себе си беше предизвикателство, дори и да имахме необходимите средства за това. Бяхме информирани, че за да реализираме този проект са ни нужни около 40 000 лв. Стоейки във вяра, че Бог ни води към това дело, проведохме разговор с представители на един телевизионен канал и след дълги преговори сумата беше фиксирана на 1 000 лв. Така, на 31 май 2009г. Световният Молитвен Ден от София, площад Ал. Батенберг беше излъчен без прекъсване и по телевизионния ефир.

ВРЕМЕТО: Точно преди да започнем провеждането на Молитвен ден, по програма от 18:30ч. до 20:30ч. един от полицаите дойде и ни съобщи, че трябва да приключим събитието не по-късно от 19:30ч. Това, разбира се, не беше възможно, като се има предвид, че площад Александър Батенберг по договор ни беше предоставен на 31 май 2009г. от 9:00ч до 00:00ч., а уговореното работно време на полицаите беше до 21:00ч. След дълги преговори, полицаят склони да продължим до 20:00ч. Набързо заедно с водещия на мероприятието взехме решение да съкратим програмата с 30 мин., но дори и така съкратена, нещата не вървяха по новото време. В 19:50ч погледнах часовника, за да видя как вървим с времето. Един от говорителите следваше да излезе и да води присъстващите в Господната молитва преди финалната песен. Водещият ме попита какво да направим и аз бързо му дадох знак да продължим. Говорителят излезе, сподели няколко думи, след което води присъстащите в молитвата „Отче наш” и напусна сцената. Когато слизаше от сцената, отново си погледнах часовника, за да се ориентирам във времето и часът отново беше 19:50ч. Зачудено погледанх към водещия, който много озадачен ме попита колко е часът? В същия момент водачът на групата за хваление, чийто график е подреден по минути ме попита колко е часът? Определено разбрахме, че Бог е спрял за момент времето, за да може всичко, което беше предвидено да се изпълни. След този велик момент зазвуча финалната песен „Бог да пази България”, по време на която полицаите наоколо свалиха шапките от работното си облекло, а един от тях дори дойде до мен и попита как би могъл да се осведомява за наши събития и кога ще бъде следващото?

Два дни след събитието получихме две дарения, които напълно изравниха направените дефицити и успяхме да покрием всичи разходи по подписаните договори. Ще си позволя да използвам цитат на човек, който след разказа на това свидетелство каза: „Договорът винаги е различен, когато Господ е на сцената, а не зад сцената”. Имаме и много други свидетелства, за които ще ни трябва много дълго време да разкажем. Вярвам, че през новата 2010г. ще видим още по-големи чудеса и името на нашия Господ и Спасител ще бъде прославено в цялата страна! Славата да бъде само за Него. Амин!

Филип РАШЕВ

1 comment for “ЗАД КУЛИСИТЕ НА СВЕТОВЕН МОЛИТВЕН ДЕН

  1. Здравей, Филип. Покъртена съм от това, което разказваш.
    Днес, в моя ден на пост, искам моя Господ Исус Христос да ми придаде огнена вяра, да ме укрепи в посвещение и устояване, за да виждам и преживявам чудесата Му. Ако не преживяваме чудесата на Господа, значи нещо не е наред с нас.
    Бъди благословен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *