Необикновеното възстановяване на Ерусалим

jerusalem[1]От книгата на Пери Стоун: 14 Библейски пророчества сбъднали се след 1967г.

„…И Ерусалим ще бъде тъпкан от езичниците, докле се свършат времената на езичниците“ /Лука – 21:24/

Ерусалим… градът разположен в действителния център на Земята. Град стар като времето. Може би няма по-интересна съвременна история от невероятното възвръщане на Ерусалим от Израел през 1967г.

Историята започва в Египет при Насър. В упоритият си стремеж да унищожи евреите в Израел и да завладее страната,като я постави под пълен арабски контрол той блокира единственото израелско южно пристанище, откъдето страната получава 95% от своя нефт. След това започва до формира Военен съюз с арабските държава с единственстс цел да елеминира евреите. Това става през май 1967г. Колелото се завърта и часовете на Израел са преброени. Разкриването на картите започва на 5 юни 1967г. Въпреки, че Израел е създаден като държава през 1948г., Ерусалим о целият западен бряг на р.Йордан са изцяло под арабски контрол. Вместо да изчаква египетската армия, Израел поема инициативата с опасна първа атака.

На 5 юни 1967гг. ранна утринна облачност застила Средиземно море, Египет е добре зареден стс съветско оръжие-танкове и авиация. Както истински , така и камуфлажни само;ети стоят по египетските летища. В Тел-Авив са се събрали бригадния генерал Мордахи Ход и генералите Дайън и Вайцман. Месеци на подготовка са били необходими за да се стигне до този ден: на пълна победа или на окончателно поражение. Очаква се заповед за атака и между 7:45 и 8:45, когато слънцето разсява мъглата над Кайро.

Израелските самолети излитат като летят много ниско за да не бъдат открити от радар и се отправят на групи към Египет. Радиовръзките са прекратени за да не бъдат подслушани. Внезапно тишината е нарушена от птрвите съобщения на пилотите : пет самолета са унищожени преди да излетят от летището в Кайро, после още два, после още 4 …после идва новината , че цялата авиация е унищожена наземно. При птрвото нападение 183 израелски самолета разрушават 189 египетски самолета наземно, 16 радарни станции и 6 аеродрума. Нападението трае 80 минути.

Втората вълна самолети поразява целите си точно 80 мин. Египет загубва 309 от общо 340 самолета и 100 пилота. Израел изгубва 19 самолета. Следва бърза атака срещу Йордания, където 30 самолета са унищожени наземно, а след това срещу Сирия, където са унищожени 57 самолета. Ирак се включва във войната . Неговите самолети бомбардират малък град в Северен Израел. Дадено е нареждане ирзелските самолети да се отклонят с 500 мили и да атакуват иракско военно летище. Десет иракски самолета са извадане от строя.

Кралят на Йордания Хюсеин получава неверни сведения от египетското радио. Последното съобщавя, че иракската авиация бомбардира Тел-Авив и че арабски войски напредват бързо през Синай, за да завземат целия Ерусалим/по това време раздлене на две/ . Тези неверни сведения способстват за разгръщането на боеве в Ерусалим. През цялата нощ небето над града е осветено от избухвания на бомби и снаряди. В продължение на два дни обстрелът над Ерусалим разтъства стените на всички сздания в града.

Боевете в Синай стават все по-ожесточени и тогава настъпва съдбовната дата -7-ми юни 1967г. Израелските сили отблъсват неприятелските войски вън от стария град покрай Витлеем и по протежението на река Йордан. В 10ч. сутринта Мота Гур предава по радито едно съобщение , което прозвичва над града за пръв път от 135 години от нашата ера ; “ Храмът е наш“. Изведнъж се чуват силни викове и радостни възгласи на хиляди религиозни и нерелигиозни евреи , които се втурват лъм Западната стена , където нито един евреин не се е молил от 1900 години.

За първи път от Вавилонския плен насам Свещеният град не е под власта на езически народ. Ерусалим след като е разрушаван 27 пъти в историята, сега е един възстановен град. Така е трябвало да стане преди „Господ да се яви“ /псалми 102:16/. Тази война слага край на „времената на езичниците“ /Лука 21:24/

Ерусалим е като стрелките на часовник и този часовник е народът на Израел,както ще разберете по-нататък ….

Следва „Как Бог два пъти чудодейно запази Източната порта“, през която според Библията ще влезе Исус и която е единствената Ерусалимска порта остала затворена вече около 600 години.

На кратко предхождащите тази война събития:
На 29.11.1947г. ООН гласува разделянето на Палестина на две – за новосъграждането на Израел ,; а 12000 кв.км – за създаване на арабска палестниска държава.По този начин ООН пожела да удовлетвори и араби и евреи.Но какво се оказа ?Независима палестинска държава не може да бъде създадена – няма сили , които да обединят арабите в Палестина в самостоятелна държава , а и самите те не виждат смисъл в това.Какво е населението в съседните държави?- арабско.А религията? -мохамеданска.Може би се различават по език?- Не , той е общ за всички.Тогава защо да се обособяват в отделна държава? Това не става най-вече поради несъгласието на съседните арабски държави – Египет , Йордания,Сирия, които решават да си поделят Палестина .На следващия ден след като ООН гласува резолюцията -Йордания изпраща войски и окупира земи на още насъздадената пелестиска държава /така наречения „Западен бряг“/, земи на запад от река Йордан.Арабските страни сами осуетяват създаването на Палестина.Те не уважават правото на палестинския народ на собствена държава. И на всичкото отгоре , после нахлуват в Израел.
сега да видим кой с какво е разполагал:

ЕГИПЕТ-армия-310 000;1400 танка , от които 100 -Т55 с електронен прицел , над 400 самолета МИГ -21 , МИГ-23 , Сухой – 7 и др. Съветски ракети САМ-2
СИРИЯ – армия-115000, 600 танка, 150 самолета
ЙОРДАНИЯ-армия-69000 ,250 танка , 60 самолета.
ИРАК – армия -82000 , 300 танка , 140 самолета.
АЛЖИР -армия-60000 , 120 танка , 150 самолета,
САУДИТСКА АРАБИЯ – 50 000 армия , 120 танка , 20 самолета.
КУВЕЙТ – 5000 армия , 24 танка , 12 самолета.
ЛИВАН – армия -12000 , 100 танка , 24 самолета.
и сега да видим с какво разполага Израел за да им противостои.
ИЗРАЕЛ – 60000 армия , 220 000 запасняци .Изисква военна повинност и от жените , 150 самолета – повечето френски „Мираж“ , 800 танка- „Шерман“ и „Патън“ -американски образци от втората световна война ./сведенията са по данни на Института за стратегически проучвания в Лондон/

На 5.06.1967 г. в 8 ч. сутринта израелската армия започва изпълнението на военен план с кодово библейско название „Гълъб“. Изрел прави това , което арабите трябва да направят 24 часа по-късно.По данни на израелското разузнаване арабите са планирали всеобщо нападание срещу Израел на 6.06.67г
Израелския въздушен флот се отправя към Египет , не са засечени от радари може би защото са летели много ниско.

Египетската армия не успява да окаже съпротива , оставя на бойното поле в изправно състояние огромно количество бойна техника , Израел пленява 800 танка, пленени били 28 генерали и 8000 офецери .Дълбоко ешалонираната египетска отбрана изгадена по съветски образци и под контрола на съветски военни специалисти е разбита за 36 часа . Унищожени са 309 египетски самолета и боеприпеси достатъчни за подържането на 7 девизии /една девизия има състав от 16000 -20000 войника/ А се знаело че Египет разполага със самолети -бомбардировачи „ИЛ-28“

Израелска армия води сражения на четири фронта едновременно и само за 6 дни арабите са доведени до пълно сгромоляаване , от което ги спасява ултимативно искане на тогавашния СССР. Сирийската армия отстъпва труднодостъпните Галеонски възвишения превърнати от съветски военни експерти до навечерието на войната в непревземаема крепост.От тук Сирия сипе снаряди по израелските низини.
Сирия загуби 60 самолета, 70 танка -разрушени и 40 пленени , много бойна техника , 1000 убити и 500 ранени.
Йордания – загуби ; 29 самолета , 1000 убити и земите западно от река Йордан.
Израел загуби – 760 убити и 19 самолета.
Обшата загуба на арабите е 20 000 убити войници и офицери .

4 comments for “Необикновеното възстановяване на Ерусалим

  1. Има свидетелства на арабски войници,които са участвали в тази война.Те разказват,че когато израелската армия ги е нападала,те виждали във въздуха гиганти с блестящи мечове,които са били над израелската армия.При вида на тази гледка арабските войници ги е нападало голям страх,и те панически са бягали.Бог отново воюва за своя народ.Второз.33:29 Блажен си ти Израилю; Кой е подобен на тебе, народе спасяван от Господа,“

  2. Нека ви разкажа интересна история, която помня от моята баба относно Ерусалим. Когато през 1918-та англичаните пускат радиопредавания на ВВС за войските им в Гърция, които са се хващали и в България, цялата църква намерили радио и седнали да слушат. Моята баба е била дете тогава, но е запомнила, че по-възрастните евангелски вярващи са предполагали, че това настъпление на англичаните е част от наказание от небето, заради теософията и окултизма завладели страната в началото на века. Когато чули обаче, че войските завзели Ерусалим са дошли да превземат и България. Което между другото не е било вярно фактологически, защото повечето от тези войници минали през Ерусалим загиват безславно в Галиполи. Всички възрастни вярващи възкликнали като гръмнати. Те за първи път чуват, че град Ерусалим съществувал, а не е пратен на дъното на океана както всички са вярвали до тогава. Бързо изключили радиото, явно теософията и окултизма са владеели не само у нас, но и в Англия. Идеята, че градът от Библията Ерусалим е известно къде е бил на земята е пропаганда от времето на Кримската война. Тогава руснаците обявяват Истанбул за Ерусалим или „Втория Рим“. Англия и Франция решават да преместят „Ерусалим“ на сегашното му място, по-далече от Москва, но почти точно на юг, „третия Рим“. В Библията няма описание къде са местата и градовете, които са споменавани, измислянето на местоположение е не само заблуда, но и политически мотивиран ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *