Тайните тунели под Ерусалим

the-western-wall-tunnels[1]

“ но двора, който е извън храма, остави и недей го измерва, защото той е даден на земните племена, които ще тъпчат святия град четиридесет и два месеца“ Oткровение на Йоан 11:2

В новия завет ясно е казано, че ще съществува ХРАМ в Израел по време на периода на Голямата скръб /Откровение на Йоан 2:4, „Евангелие на Матея“ 24:15/. Този храм на скръбта ще бъде построен на същото място, където са се намирали предишните библейски храмове в Йеросалим – хълмът Мориа. Военен вожд, който евреите ще приемат за свой Месия ще ръководи строителството: “ И ще постави шатрите на палата си между моретата, върху славния свят хълм; но при все това ще бъде постигнат от края си и няма да има кой да му помогне.

Както вече разбрахме на този хълм се издига голяма джамия и въпреки, че евреите контролират Йеросалим хълмът Мориа е под мюсюлмански контрол и Главиният равин е забранил на юдеите да ходят там. Има няколко причини за това:

1. Всички религиозни евреи са формално нечисти според закона на Мойсей, защото не разполагат с „пепелта от юнисата“ или с “ очистителна вода“, за да се очистят. Няма го храма с кивота и затова те няма как да се сдобият с тези неща.

2. Тъй като е възможно много свещени предмети да са заровени под хълма евреите се страхуват, че могат да ги осквернят като ходят по тях.

3. Тъй като не се знае къде точно е бил Храма те се страхуват да не стъпят на това място, което ще им донесе наказание от Бог – смърт.

4. Заради Купола над скалата арабите контролират този хълм и евреите не отиват да работят там, за да не предизвикат започването на война.

Поради тези и други причини/които вече посочих в предишните глави/ евреите нямаше как да достигнат до мястото където е бил храма и да го построят отново без да си навлекат сериозни неприятности. Оказа се че мястото където е бил храма е свободно, но не и територията около него, която се контролира от арабите и следователно евреите няма как да преминават всеки ден през нея за да строят храма си…никой не би и ги пуснал за тази цел.

След 1967 г започнаха усилени разкопки около Стената на плача – Западната стена бяха открити множество тунели, един от тях наречен „Тунела на равините“ извежда точно пред задния вход на Светая Светих от времето на Херод“. През този тунел евреите биха могли да достигат мястото и да построят своя храм избягвайки опасностите от 4-те точки по-горе. „Бог направи път там където няма път“ или както е писано в „Второзаконие“ 33 – „има ….съкровища, скрити в пясъка…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *