Отворено писмо до Обединени евангелски църкви (ОЕЦ)

До Обединени Евангелски Църкви

Уважаеми членове на ОЕЦ, пастори и братя,

Съзнавайки важността на публикуваната от Комисията по досиетата информация относно принадлежността на настоящи пастори към органите на държавна сигурност и произтичащите от това дебати, не трябва да пренебрегваме факта, че църквата в България е изправена пред други, не по-малко сериозни предизвикателства, целящи ограничаването на нашата религиозна свобода, която трябва да бъде защитавана от всички нас заедно.

Без да омаловажавам ни най-малко проблема с досиетата, и още повече болката, която той поражда в сърцата на много вярващи, важно е тези дебати да приключат колкото се може по-скоро, за да можем всички ние заедно да съсредоточим усилията си и ресурсите си към актуалните теми свързани със системното потъпкване на християнските ценности и свободи и да предложим на обществото Библейско базирани решения на наболелите съвременни нужди.

В качеството ви на административно-координиращ орган на евангелската общност в България, няма друга подобна институция в страната, която да може по-ефективно да участва в решаването на подобни спорове. Като институция, работеща за утвърждаването на християнските ценности и съдействаща за регулиране на отношенията между евангелските църкви в страната, на вас ви е дадена и изключителната Божия благодат да работите в тази насока.

В тази връзка, на базата на дадения ви от Бог авторитет, очакваме вашата по-активна роля на Миротворец в спора между заинтересованите страни.

В Христос,
Александър Атанасов
Преследваната Църква

7 comments for “Отворено писмо до Обединени евангелски църкви (ОЕЦ)

 1. Наистина много сериозно писмо. Поздравления за г-н Атанасов с когото много бих искал да се запозная за да обсъдим този специален текст като апел към Божия народ. Вижда се, че е писана под духовно водителство и всички ние се нуждаем сериозно да се молим за нашата роля. Д-р Пеев многократно вече писа за това, а п-р Добре от Силистра и п-р Маринов от Монтреал апелираха за подобна намеса от страна на ОЕЦ. Като че ли е крайно време мълчанието на евангелските ръководства да бъде нарушено от сериозни богословски и духовни гласове и един път завинаги този казус да бъде разрешен. Но не в полза на личност която иска да си продава книгата или деноминация която търси начин да се измъкне от кризата а в ползата на целия Божи народ.

 2. ОЕЦ, със сигурност не е „административно-координаращ орган“ на цялата евангелска общност. ОЕЦ може да си координира само хората и църквите, които участват в сдружението им. А и не е много ясно доколко точно „административно-координиращ орган“ е нужен на евангелската общност. Нужни са лидери, които имат кураж да застанат с името си за Божието Слово и за Божието дело.

 3. Напълно споделям мнението на адв. В. Костов за т. нар. „обединение“ на Евангелските църкви (ОЕЦ) в България. Това е една напълно ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ИНСТИТУЦИЯ, която „виси“ във въздуха и не е полезна никому, освен на самите лидери, които на ротационен принцип се самоизбират за председатели. От ОЕЦ започва дългият низ на лични и фамилни кариери. ОЕЦ твърде инцидентно напомня за себе си на евангелската сцена с по някое официално изявление, което почти винаги е анахронично спрямо актуалните събития. ОЕЦ не взе адекватно становище за „агентурния проблем“. ОЕЦ няма становище за религиозен култ като АРЦ. ОЕЦ няма дейност, която открито да показва загриженост към евангелски общности с реални проблеми с държавни представителства. ОЕЦ е „кимвал, що звяка“!
  Настоящият председател на ОЕЦ Николай Неделчев е не ОБЕДИНИТЕЛ, а РАЗДЕЛИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕВАНГЕЛИЗЪМ. Той стои в основата на инициативата да се отцепи бившият ОБФ от евангелската просветна институция ВЕБИ и сега се изживява като преподавател на „Св. Тривелий“ – отцепническото училище. Преди да се пенсионира, г-н Неделчев „колеше и бесеше“ като паша в дейността на ВЕБИ, гонеше трезвомислещи преподаватели, обещаваше висок образователен статут на ВЕБИ, хвалеше се с политически връзки по високите етажи. Той се е школувал в „хвърлянето на златен прах в очите“ на мнозина. Доскоро без неговото ВИДИМО ПРИСЪСТВИЕ не минаваше откриване или закриване на академичната година на ВЕБИ. Вчера обаче, когато випуск 2012 г. на ВЕБИ се дипломира официално, той не само не дойде, но дори и не изпрати поздравителен адрес. За него ВЕБИ вече не представлява интерес, защото забърка каша и надроби попара, която (както винаги!) остави други да я сърбат. Вчера обаче – именно поради неговото и на други отсъствие! – изведнъж стана ясно какво означава ДУХОВНОСТ. Чистотата в погледите на абсолвентите, неподкупността на преподавателите и преклонението на всички пред Христос – ето го ИСТИНСКИЯТ ЕВАНГЕЛИЗЪМ без ОЕЦ и без неделчевизъм (разбирайте: кариеризъм).
  Затова, братя евангелисти, трябва да се научим да се борим, да отстояваме каузите си и ДА ПОБЕЖДАВАМЕ БЕЗ О Е Ц!

 4. Искам само няколко думи да кажа за досиетата.От чия полза е ровенето в тях.Дори и да знаем кои са били агенти,ще станем ли по вярващи и по добри,категорично не.Моят баща си отиде рано рано вследствие на гоненията.Абеше толкова нужен,особено за вярата.Ще се върне ли,не,тогава всичко е безмислено.Има други по важни неща,обединението на вярващите и невярващите да видят,че Бог е в нас.Нека Той отдаде дължимото на всеки провинил се.

 5. Фактът, че ОЕЦ дори не отговори на въпросното ОТВОРЕНО писмо показва пълна неадекватност по наболелите проблеми на български евангелизъм. A уж ОЕЦ е създаденo да решава проблеми и създава предпоставки за спокойна работа на църквите. Цялата структурна подорганизация не може да се разберат между себе си а камо ли да се стремят да доведат ресурси. Разпадането на ВЕБИ е основателен претекст ръководството на ОЕЦ да подаде пълна оставка и да даде възможност на нови кадри да поемат нещата. Обратното би било да си играем на църква докато бакаловци, пилевци и курдушмановци се представят като лидери на евангелското движение и събират дивиденти за себе си в чужбина. Това е факт в „проповедните” посещения на Бакалов в Минесота, Пилев в Абърдийн и Курдуманов в Лас Вегас.

 6. Г-н Грозев, напълно съм съгласен с вашата оценка за липсата на реакция от страна на ОЕЦ. Искам само да направя малка корекция, за това че ОЕЦ не може да вземе отношение по проблемите на ВЕБИ, защото същото не е подопечно на ОЕЦ. Това, което ОЕЦ може да направи е да вземе отношение по проблемите на ВДУ „Свети Тривелий“, защото Българска свободна църква е член на ОЕЦ.

 7. Учредителките не ВЕБИ от ОЕЦ не са ли собственици на факултетите? Ако е настъпила промяна в последното следва да има публично уведомление чрез Държавен вестник заедно с приходящите протоколи съдържащи решенията на съвета на директорите. Нали в него все още влизат представителите на деноминациите в ОЕЦ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *