Писмо до пастирите

Тази година ние, християните в България, отново имаме възможността да се включим в инициативата “Да помним, за да не се повтори”, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ),  като посветим неделната служба на 27 януари на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

През 2019 г. светът ще отбележи 80 години от началото на Втората световна война, която бележи може би най-тъмния период на миналия век, довел до Холокоста и смъртта на милиони невинни хора. Макар и тези събития да не са толкова отдалечени в миналото и да разполагаме с изобилие от източници за тях, техните преки свидетели сред нас стават все по-малко и заедно с това избледнява и споменът за случилото се, а духът на антисемитизъм продължава да е все така жив.

Евреите в Европа днес с основание живеят във все по-голям страх. Наред със случаите на убийства през последните години в редица големи градове в Европа, евреите са обект на ежедневна дискриминация и атаки като оскверняване на гробища, свастики, изрисувани по синагоги и училища, антиизраелски митинги. Ситуацията в България днес е не по-малко обезпокоителна въпреки достойното дело на нашите предци, довело до спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Според проучване на Антиклеветническата лига, създадена в началото на XX век, за да се бори срещу антисемитизма, около 44% от българите хранят антисемитски настроения, което е далеч над средното за Западна Европа, където делът на тези хора е 24%. В същото време процентът на хората, които не са чували за Холокоста или го смятат за мит и преувеличение, е притеснително голям сред младите хора.

Наред с това ние ставаме свидетели на възраждането и разпространението на крайнодесни идеологии и движения, подхранвани от омраза към другия и прояви на нетърпимост към различните от нас.

Всичко това би трябвало да бъде много силен предупредителен сигнал за нас и за нуждата да достигнем до младите хора с истината, защото забравата и непознаването на миналото е един от най-сигурните начини фаталните грешки от историята да бъдат повторени от идните поколения.

За да спрем разпространението на тези зли идеологии и предотвратим повторното случване на Холокост, е нужно да предприемем решителни действия. Затова Ви призоваваме да организирате възпоменателна служба във Вашата църква на 27 януари тази година. Разнообразни материали, включително проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи и др., можете да намерите на нашия сайт remember-holocaust.info и да използвате при подготовката за Вашата служба.

Нека не изпускаме възможността да направим онова, което е по силите ни, за да се съпротивим на антисемитизма и ксенофобията и да спомогнем за формирането на морални ценности в обществото ни!

2 comments for “Писмо до пастирите

  1. Антисемитизмът е едно от най-грозните расистки явления на всички времена. Като вид антихуманна идеология обаче той не е характерен само за хитлеро-фашизма. По времето на комунистическите режими антисемитизмът бе част от доктрината на т.нар. марксизъм-ленинизъм. Бившият съветски журналист-дисидент Аркадий Полишчук от еврейски произход описва в книгата си „Танцуване върху тънък лед“ (Dancing on Thin Ice) редица случаи на руски евреи, които са били преследвани и осъждани по времето на Брежнев и Андропов поради антисемитските възгледи на управляващите. Когато християни говорят по темата за антисемитизма трябва добре да се информират какво точно означава това, защото има опасност да се злоупотреби с някои отлики между християнството и юдаизма. АНТИСЕМИТИЗМЪТ Е ПОЛИТИЧЕСКА ИДЕОЛОГИЯ и няма нищо общо с някои критични мнения в Новия Завет и Църковната история.

  2. Да, всички ние трябва да помним и подкрепим жертвите на всяка неправда, престъпление и особено на такова чудовщино зло, каквото е антисемитизма и извъшените от антисемитите масови престъпления като беззакония, измама и клевети срещу невинни, ограбването им и убийството им до край н цял народ – доказващо пълно моралното падение на човечествотото в бунта срещу Бога и истината, расизъм и дискриминация и беззаконие на демницирани управлявани от дявола злодеи, извъшили масово изтребление на милиони невинни дори на почти цял народ.А това прави Холокоста най чудовщното престъпление срещу човечеството истината мира и Бога, и явно вдъхновено от дявола още от едемската градина омраза към Бога и народа, чрез който ще дойде Спасителят н човечеството. Антисмеитизма е грях срещу Бог и престъплние срещу човесетсвоо, кеото само нечествиви – безбожни,беззаконни, зли, корумпирани измамни управялвани от дявола диктатори, режими,групи могат да замислят,планират, финансират,одобряват укриват каквито са както кръстоносци,инксвитори, нацистките, комунистичексите, ислямксите репресивни терористични групи включително под фалшивата маска на религията и измамата че служат на Бога,че защитават своите народи когато основата и целите на атсиемитизма са като на дявола- да измами,да ограби да заколи и погуби невинните Божии скъпоценни творения и Божиите праведни служи винаги са били основна миена на слугите на дволя и се нуждаяъ от нащата спешна заита молитва и всяка друга подкрепа заради истинат правдата и живота. А медийното затъмнинието, умиеното безаберие за терора среу Израел, и дори финансиране на престъпленията срещу вереи от ООН и ЕС, както и отричането с измама на престъпленият на антисетизма като Холокоста, и до сега разпространяване на лъжите-клеветите и укриване и повтаряне и одобряване на терористичните престъпния на нацизма с публични заплахи и ежедневни атаки от ислямксите терористични режими за унищожение на Божия избрн народ с цел отново окупиране и ограбване на неговата земя и наследство дадени от Бога, но така и за осуетяване на спасението на човечеството което е чрез евреите,както и благословението от Бога са само в и чрез Месията и цярят на Израел- небесният Бог Творецът и Гспод на небето и земята. Разпалването на антисемтизма и престъпленията срещу Израелския народ, земя и държава е доказателство отново за моралното падение на човечеството, за отстъплениято на църквата от истината и Бога и за бизки Божи съд проклятие и гняв на нечеството мнозинство дръзнало за пореден съд да докача дори Божиите избран народ,скъпоценни като зеницата на окото за Бога!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *