Международен ден в памет на жертвите от Холокоста

 

Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, 27 януари, като се включим в инициативата „Да помним, за да не се повтори” и посветим неделната служба на 28 януари, за да почетем паметта на милионите жертви на нацисткия режим. Кампанията е част от инициативата „Да се поучим от историята“, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ).

В края на месец януари ние отново ще се вгледаме в историята на Холокоста, за да си  напомним, че чудовищни престъпления в подобен мащаб не се случват от само себе си, а са резултат от процес, който започва, ако на ежедневно ниво откажем да се съпротивим на проявите на расизъм, ксенофобия и антисемитизъм. Не бива да позволим безмилостна пропаганда да доведе до възраждането и разпространението на идеологии, проповядващи омраза към другия и до случването на нов Холокост!

Тази година ние отбелязваме и 75-годишнината от спасяването на българските евреи, един от най-достойните моменти в нашата история, с който можем да се гордеем.  Годишнината е повод да разкажем на младите хора за достойните личности от нашето минало и смелото им дело, вдъхновено от праведните им ценности и идеали. Личности, които не се поколебаха да застанат на страната на истината и да защитят своите еврейски съседи и приятели, пренебрегвайки своето благоденствие, кариера и дори живот. Днес, когато хората не познават историята си, повече от всякога е нужно да не позволим тези спомени да бъдат забравени, защото ако някой успее да ни открадне миналото, той ще успее да открадне и доброто ни бъдеще.

Inline image 2

Думите на истина и делата ни на праведност могат да имат огромен ефект върху бъдещето на страната ни! Наред с това, всички участници в кампанията тази година, които имат желание,  ще имат възможност да получат и прожектират документалния филм “В нашите ръце: Битката за Ерусалим” (http://www.inourhands1967.com/), посветен на 50-годишнината от Шестдневната война. С помощта на интервюта с участници в събитията и исторически възстановки, филмът разказва за войната от юни 1967 г., която промени завинаги историята. 

Филмът е чудесна възможност да научим повече за случилото се през тези шест дни, за да можем да се противопоставим на антисемитски и антиционистки лъжи. Той е и завладяващ разказ за невероятния военен подвиг на еврейската държава, която само две десетилетия след създаването си, отново е заобиколена от вражески армии и оставена да се отбранява сама. Непосредствено преди военните действия опасността,  Израел да бъде отново заличен от картата на света, е съвсем реална, но самоотвержените действия на Израелските отбранителни сили, които рискуват всичко в името на родината, не само опазват страната, но и връщат Ерусалим в ръцете на еврейския народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *