Международен възпоменателен ден на Холокоста

Скъпи пастори, братя и сестри, приятели,

Тази година хиляди църкви в Европа отново ще отбележат Международния ден в памет на Холокоста, 27 януари. За четвърта поредна година, ние, българските църкви имаме възможността да участваме в инициативата „Да се поучим от историята”, организирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ), по повод на този ден.

През последните две години българската кампания „Да помним, за да не се повтори”, беше отличена от ЕКИ като най-успешната национална кампания в Европа. Това показва, че българските християни са сред вярващите в Европа, които най-активно подкрепят Израел и евреите – нещо, което може да ни радва пред Господа. По този повод през ноември 2008 г. пастор Андрей Аврамов беше поканен като говорител на конференцията на ЕКИ в Европейския парламент в Брюксел, където изказването му беше прието много положително от присъстващите евродепутати и християнски служители от Европа.

На 27 януари, 2010 година, като представител на България, п-р Аврамов ще участва в главното възпоменателно събитие по повод Международния ден в памет на Холокоста, което ще се състои в Европейския парламент в Брюксел. Ясното послание, което получаваме от досегашния ни опит в тази връзка, е, че когато България говори за Холокоста, Европа слуша. Считаме, че това е уникална възможност българската църква и нацията ни като цяло да влияе за добро в Европа срещу засилващия се с всеки изминат ден антисемитизъм.

През 2009 г. в кампанията се включиха 431 църкви от цялата страна – два пъти повече от участвалите църкви през 2008 г. и повече от една трета от протестантските църкви в България. Искаме да благодарим на всички вас, Божии хора, които продължавате да демонстрирате това голямо сърце за Израел и еврейския народ по толкова категоричен начин. Обърнато в цифри, това означава, че през 2009 г. вероятно между 50 000 и 60 000 души директно или индиректно са били въвлечени в отбелязването на 27 януари, слушайки за случилото се по времето на Холокоста. Това има своя ефект и влияние, защото само хора, които знаят истината, могат на дело да се противопоставят на разпространението на антисемитизма.

Вярваме, че през 2010 г. броят на участващите църкви ще нарасне още повече и ефектът върху обществото ни ще бъде още по-значим. Ето защо това, което всеки един от вас е направил през досегашните кампании и планира да направи през настоящата кампания, ще достигне много по-далеч отколкото можем да си представим. Нека заедно да бъдем светлина за страната и континента ни и да оставим благочестиво наследство на идващите поколения!

Тази година възпоменателните служби в църквите по повод Международния ден в памет на Холокоста ще се проведат на 24 януари /неделя/. Независимо дали вие вече имате опит в провеждането на такива служби или планирате да организирате честване по този повод за пръв път във вашата църква, нашият интернет сайт ви предоставя множество материали, специално подготвени за тази цел: http://www.remember-holocaust.info/

Този сайт беше създаден през януари, 2008 г. за целите на българската кампания по честването на Международния ден в памет на Холокоста и бива обновяван всяка година с разнообразни материали във формата на поучения, информация за исторически и актуални събития, снимки, видеоклипове, плакати и др. В идващата седмица на сайта ще бъдат публикувани множество нови статии, проповеди, филми и други материали, които могат ви помогнат да отбележите по един достоен начин този ден.

Напомняме ви да регистрирате вашето участие в Кампания 2010 на посочения сайт (http://www.remember-holocaust.info/) и ви насърчаваме да го направите възможно най-рано.

Заедно за успешна кампания 2010,
Пастор Андрей Аврамов – Християнски Център „Победа” София,
Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова,
Представител за България на Християни приятели на Израел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *