Международен ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста

Скъпи пастири, съработници и приятели,

На 27 януари светът отново ще отбележи Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста в опит да запази жив спомена за тази огромна трагедия и да попречи подобен геноцид да се случи отново. За десета поредна година, ние, християните в България, ще се включим в инициативата „Да помним, за да не се повтори” като посветим неделната служба на 24 януари, за да почетем оцелелите и паметта на жертвите от Холокоста. Кампанията се провежда ежегодно в рамките на инициативата „Да се поучим от историята“, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) през 2005 г.

За съжаление днес светът отново е свидетел на все по-чести прояви на антисемитизъм, които будят тревога. Обезпокоителен е фактът, че все повече евреи напускат Европа поради страх за собствената си сигурност и живот. България не е изключение. Младото поколение в страната ни не е екипирано с достатъчно знание за ужасяващата реалност на Холокоста, което е благоприятна почва за възхода на расистки идеи. Безпрецедентно високото ниво на антисемитски настроения сред младите хора е сигнал за огромната нужда от действия, с които решително да се противопоставим на разпространението на идеологии, базирани на ксенофобия и омраза. Нужни са инициативи, които да образоват съвременните поколения за истината на Холокоста и кампании като тази, които да им повтарят да не забравят миналото си, но да продължат традицията на онова поколение достойни българи, които не мълчаха, но се съпротивиха на унищожаването на българските евреи.

Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели, защото това би означавало някой ден това трагично събитие да се повтори. Ние всички можем да образоваме, да говорим, да обединим усилията си и да предадем историята на поколенията, които са днес и на тези, които ще дойдат утре.

Независимо дали досега сте участвали в кампанията, ние ви насърчаваме тази година да организирате възпоменателна служба във вашата църква на 24 януари. На нашия уебсайт www.remember-holocaust.info/download.php можете да намерите разнообразни материали, които да ви помогнат при подготовката на вашите служби – проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи (включително във формата на видео клипове, които можете да изтеглите и да прожектирате) и др.

Благодарим на всички, които и тази година ще подкрепят инициативата. Убедени сме, че участието ви в настоящата кампания ще има важен принос в борбата с антисемитските настроения в нашето време. Искрено вярваме, че ако ние заедно продължим да постоянстваме в това добро дело да издигаме истината, ние можем да имаме добро влияние за формирането на морални ценности в обществото ни, които да попречат трагедията на Холокоста да бъде повторена.

С уважение,

Пастор Андрей Аврамов,
Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова,
Представител за България на Християни приятели на Израел

3 comments for “Международен ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста

 1. Да, наистина, нека да помним, за да не се повтори!
  Мисля че ние, християните, трябва не само да напомняме историческите събития от Втората Световна война, и бедствието, сполетяло евреите тогава. Но нещо повече- ние трябва да сме добре екипирани със знание, с което да воюваме ДНЕС, СЕГА, против всякакви антисемитски идеологии, които се опитват да избуят сред обществото, както в България, така и по целия свят.
  Бих искал особено да обърна внимание на т.нар. „Теории за световната конспирация“. Истината е, че самите „теории“, всъщност са една подла конспирация срещу евреите. И са изключително коварни, като са оплели в измамата си и много християни, търсещи отговор на въпроси като „кой е антихриста, откъде ще дойде, коя е блудницата Вавилон“ и т.н.. Всъщност именно тези теории до голяма степен са и причината за холокоста.
  Такава е човешката природа- както казва и Божието слово- мнозинството не обича истината, и за това Бог праща заблуда да действа между хората, за да повярват лъжа, и да бъдат осъдени. Хората обичат сензациите. Хората търсят виновник за проблемите си. Хората често са разочаровани от официалните медии, официалната информация, и търсят алтернатива. Хората не обичат да търсят проблема в самите себе си. Трябва им някой, който да е виновен. И когато някой издаде някоя сензационна и шокираща информация, която е различна от официалната, тя се поглъща веднага като топъл хляб, понеже хората обичат да се чувстват „просветени“, наричайки останалите „промити мозъци“. Дали тази информация е вярна, дали наистина изнесените в нея факти са действителни, или поне- дали наистина са изтълкувани коректно- за тях не е важно. Че кой например ще си направи труда да потърси сериозно откъде идват т.нар. „Протоколи на Сионските мъдреци“, или който и да е друг съмнителен източник?
  А проблема е, че тези теории са навлезли широко и сред християните. Много християни смятат, че тези теории „разобличават измамата на антихриста“. Но всъщност е пределно ясно, че те са измама, понеже всички виждаме каква им е крайната цел- да се посочат евреите като виновници за всички световни проблеми. Именно това е напълно достатъчно, за да е ясно на всеки, че тези теории НЕ СА от Бог, и няма как да бъдат никакво разобличение на измамата на антихриста. По-скоро самите тези теории са част от тази измама! Всъщност целта им е не само света да намрази евреите, а и да обърка още повече хората, включително и християните- да ги направи параноични, страхуващи се от всичко- от ГМО, от самолетни дири, от какво ли не, така че да забравят, че в крайна сметка всичко е в Божиите ръце, и няма как да бъде в ръцете на „тайни човешки организации“.
  Мисля, че всичко това трябва да се коментира открито, и тези теории за световната конспирация (които са един от основните източници на антисемитизъм) да се изобличат ясно, започвайки първо сред християните, и после сред цялото общество.

 2. Нека да прочетем и една малко по-различна гледна точка. Да не ставаме клакьори на чужди интереси а да се молим за Израел, една болна нация.

 3. Да, нека да се молим за Израел. Каквото и да се опитват да направят против Израел и евреите, те НЯМА да успеят.
  Между другото- една добра новина за Израел: Месианската църква (църквата на вярващите в Господ Исус Христос евреи) расте все повече, и придобива все по-голямо благоволение сред все още неприелите своя Месия евреи, точно както е и записано в библейските пророчества…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *