Фалшивата новина, че Европейски съд забранява кръщене на бебета

Явор Дачков: Как пуснах „новината“, че европейски съд е обявил кръщаването на бебета за престъпление

След като германските медии мълчаха няколко дни за варварството на Нова година в Кьолн, а по-късно се опитаха да изкарат изнасилванията и блудствата ритуален танц и дребно джебчийство, фалшивата новина, че Европейският съд по правата на човека е обявил Светото Кръщение на бебета за престъпление, въобще не ми прозвуча като измислица.

След като думата “християнство” бе изхвърлена от провалената Европейска конституция, след като Франция изхвърли разпятието от училищата и забрани носенето на религиозни символи (и кръстчета), след като в няколко френски градове съдът забрани на публични места да се поставят коледни украси с възстановката на Рождество, а в Париж доброволно се отказаха от тях, след като кметовете във Франция получиха наръчник по лаицизъм, за да се предпазват от християнски жестове, които биха могли да „накърнят“ правата на другите, след като Меркел заяви пред списание “Фокус” през 2008 г., че „Европа не е християнски клуб, а клуб на ценности”, след като един от най-популярните футболни клубове в Европа,

“Реал Мадрид”, се отказа от кръста в герба си заради парите на арабски шейхове, след като водещи американски и европейски политици провидяха в православна Русия враг и припознаха Саудитска арабия за най-добър приятел, а “Ислямска държава” за доходен източник на петрол и добър купувач на оръжие, след като медиите в Европа оглушително мълчат за гоненията и масовите убийства на християни в Ирак, Сирия и т.н., след като германските медии мълчаха няколко дни за варварството на Нова година в Кьолн, а по-късно се опитаха да изкарат изнасилванията и блудствата ритуален танц и дребно джебчийство, та след всичко това фалшивата новина, че Европейският съд по правата на човека е обявил Светото Кръщение на бебета за престъпление, въобще не ми прозвуча като измислица.

Ето защо без никаква изненада я сложих в „Гласове”, след като попаднах на нея в италиански сайтове. Махнах я след половин час, веднага щом разбрах, че е фалшива. През това време я бяха прочели няколко хиляди души. Поради дефект в администрацията на сайта, се оказа, че линкът, който разпространих във Фейсбук, е активен и новината продължава да се отваря.

Искам да поясня, че в нашата администрация тази новина е изтрита, а когато отворите сайта „Гласове“ няма да я намерите там. Тя се отваря само през Фейсбук и се надявам в първия работен ден хората, които се грижат за техническата подръжка на сайта, да я изтрият. Досега фалшивата новина е прочетена от над 100 хил. души и се разпространява лавинообразно в социалните мрежи. За мен това показва не толкова склонността на хората да се самозалъгват и да бъдат лъгани, както някои се опитаха да интерпретират случая, а е напълно адекватна реакция на самозащита срещу все по-неадекватната европейска политика. 

Тази политика и медийната пропаганда се опитват чрез мека диктатура да изхвърлят християнството от Европа и все по-агресивно да нападат онези, които държат на християнската си вяра и национални корени, обвързани здраво с нея. В най-съкровената си същност днешният либерализъм е богоборческа светска религия. Той е антихристиянски по дух, въпреки че произхожда от християнството и обявява за краен екстремист всеки, който си позволи публично да заяви принадлежността си към Христос. Последното е позволено само в рамките на религиозната християнска общност (католическа, протестантска и православна), която за либералите е „една от многото“ в разпадащия се ЕС.

Политиците и администрацията на Европа сами си изпросиха това отношение. Те са основните виновници за него, а не световната конспирация и хибридната война на Кремъл. Ето защо пуснах фалшивата новина за измисленото решение на Европейския съд по правата на човека. За което се извинявам. Съжалявам и нямаше да го направя, ако дори и за миг ми бе минало през ума, че е лъжа. Не съжалявам обаче за реакцията на хората. Тя ми дава надежда, че не всичко е загубено и че голямата ни битка все още предстои.

4 comments for “Фалшивата новина, че Европейски съд забранява кръщене на бебета

 1. ШОК! МЪЛНИЯ! ЕС забранява дишането!

  „ШОК! Европейската комисия е гласувала директива, която забранява дишането, считано от 1 март 2016 г. Решението на ЕК е свързано с повишаването на нивата на въглероден диокис в атмосферата и необходимостта от овладяването им.

  Тъй като отделянето на въглеродни емисии е естествен процес при дишането на хората, комисията забранява тази дейност.“

  Звучи малоумно, нали? И едва ли ще споделите подобна новина на стената си във Фейсбук.

  Но ето, че десетки хиляди наши сънародници решиха да прекарат събота вечер в споделянето на новината, че Европейският съюз забранява кръщаването на деца, считано от март тази година.

  Цитира се решение на Европейския съд по правата на човека, според което кръщаването на децата нарушава техните права. Публикуват се и мнения на журналист от „Таймс“ и радио водещ.

  Тълпите разярени българи веднага съзряха конспирация срещу православното християнство, други похвалиха Путин, че е разпоредил решенията на Европейския съд да не важат в Русия, а трети се усъмниха, че новината е истинска, но се застраховаха, че вече нищо не може да ги учуди.

  Разбира се, новината е фалшива.

  На сайта на Съда в Страсбург няма да намерите подобно решение. Дори и Google е в неведение за него. Цитираният журналист Андрю МакФарел (Andrew McFarrell) от „Таймс“ (вероятно британският The Times, въпреки, че медии, в чийто заглавия име думата „times“ изобилстват по света) също не съществува, а радио водещ на името Майкъл Уол може и да има някъде по света, но… за него по-долу.

  Анатомия на глупостта

  Новината тръгва от сайта „Гласове“ на Явор Дачков, където е публикувана в 15,11 часа в събота. Посочен е и източник – италианският сайт ilgiomale.it.

  Статията е преведена 1:1 оттам, но ако включим функцията на браузъра си за автоматичен превод на целия сайт, определено ще се изцъклим – защото новината за забрана на кръщаването съжителства с други бомбастични заглавия:

  „Папата откри антихриста. Шокиращо видео!“, „Жена с три гърди живее в Неапол“ и „Учени откриха как негрите да стават бели“.

  Да, ilgiomale.it е сайт за лъженовини. Дори в дъното на сайта изрично е записано, че това не е информационен източник и публикуваната информация не е истинска, а е плод на сатира.

  Дачков явно доста бързо е разбрал, че е публикувал глупост, защото още в 16,04 часа публикува в профила си във Фейсбук, че новината е измислица, а той я е превеждал от италиански през Google.

  прочем, това става ясно и от сравняване на италианската и българската версия. Радио водещият Микеле Муро (Michele Muro) се е превърнал в Майкъл Уол (muro на италиански значи стена), защото Google Translate чистосърдечно е превел и името.

  Въпреки заявлението на журналиста, че новината е изтрита, тя продължава да си седи на сайта и да бъде „препечатвана“ практически без редакция на десетки сайтове. Тук-там само се слагат добавки от типа „Европа се оля“, „ЕС напълно изтрещя“ и „Европейският съд посегна на най-свидното на християните“…

  Къде са ни мозъците?

  Журналистите, препечатали откровената лъжа на поверените им сайтове, са виновни за вкарване на публиката в тежко заблуждение. Дали е просто глупост от тяхна страна, умишлено публикуване на лъжливи сензации с цел гонене на повече посещения или митологичната „хибридна война“ срещу ЕС, е трудно да разберем.

  Знам само, че човек седмично може да загуби два – три часа в проверка на тоновете жълтини, слухове, „новини“ и недомлъвки, които се тиражират в родния Фейсбук.

  Но пък трябва да се запитаме, къде са мозъците на десетките хиляди, които се вързаха на новината, че Европейският съд забранява кръщаването?

  Да не би да са ги сдали, когато са се регистрирали във Фейсбук и са получили възможност да споделят всяка една глупост, която открият в интернет? Може ли въпросният съд да налага такива забрани, как въобще действат европейските институции?

  Къде остана критичното мислене, къде остана мисленето въобще?

  Не по-малко ужасно е, че много от вързалите се на „новината“ няма да спрат да ѝ вярват, дори и да им бъде показано, че тя е абсолютна измислица.

  Така четенето на новини в България се превръща в извратена форма на религия. Не е важно каква е истината, важно е да вярваш в това, в което ти харесва.

  Някой беше казал, че е много по-лесно да заблудиш някого, отколкото да го разубедиш от заблудите му. Ако приемем, че е бил прав, то май няма да има оправия за нас.

 2. Не бързайте с изводите.И това може да стане.От антихристиянският европейски съюз очаквайте всичко .Въпрос на време.

 3. Тук обаче трябва да отбележим, че под ЗАПЛАХА ЗА АНАТЕМА, приета на Картагенския събор от 419г., Православието е ЗАДЪЛЖЕНО от решение на грешници да кръщава младенци:
  „Относно кръщението на децата съборът постановил: „Който отхвърля нуждата от кръщението на децата или казва, че макар те и да се кръщават за отпускане на греховете, обаче от прародителския грях не заемат нищо такова, което би трябвало да се умие с банята на пакибитието, нему да бъде анатема. Защото казаното от Апостола: „Чрез един човек грехът влезе в света, а чрез греха – смъртта, и по такъв начин смъртта премина във всички люде чрез един човек, в когото всички съгрешиха“, трябва да се разбира не иначе, освен както всякога е разбирала Съборната Църква, навсякъде разлята и разпространена. Защото според това правило и младенците, които сами по себе си не могат още да правят никакви грехове, се кръщават истински за отпускане на греховете, та чрез повторно раждане да се очисти в тях онова, което те са заели от вехтото рождение.“

 4. Журналистът Явор Дачков спокойно може да си взема шапката и да отива да работи в Google преводач, като нещатен сътрудник. Причината- от сайта на Дачков „Гласове“ тръгна фалшивата новина, че Европейският съд е забранил кръщението на деца. Явор Дачков превежда „новината“ от италианския сайт за лъженовини ilgiornale.it., без да провери, че такава новина няма на страницата на Европейския съд, без да потърси други източници и без да види, че в сайта е упоменато, че информацията в него не е истинска, а плод на сатира. Един час след като превежда „новината” с помощта на Google /?!/, Явор Дачков все пак разбира каква грандиозна грешка е направил и пише в профила си във фейсбук, че е изтрил новината за криминализирането на кръщението, която се оказала италианска измислица от 2014 г., но един сайт я бил пуснал с днешна дата. Докато Явор Дачков се извинява за грешката си, десетки сайтове препечатаха „новината“ и тя предизвика хиляди коментари в социалните мрежи. Недопустимо е журналист от класата на Явор Дачков да прави толкова елементарни грешки и да подвежда читателите си в търсене на евтина сензация. Добре, че евродепутатът Емил Радев реагира бързо и опроверга „новината“ на Дачков, който може да ти потърси работа в Google, но на ниска позиция. Не бива да му поверяват преводи от италиански сатирични сайтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *