Проповедите на пастори са обект на съд

Проповедите бяха подложени на съдебна призовка в отговор на съдебен процес

Хюстън е призовал група пастори да преобърнат конституционно обезпечените си проповеди и комуникации, за да видят дали пасторите някога са се противопоставяли на кметицата, сексуалността или на едно непопулярно постановление против дискриминацията, познато като „законопроекта за банята”, гласуван от градския съвет през миналия юни. Горещо оспорваното постановление позволява, сред други неща, мъжете да използват дамската тоалетна и обратното, което открито лесбийската кметица е признала, че „се отнася за мен”.

Проповедите бяха подложени на съдебна призовка в отговор на съдебен процес, поет от гласоподаватели (не пасторите), чиято законова петиция да се отмени новото постановление или то да се постави под градско гласуване беше отхвърлена с несигурни основания. След като бяха събрали три пъти повече от законовия брой необходими подписи и те бяха удостоверени от градския секретар, на избирателите беше казано от градския адвокат, че е открил „технически нередности” при достатъчно подписи, за да понижи броя им до такъв, който е под законовото изискване.
На градския адвокат не е позволено да удостоверява подписи. Когато избирателите отговориха на нарушението му със съдебен процес, кметицата и съветът ѝ изискаха проверка на проповеди от пастори, които се противопоставят гласно на „законопроекта за банята”, като заявиха, че те са подбудили избирателите.

Пасторът на мегацърква, Стивън Ригъл от църквата „Общност на благодатта” получи заповед да предаде проповеди и „всички комуникации с членове на твоята конгрегация” относно закона против дискриминацията. „Това е опит да се обезсърчат пасторите да говорят за културните въпроси на деня”, каза Ригъл. „Кметицата желае да смълчи гласа ни. Тя е насилница.”

Пастор Дейв Уелч, изпълнителен директор на тексаския пасторски съвет и една от мишените на съдебната призовка, каза: „Съвсем не сме уплашени. Няма да отстъпим правата си от Първата поправка. Това със сигурност е крайно оскърбление на авторитета ни.” Alliance Defending freedom, национално позната правна фирма, специализираща в случаи, засягащи религиозната свобода, представлява петима от пасторите в Хюстън. Адвокатът на ADF, Кристина Холкомб, каза в изявление: „Градският съвет и адвокатите му са замесени в инквизиция, замислена да задуши всяка критика за действията му. Политическият и социален коментар не е престъпление. Той е защитен от Първата поправка.”

Пастор от Калифорния отива на съд за четене на Библията на обществено място
В почти невероятен случай, пастор от Калифорния и друг съслужител отиват на съд тази седмица, след като бяха задържани за публично четене на Библията пред Калифорнийския клон на Контрола върху автомобилния транспорт (КАТ). Първоначалното обвинение срещу пастора беше за „проповядване за задържане на вниманието на публиката“, докато не се отбеляза, че в наказателния кодекс на Калифорния не се казва подобно нещо. Пасторът тогава беше обвинен във възпрепятстване на законен бизнес, но КАТ дори не беше отворен по времето, когато пасторът четеше от Библията. Накрая прокурорите решиха да обвинят пастора в провеждане на протест без разрешение. Защитници от „Вяра и Свобода“ оспорват обвинението, казвайки, че четенето на Библията не представлява протест или демонстрация.

1 comment for “Проповедите на пастори са обект на съд

  1. Става въпрос за този закон.Отврат.Содом и Гомор чакат ангелите да грабнат Божиите хора,за да дойде Божият огнен гняв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *