Исус пил ли е вино?

22 comments for “Исус пил ли е вино?

 1. Bog da te blagoslovi,I opotrebi za Bojieto demo,Bog da te opazi I vinagi govori istinata I samo istinata

 2. Марка 14. 23. Взе и чашата, благослови, и даде им; и те всички пиха от нея.
  24. И рече им: Това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за мнозина.
  25. Истина ви казвам, че няма вече да пия от плода на лозата до оня ден, когато ще го пия нов в Божието царство.

 3. BOG DA TE BLAGOSLOVI I TAZI BOJIA MUDROST DA BUDE UMNOJENA

 4. Br.isus e pil vino dori i ti go kaza.iade i pi razbirase che e vino po kasno na pashata kaza poveche niama da pia tova vino do veka.dumata poveche znachi che e pil.kakto ako me hvane policai kak krada i mu kaja pusnime poveche niama da krada.no.otnossno horata za tova kaktosi iskat talkuvat bibliata si prav zashtoto i rojdestvo hristovo ne e pravelno da se praznuva nito isus se e rodil na 25 pravilbolie da lajem horata.ne triabva da sme lasshci.nali triabva da se oblechem vav bojieto saurajie za da ustoim na hitrostite na diavola.e togava vapros zaahto sveta praznuva koleda a nie rojdestvo.zatova triabva horata da prochetat istoriata na vavilon i shte se razbere chii praznik e na25.za tova sam ssaglasen sas tep che horata si praviat kakvoto si iskat.

 5. Ilia Bojkov Bog da te blagoslovi brat misho no ako isus ne triabvashe da pie ot vinoto a posle pii tova znachi che e izvarshil griah dane bade a ko toi znaeahe che ne triabvashe da pie a pii zaahto go napravi ako baahtami mi kaje daa ne pia a az pia stavam ne poslushen.na baahta si.a otnosno silata bog ne se e odelil ot nego.zashtoto na 39kamshika toi se ispravi na kraka.horata se chudeha na tova mene ako me udarat 5 az shte umra.

 6. Брат илия темата не е рождество христово или коледа темата а е исус пили ли е вино и ако бог беше с него защо казва татко мой татко мой защо си ме изоставил матей 27;46 а по въпроса как издържа на на всички тези удари с бич не забравяй че все пак е бог с господ яхова или без него исус остава бог

 7. Ne iskam da sporia sas moito brache.obarni vnimanie koga isus kaza tatko mou tatko moi na krasta.oca vinagi e bil sas nego kogato toi be na krasta oca se odeli ot nego togava toi useti i togava mu kaza tatko moi sashto si me ostavil.toi triabvashe da umre zatova i bog go e vaskrasil.na tretia den.no pak kazvam ako toi ne triabvashe da pie ot vinoto zashto go napravi.

 8. Ako isus ne e pil vino zasto prevarna vodata na vino.kak moje toi da ne pie vino a da dava na drugite da piat
  Az ne pia alkohol no rednolie da prodavam alkohol.

 9. Vsichki care sagreshiha samson sashto.no isus nilkoga.ako isus ne triabvashe da pie vino zaahto pi

 10. Как не ви е срам да се занимавате с такива пошлости? Този спор ми напомня на онзи: „Колко дявола има на върхът на една игла?“

 11. Няма по важен въпрос от този!

 12. Брат не те познавам, ама големи глупости говориш! как можеш да говориш, така за ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС?ТОВА Е СВЕТОТАТСТВО!! Да си измисляш фантасмагории, че след като е пил вино, тогава според теб е нарушил закона и назорейството, и Бог се е оттеглил от него!Такива глупости не бях слушал никога!!!!!!!!Първо, той ясно каза, че това е плодът на лозата, което не е вино!!!! за първи път се употребява тази дума , в оригинала, винаги когато се е пиело вино , е употребена думата вино!!явно става дума за гроздов сок!! Второ, така както превърна водата в вино, така Той заявява тази чаша е новия завет в моята кръв!!Христос не може да лъже!!! НИКОЙ НЕ Е ПИЛ ВИНО, А ЧАШАТА НА НОВИЯ ЗАВЕТ, ЗАЩОТО СВРЪХЕСТЕСТВЕНО, СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЧАШАТА Е ПРЕВЪРНАТО В ХРИСТОВА КРЪВ, И ОЩЕ И ОЩЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА… ТИ ЯВНО ИЗОБЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ МИСИЯТА НА ХРИСТОС , ВЕЛИЧИЕТО И БОЖЕСТВЕННОСТА МУ, САМОЖЕРТВАТА НА КРЪСТА ЗА ДА ГОВОРИШ ТАКИВА ЗАБЛУДИ !! ПО ДОБРЕ Е ДА СЕ ПОКАЕШ, И ДА ТЪРСИШ ПРОШКА , ЗА ПОШЛОСТА И ПРИНИЗЯВАНЕТО НА ГОСПОДА В ТВОИТЕ БРЪЩОЛЕВЕНИЯ!!

 13. Не спорете излишно, а изследвайте и разсъждавайте. Първо: знаем, че Исус не е извършил нито един грях. Можем ли да кажем, че пиенето на вино, само по себе си е грях? Ако да- тогава е ясно, че Исус не е пил вино. Но ако не, тогава Той може и да е пил, но разбира се, с това Той не е съгрешил. И така, каква информация ни дава Библията по въпроса? Виждаме например, че лозата е едно от трите „библейски дървета“ (другите две са маслината и смокинята), които са имали широка употреба в древността, и са често използвани за илюстриране на духовни принципи, образи и събития. Сам Исус се представи като Лозата, а нас- като клоните на Лозата (Йоан 15 глава). За какво би могла да се употребява лозата? Явно е, че заради плода й, който може да бъде грозде, гроздов сок и вино.
  Да видим Мойсеевия закон- там няма заповед „Не пий алкохол“ (нито малко, за „наздраве“, нито много- за напиване). Има обаче наредби в които се използва вино- за възлияние в Господния дом (да, истинско вино, с алкохол).
  После имаме наредни за назореите- на тях им е забранено не само виното, но абсолютно всичко, свързано с лозата- включително и гроздовия сок, и самото грозде. Но за останалите израилтяни очевидно няма такава забрана. И така- Исус назорей ли е бил? Имайте предвид, че думата назорей няма нищо общо с думата „назарянин“- „назарянин“ просто идва от името на града Назарет. Съответно в Библията няма никакви индикации за Исус да е бил назорей. И ако не е бил, то тази забрана за плодовете на лозата явно не важи за Него. При това, заповедта за назореите е била не само да не консумират нищо идващо от лоза, а изобщо да не се и докосват- тоест, ако Исус беше назорей, никога не би имало „Господна вечеря“ на Пасхата, и Исус никога не би пил от „чашата на завета“, пълна с плода на лозата, дори да е бил и гроздов сок!
  На друго място четем да обвиняват Исус, че бил „лаком и винопиец“ (Матей 11:17), в контраст с Йоан Кръстител. Защо? Явно Исус наистина е пиел вино, обаче някои са използвали този факт да злословят против Него.
  Можем да разсъждаваме още много по този въпрос, но е добре да се допитате и до евреите, те знаят по-добре. Аз съм ги питал. И от това, което научих, се оказа, че пиенето на вино е нещо съвсем нормално при тях. И НЕ Е ГРЯХ, понеже НИКЪДЕ Библията не го осъжда като грях.
  Библията обаче осъжда нещо друго- осъжда НАПИВАНЕТО, ПИЯНСТВОТО. Правете разлика между двете неща- едно е човек да пийне малко вино за „наздраве“ и за веселие (което е било нещо съвсем нормално сред евреите), съвсем друго е да се напие „като свиня“. Къде е „тънката граница“? Ами просто тя е там, откъдето човек в един момент не може да се контролира, и започва да „бълва“ грехове- било блудство, било гняв и побой, било каквато и да е друга липса на самоконтрол. И това е различно при всеки човек, някои могат да изпият и цяла бутилка с вино, без да се напият, а други могат да се напият и само от едно близване. Няма как да „теглим“ някаква мярка- примерно от колко до колко грама или милилитра се брои за „ненапиване“ или нещо такова. Библията поне не го прави, нека и ние да не го правим, нали?
  И така- ето извода: Исус е пиел вино, като всеки евреин, и това НЕ Е грях. Но Исус не се е напивал с вино.
  А самото учение, че Исус е пиел само гроздов сок, доколкото знам идва някъде от Запада (а не от Библията!), и е измислено от християни, явно имали проблем с алкохола, които разбрали-недоразбрали Библията, решили, че и най-малкото близване на какъвто и да е алкохол е грях. Впоследствие това учение явно е добило популярност и до днес в някои църкви, просто поради факта, че и до днес има слаби в това отношение християни. Не ги обвинявам, не ги презирам, в крайна сметка до това са достигнали, нека бъде според вярата им, и знам че Бог уважава това. Само все пак да не налагат това и на другите, според както ни казва апостол Павел…

 14. МОЛЯВИ ВЪФ БОЖИТО ЦАРСВО ДАСИ ДРУПАТЕ БЛЪГА ЗА ВЕЧНУСТ ИСУС КАЗВА ТАЗИ ХРЪНА КУЯАТО СЕ ХРАНИТЕ ПАК ЩЕ ОГЛАДНЕТЕ НО ХРЪНАТА КУЯАТО ЩЕ ДАМ НЯМА ДА ОГЛАДНЕТЕ НТО ЩЕСЕ РЪЗВАЛИ НО ЩЕВИ ДЪДЕ ВЕЧЕН ЖИВОТ УЧЕНИЦИТЕ КАЗВАХА ДАНИ ТАЗИ ХРЪНА ТО КАЗА ТАЗИ ХРЪНА НА СИЛА СЕ ЗИМА

 15. Никой няма правото да казва че Христос е употребявал алкохол , виждам че на сляпо цитирате Марк 14:25 където се казва че Христос е пил от плодът на лозята , но нека библията да ни даде повече светлина , отиваме в Битие 40:11- А фараоновата чаша беше в ръката ми , и взех ГРОЗДЕТО ,изстисках го във фараоновата ръка. Ето това е плодът на лозята чист гроздов сок, христос е пил от същият плод на лозята както и фараона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *