„Домът Ми ще се нарече …” храм във вериги? (Пак ще се срещнем след 10 години)

chain_300Нека помним историята, за да не я повтаряме

Около 10:30 ч. служителите от наетата охранителна фирма отново направиха своя почасови обход, заключвайки с тежки вериги портала към сградата на Централна Божия Църква в София. Главният вход също е здраво залостен. Само една малка светлинка издава, че вътре нещо все още става. Но след последния трамвай по Мадрид и тя загасва със светлините на града и само капките на дъжда падат като Божии сълзи над София.

Това не се беше случвало в протестантската история на България, но и то се случи, за да бъде записано завинаги. Младежи с фланелки с поразмазани от дъжда надписи „охрана” да търчат нагоре-надолу из Божия дом. Не са виновни те. Не биха могли да разберат и да искат. Защото не е луд, който разделя две църкви, а този, който му ги дава.

Да не говорим, че това е и Библейски прецедент. Храм във вериги в Библията няма. Има нов храм, строящ се храм, разрушен храм, бъдещ храм, но не и храм във вериги. Защото за вярата вериги „няма открити, няма открити …”.

За вярата няма открити и куршуми, както беше писал поетът от другата страна на „идеологическата диверсия.” За момента опцията „като не става с добро, ще стане с охрана” е в сила. А какво ще стане, когато и тя бъде изчерпана? Да се сети там който трябва, че и тях ползват само за пазванти на чужди инвестиции.

В неделя вярващите от църквата се събраха за богослужение в зала 2 на НДК, обявявайки съпротива без насилие и по християнски. Съгласиха се в неделя на 25 юни 2006, да се съберат в зала 2 на НДК в 10 ч. сутринта за богослужение и в 16 ч. за евангелизация, на която да поканят вярващи и невярващи от целия град.

* * *

Тази сутрин храмът отново е във вериги. Пиле не може да прехвръкне, камо ли богомолец да дойде на молитва, или пък Христос да реши да влезе вътре. Сам Господ изгони митарите и търговците от Своя дом с бич от върви. А охранителите, техните господари и слугите им как ли? В Библейската история не птиците, а предателите умират сами. А днес само Божиите сълзи продължават да падат над София …

Източник: Evangelsko.info

Тази статия е публикувана за първи път на 26 юни 2006г. 

Кайрос – от гр. сезон, възможност, правилно време, десетилетие (на съдба)

5 comments for “„Домът Ми ще се нарече …” храм във вериги? (Пак ще се срещнем след 10 години)

 1. Пак ще се срещнем след десет години.
  Вчера ли бяхме агенти в ДС?
  Разделихме се с надежда
  на Червения площад.

  Пак да се срещнем след десет години,
  за да разкаже всеки от нас
  пред кого се е престорил
  от кого е бил вербуван
  и кому кого предал.

  Днес ще се срещнем след десет години.
  Влакове тръгват от всички страни.
  Но един от тях остава
  на една далечна гара,
  пак с агенти на ДС…

  Автор: известен

 2. Много общо и неясно е записано. Не може да се разбере за какво става въпрос. Защо тези охранители са в църквата, какво се е случило? Само тези, които са запознати със случая,знаят. Останалите могат само да гадаят.

 3. Брат Янков записваш ли ги някъде или докладваш ли ги че c чак от такива прекомерни подробности те интересуват?
  Ясно си е написано кога, къде, какво и кой. Да не ги водиш на отчет някъде?

 4. Превзета е сградата на Божията църква в София
  С възмущение научихме, че Българската Божия църква на пастор Павел Игнатов е превзета от представители на чужда страна /САЩ/ и с това 1000, а може би и повече членове на тази християнска деноминация са лишени от възможността да се събират на молитвени Богослужения за просперитета на българския народ и всички нуждаещи се хора.
  Рано тази сутрин, понеделник 12.06.2006, 30 охранители, наети от мисионера на Божията църква в Кливланд Тенеси, с взлом превзеха новата сграда на Божия Църква в гр. София на ул. Васил Друмев” 37.
  В 9.00 ч. “горилите”, водени от Емил Петров и Величко Велев, преодолели съпротивата на възрастните жени, които почиствали сградата, и се заключили отвътре. Когато служителите към офиса на църквата пристигнали на работа, им бил отказан достъп до сградата от настанилите се охранители.
  Изхвърлени на улицата са повече от 1000 членове на цъквата, водена от п-р Павел Игнатов. Спряна е социалната кухня към църквата. Прекратено е храненето на 120 социално слаби хора по проект, развиван съвместно с община “Оборище”- София.
  Още за това:
  П-р Павел Игнатов е известен български евангелски пастор и харизматичен проповедник, оказал със служението си силно влияние за развитието на евангелизма в България. Бил е сред най-активните църковни служители по времето на комунизма, за което е бил преследван и интерниран през 1986г. Чрез неговото служение са основани и повечето от местните Божии църкви в страната. Повече от 30 години п-р Игнатов е бил Главен Старейшина на Божията църква в България.
  Преди 10 години Божията църква в София започва строителството на църковен дом.
  През последната година мисионерът на Божията Църква Кливланд Тенеси – Джейк Попджой, активно се намесва в ръководството на Българска Божия църква, като се стреми на всяка цена да отнеме новопостроената църковна сграда в София.
  С пастор Павел Игнатов се запознах в тежък за мен и съпруга ми Михаил Вашкевич момент, когато той беше в затвора за чужденци на ул. “Димитър Пешев “ № 2 в квартал Дружба, София през зимата на 2003 г.
  Още при първата ни среща бях удивена от топлината и откровеността на пастора. Веднага активно започна да се бори заедно с мен и други правозащитни организации за спасяването живота на Михаил, който за мое учудване, се оказа, че не е член на неговата евангелска църква. Той ме покани на свое Богослужение в НДК, на което аз плаках като дете, когато 1000 вярващи се молиха за освобождаването на Михаил от затвора. И това чудо стана. Много пъти го посещаваше в затвора, вдъхваше му кураж, носеше дрехи и храна, подкрепяше и мен в тези ледени зимни дни, които бяха сковали тялото и мозъка ми. Всичко приключи успешно. Пастор Павел Игнатов и съпругата му Таня вече бяха наши приятели, които най-искрено и безкористно ни помагат в нашия труден семеен живот, тъй като нашето семейство е създадено по особен начин. Когато имам проблеми с Михаил, пак тичам при пастора, досаждам му може би, но никога не ме е върнал. Всяка среща с него в прекрасната нова църква е духовно изживяване, свързано с обща молитва, прошка, напътствие и обгрижване. При това аз също не съм член на неговата, а на друга църква. Той работи със всички хора по този начин, за това го обичаме. С грижа, любов, съвет, мъмрене и др. той изразява любовта на Божието Сърце.
  Такъв е истинският пастор.
  Молим компетентните органи, съгласно българското законодателство, да спрат това нагло и агресивно кощунство и посегателство на религиозната свобода и религиозните чувства на български граждани.
  Мария Александрова Коларова т. 0887213163
  Михаил Йосифович Вашкевич т. 0889200141
  София

 5. Благодаря на Михаил Вашкевич-Беларус за малко по-подробното обяснение. Съжалявам за въпросите си, но бях шокиран от случилото се. Все пак това са мои братя и сестри, които са останали без молитвен дом. Исках да разбера причината.
  П.С. А на заядливкото, който пише че е ясно “ кога, къде, какво и кой“, пояснявам че не са четири „К“,а 5 – кога, къде, какво, кой, как ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *