АГЕНТИТЕ Ира, Гено, Горанов и Йосифов в евангелските църкви

ДС поставя унизителни прякори на разработваните от тях евангелисти. Освен подигравателния псевдоним „Лентяи”, ще срещнем още прякори като: „Бунак”, „Клеветници”, „Хиена”, „Алчния”, „Нахалник”, „Гастрольора”, „Братеца”, „Самозвания”, „Келеш”, „Фанатик”, „Монахинята” и т.н. (т. VIII, стр. 22-24).  Когато човек чете техните ДОР, веднага разбира, че унизителните прякори са поставени на лица, които не са се поддали на вербовка под натиска на ДС, не са станали предатели на своите събратя и каузата да служат на евангелското дело, въпреки заплахите и опасността дори от арести и затвор.

Едва ли има нужда да се убеждаваме във факта, че подигравателните прякори, лепнати от офицерите на ДС към имената да тези братя и сестри, са едно съвременно потвърждение за насърчението на ап. Петър: „Блажени сте, ако ви опозоряват за Христовото име; защото Духът на славата и на Бога почива на вас (откъм тях се хули, а откъм вас се прославя)” (I Петр. 4:14).

Но кои биват подигравани и хулени от ДС? Архивните документи убеждават, че унизителните прякори  са поставени на евангелски християни, които са служили самопожертвувателно на християнското дело в България. За “Бунак” и „Клеветници” ДС обявява най-непримиримите критици на комунистическата власт и техните марионетки в църквата. Прякорите „Лентяи”, „Хиена”, „Нахалник”, „Гастрольора” и тям подобни са прикачени към делата на евангелските активисти, които бяха осъдени през 1979 г.  Прякорът „Братеца” е приписан на петдесетен пастор, който е отказал на агента да сътрудничи с доноси. Прякорите  „Самозвания” и „Келеш” са прикачени към петдесетни пастири, които също не са се поддали на обработка и са платили за това скъпа цена. Прякорът „Монахинята” е лепнат на пастирска жена, която изгубва рано мъжа си, но се запазва в морално отношение и остава вярна на евангелското дело, като възпитава и своите синове на твърдост и лоялност. Прякорът „Фанатик” е използван няколко пъти за евангелски вярващи, които не се поддават на разработката на ДС и оставят верни на Христовото дело. Същевременно обаче офицерите на ДС силно се тревожат за здравето на свой внедрен агент, който им носи важна информация за дейността на мисионерите извън и вътре в страната ни (т. VIII, 62).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *