Oтлагат закона за социалните услуги

Yправляващите ще приемат внесения от патриотите проектозакон и ще отложат с шест месеца предизвикалите спорове и обществено напрежение нови правила, залегнали в Закона за социалните услуги и предвиждащи редица изменения около закрилата на деца от насилие. Макар отлагането формално да е внесено от „Обединени патриоти“, то е съгласувано и дори искано от големия коалиционен партньор – ГЕРБ. Новият социален министър Деница Сачева също подкрепя отлагането с идеята да използва тази половин година, за да проведе множество дебати, дискусии и да успокои протестиращите още от лятото общности.

Това научи „Дневник“ от няколко източника в управляващото мнозинство в парламента и в социалното министерство. Министър Сачева в пост в профила си във „Фейсбук“ също коментира: „Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят. Затова подкрепям предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон.“ Очаква се отлагането да бъде гласувано още следващата седмица от парламента.

Според поправката ще се отложат обаче не само текстовете, предизвикващи протести, но и целият закон, въвеждащ много нови механизми за подпомагане на хората с увреждания, които също трябваше да влязат в сила от 1 януари догодина. Депутати обаче коментират, че така или иначе не са готови подзаконовите актове за реалното влизане в сила на промените и е нямало готовност новите правила да започнат да се прилагат. Изработването на наредбите и подготовката на системата и без това е щяла да отнеме време поне до май и така е без значение дали ще се отложи до юни, както е според проекта на патриотите.

Защо депутатите се сетиха чак сега

Проверка на „Дневник“ в стенограмите и гласуването на депутатите по текстовете от началото на тази година показват, че нито на при първото, нито при второто четене на закона никой в зала или с гласуването си не е възразил срещу текстовете, които сега предизвикват напрежение. Макар сега на фона на протести, декларации от различни организации и дори от Светия синод на православната църква, управляващите да предвиждат отлагане на текстовете, нито от ГЕРБ, нито от патриотите с гласуването или изказванията си са дали да се разбере, че имат каквито и да било забележки или притеснения.

Сега един от основните вносители на идеята за отлагане – Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, коментира пред „Дневник“, че действително никой тогава в пленарна зала не е сметнал или не е обърнал внимание на конкретните текстове. По думите му това е нещо нормално, тъй като наистина и разпоредбите сами по себе си не са спорни или скандални. Те просто предизвиквали двояки тълкувания. И нямало как депутатите да разберат кой и как ще прочете текстовете и как ще ги разбере.

Малко повече определения

Веселинов обаче коментира, че текстовете на места създават двузначни тълкувания или не са достатъчно конкретни, можело да се възприемат и превратно. Затова в дискусиите по време на тази половин година освен успокоение на протестиращите щели да се търсят и по-прецизни формулировки. Най-вероятно щели да се запишат определения в преходните и заключителни разпоредби кое неясно понятие как да се тълкува и съответно прилага.

Друга промяна, която можело да настъпи в закона, била как ще оперират чуждестранните неправителствени организации в България, които в бъдеще ще могат да предоставят социални услуги. Сега се предвижда организации, които са регистрирани в чужбина, да могат да работят и в България. Според Веселинов на много места извън България режимите за разкриване и учредяване на фондация са доста либерални, всеки можел да го направи, без да е нужна някакво лицензиране. А след това да дойде и без допълнителни проверки да започне да работи в България, да кандидатства за държавни пари за предоставяне на социални услуги, да прокарва своите цели и идеи. За да се затвори вратата за някакви спекулации, можело да се обмисли записване на режим, според който и чуждестранните неправителствени организации да минават през някакви проверки, регистрация или лицензиране от българските социални служби, преди да им се разреши да влязат в системата на предоставяне на услуги. Трябвало да се гарантира също, че няма да извършват някакъв вид търговска дейност, няма да търсят печалба на база на социалните услуги, които ще предоставят.

От думите на управляващите това са най-основно нещата, които могат да се променят в 6-месечния период. А времето по-скоро ще бъде използвано за да се успокоява напрежението сред различните протестиращи общности.

Сачева: Няма да приемаме антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх

„От следващата седмица започваме със срещи с парламентарно представените партии, както и с представителите на заинтересовани организации на граждани“, написа във „Фейсбук“ Сачева. Тя обещава текстовете от закона, свързани с правата на хората с увреждания, да бъдат запазени и „надграждани“.

„Същевременно ще обърнем сериозно внимание на притесненията на хората, които протестират от страх за децата си, ще ги разгледаме и ще ги обсъдим и няма да пренебрегваме разумните предложения“, пише още новият министър. Сачева обаче заявява, че управляващите няма да приемат „антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх, омраза и манипулация“.

„Социалната система на закрила, финансова подкрепа и услуги е в полза на гражданите и цели да ги сближи, а не да ги разделя. Затова ще положим всички усилия да сме отворени не само за разговори, но и за по-достъпна информация, с която хората сами пряко да се запознават“, казва Деница Сачева. Тя призовава да се спрат от всички страни личните нападки срещу хора, социални работници и организации и да започнат разговори за конкретните политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *