Управителния съвет на ОЕЦ с Управителния съвет на НСРОБ


На 16 април 2019 г. беше проведено разширено заседание на Управителния съвет на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ). Освен националните ръководители на 14-те евангелски деноминации, съставляващи сдружението, присъстваха също така и представители на 15 неправителствени организации, които са асоциирани членове на ОЕЦ. Такова заседание се провежда няколко пъти годишно, а в случая имаше ролята и на подготовка за предстоящото Отчетно-изборно годишно събрание на ОЕЦ, планирано за 11 май, събота.

В края на заседанието на УС на ОЕЦ беше проведена среща с представители на еврейското, арменското, католическото и мюсюлманското вероизповедания, участващи в Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). Присъстваха Роберт Джераси (Духовен съвет на „Шалом“; бивш председател на Централния израелтянски духовен съвет; секретар на НСРОБ); проф. Рупен Крикорян (Арменска общност; дългогодишен председател на НСРОБ; участвал в изготвянето на Закона на вероизповеданията от 2002 г.); о. Петко Вълов (Католическа апостолическа екзархия в България; енорийски свещеник в Ново Делчево); Бирали Бирали (заместник главен мюфтия; председател на НСРОБ) .

Срещата бе открита с уводни думи от председателя на ОЕЦ п-р Румен Борджиев и секретаря на ОЕЦ адв. Грета Ганева. Те представиха съответно домакините и гостите, изявявайки радостта си от факта, че подобна среща е възможна. От страна на евангелската общност адв. Ганева е представител в НСРОБ. Настоящата среща бе замислена като повод за взаимно опознаване и протягане на ръка за сътрудничество в сферата на борбата срещу езика на омразата.

По повод тежкия пожар в 850-годишната катедрала „Нотр Дам“ зам.-председателят на ОЕЦ Влади Райчинов изрази споделени съчувствени думи към о. Петко Вълов от името на ОЕЦ. През тези дни, когато Западната църква отбелязва Страстната седмица, българските евангелисти поддържат в молитвите си своите братя и сестри католици във Франция. Въпреки че пламъците на огъня погълнаха целия покрив и основната кула на катедралата, в същото време всички сме облекчени, че няма човешки жертви и че ключови елементи от споделената европейска култура като Трънения венец и мантията на св. Луи IX са били опазени. „Христовата църква е преди всичко сбор от вярващи хора – отбеляза Влади Райчинов в обръщението си. – Храмовете и сградите може да идват и да си отиват, но Църквата ще устои във всичко. Споделяме обаче съпричастност към целия френски народ за огромната загуба и в частност към католиците в страната. Моля, предайте им от името на евангелската общност в България, че ние се молим за милост и благодат свише върху тях.“

В края на заседанието беше приет документ от Обединени евангелски църкви, изразяващ съпричастност с френските вярващи след пожара на парижката катедрала. Документът бе връчен официално на отец Петко Вълов с молба да бъде предаден на католическите християни във Франция.

Председателят на НСРОБ (и зам.-председател на Главно мюфтийство) Бирали Бирали изрази радост за срещата между НСРОБ и представителите на протестантската общност, което е било една от целите на съвета от създаването му преди дванайсет години. „Националният съвет не е екуменическа организация, търсеща обединение на религиите – подчерта той. – Основният ни логунг е: „Запазвайки нашето различие, да бъдем заедно.“ Стремежът ни е да се опознаем и да имаме възможности за подобни срещи.“

Представителят на еврейската общност Роберт Джераси представи поздрав от София Коен, председател на Централния израелтянски духовен съвет. „Знаем каква любов и подкрепа сме чувствали през годините от страна на протестантите – емоционално призна той. – Много материали сте ни давали. Много неща имаме общи, особено в първата половина на Библията.“ Той се присъедини с голяма болка към обръщението на ОЕЦ към Католическата църква по повод пожара в Париж. „Такова събитие преди светлите празници дали не е Божий знак към човечеството, за да се озаптим като общество в нашата злоба, алчност и агресия?“, размишляваше на глас Роберт Джераси.

Специална благодарност той отправи и за ролята на адв. Грета Ганева, чиято експертиза е от особено значение за НСРОБ. След това подчерта, че една от най-големите победи на общия демарж на НСРОБ в Комисията по вероизповеданията към НС е отпадането на данък смет за религиозните храмове. Успех е и удържането на безумните напъни от страна на патриотичните сили да видоизменят Закона за вероизповеданията през есента и зимата.

Представителят на арменската общност проф. Рупен Крикорян отправи поздрав от името на НСРОБ, пожелавайки успех в цялата дейност на ОЕЦ. В една епоха, когато езикът на омразата взема все по-големи размери, ние търсим платформа за опознаване и взаимно разбиране, подчерта той. Вероизповеданията в състава на НСРОБ са заедно от 12 години и са не само приятели, а и съмишленици. Особено място в съвета имат Обединени евангелски църкви. „Особена благодарност изказвам за участието на адвокат Грета Ганева – изтъкна проф. Крикорян. – Тя даде не само блестяща защита на евангелско-протестантската общност, а и на НСРОБ.“

Отец Петко започна обръщението си с цитат от папа Франциск: „Бог ни е пожелал така различни.“ Това са силни думи предвид историята на църквата, изтъкна той. В България католическата общност наброява около 50 хиляди души. Има 55 свещеници и 60 монахини. Не разполагат понастоящем с образователни институции (за разлика от времето преди 1953 г., когато се е провел процесът срещу католическите духовници). Разделени са в три диоцеза (два римокатолически в Пловдив и Русе; и един за католиците от източен обред). Има неделни училища към енориите (където помагат и монахини, и младежи); скаути; провежда се благотворителна дейност („Каритас“). Поддържа се и проект за интегриране на бежанци.

П-р Румен Борджиев изрази благодарност за споделените виждания и за обществените дейности на представените вероизповедания. В кратка дискусия бяха обменени мисли и идеи по отношение на т.нар. Празник на религиите (инициатива на НСРОБ); бяха споделени разкази за съвместно отбелязване на важни годишнини (в Стара Загора); бяха изтъкнати опитите за възстановяване на института на военното свещеничество (инициатива на Сдружение „Св. Георги Победоносец“). Бирали Бирали сподели надежда за продължаване на сътрудничеството помежду ни в регионални срещи и в рамките на НСРОБ. Само по този начин можем да се противопоставяме на езика на омразата и ксенофобията, заключи той.

ВСИЧКО за НСРОБ

4 comments for “Управителния съвет на ОЕЦ с Управителния съвет на НСРОБ

  1. Кои от тези лидери вярват на папа Франциск,че „Бог ни е пожелал да бъдем различни в расово,полово и религиозно отношение“
    т.е. да вярваме в различни богове?

  2. „Вероизповеданията в състава на НСРОБ са заедно от 12 години и са не само приятели, а и съмишленици“.

    Де да беше проблемът само с плуралистичната политика на папа Франциск I!… Проблеми от рода на възгледа за „Бога“ като Св. Троица, Аллах, Брахма и т.н. едновременно е много по-сериозен. Горната снимка и „радостта“, която изразяват представителите на ОЕЦ и НСРОБ едва ли може да намери подкрепа в Свещеното Писание на християните. Ако е вярно, че ОЕЦ-истите са „съмишленици“ на религиозния плурализъм на НСРОБ, това е много, много сериозен проблем! Вече става определено ясно защо в ОЕЦ се разпореждат по християнски богословски въпроси всевъзможни люде, а не грамотни хора… (Да напомням ли гафа с публикуването на „95-те тезиса“ на страницата на ОЕЦ, които не са на Лутер?)

  3. Определено дискредетират
    Не бих присъствала на техните събития

  4. На мен ми изглежда така, все едно,пророк Илия, и вааловите пророци ,да седнат на масата като съмишленици….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *