К.С. Луис – агент на тайните служби

Хари Лий Поу

По време на втората световна война, известния у нас християнски мистик и автор на приказки за възрастни, К.С. Луис, е бил агент на тайните служби на Великобритания. Това разкрива наскоро изложена за продан в интернет негова плоча, върху която е записана доскоро неизвестната негова лекция. „Тавата” на К.С. Луис, както вече е известен записът, съдържа сказка на тема: „Скандинавските духове в английската литература,” която до сега е била засекретена от тайните служби на английската Корона.

Как един толкова известен сред модерните християни автор е успешно вербуван и използван от службите, остава засекретено в тайното му досие на шпионския отдел МИ-6. Доколкото може да се отгатне от тайната мисия на лекцията, Луис използван от службите по време на немската окупация на Дания и Норвегия. Предполага се, че плочата е записана и обработена през май 1941 година.

В описания период, прословутата четворка автори, се срещат всеки четвъртък в една оксфордска бирария за да пийнат, пушат лули и обменят митологични и окултни идеи за новите си книги. Всеизвестно е, че К. С. Луис и Дж. Р. Р. Толкин са запленени от народни митове и окултистки легенди, които до голяма част излагат в книгите си с по-християнска насоченост. Как е дошла идеята да издават пропагандни материали в ролята на агенти на тайните служби остава загадка. Както е загадка и колко митологични и окултни идеи от скандинавски, галски, келтски и бритонски народни епоси са зашифровани в иначе добре продаваните им християнски приказки за възрастни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *