Сняг, невиждан десетилетия, се изсипа върху Израел

15.12.2013

640x392_3883_2596671[1]

Най-силните снежни бури от десетилетие насам оставиха Израел и Йордания покрити със сняг, а Ливан – без електричество. Ниските температури, снеговалежите и наводненията, които започнаха в региона от неделя, до момента са причинили смъртта на 11 души. Метеорологичната обстановка усложни още повече живота на стотиците хиляди сирийци в бежанските лагери в Йордания, Турция и Ливан. Но за учениците и студентите лошата прогноза носи дървена ваканция. Затворени са училищата и университетите в Ливан, Сирия, Йордания и Израел.

След като сняг покри сирийската столица Дамаск, министерството на образованието обяви, че ще бъдат отложени изпитите за края на срока, предаде Фокус. Йордания практически е парализирана заради силните снеговалежи. Снегът блокира повечето от пътищата в столицата Аман и в други градове и села. Йорданският крал Абдулла II нареди на армията да се включи в почистването на пътищата.

Днешният ден е обявен за неработен в Йордания. Без ток са жители в Ливан, Йордания и Израел. Редица райони на Ливан са без електричество заради силни снеговалежи и проливни дъждове. Не се работи по отстраняване на авариите, тъй като вече дни наред електротехниците стачкуват.

„Има буря и проблем в електропреносната мрежа. Работниците стачкуват и не позволяват на никой да отстрани авариите“, заяви ливанският министър на енергетиката и водните ресурси Гебран Басил. Жители на някои квартали на столицата Бейрут съобщават, че проблемите с тока са започнали в сряда вечерта. Няма както отопление, така и топла вода. Във вторник електрическата компания призова служителите си да се върнат на работа. Работниците стачкуват, защото искат увеличение на заплатите. До момента лошите метеорологични условия само в Ливан са причинили смъртта на четирима души. Училищата в цялата страна са затворени от вторник. Властите в Ерусалим затвориха училищата и детските градини заради натрупания сняг. Подобен силен снеговалеж не е имало в израелския град от 1992 година насам.

Пътят между Ерусалим и Тел Авив е затворен заради поледицата. Градският транспорт е парализиран в редица райони на Ерусалим. За последното денонощие снежната покривка се е увеличила с около 15 см. Обичайно топлият Египет в продължение на три дни бе парализиран от проливни дъждове и силен вятър. Лошите метеорологични условия се отразиха на работата на най-голямото пристанище на Египет – в Александрия. Сняг валя дори в северозападния регион Табук на пустинното кралство Саудитска Арабия.

Tags: , , , , ,

4 Responses to Сняг, невиждан десетилетия, се изсипа върху Израел

 1. Иван Георгиев on 17.12.2013 at 11:34

  Някои казват че този сняг бил пророчески.
  Такъв не бил валял от 1948 год. върху Ерусалим

 2. Luben Petkov
  Luben Petkov on 19.03.2015 at 4:42

  Amin

 3. Семейство Ласкови
  Семейство Ласкови on 19.03.2015 at 6:49

  ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ Е…..

 4. Nedqlka Solakova
  Nedqlka Solakova on 19.03.2015 at 7:09

  Амин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.