Защо деца избират ислямските училища в България?

Защо Турция финансира ислямските училища в България? Сериозни реакции в социалните мрежи предизвика вчерашното издание на „Темата на Нова“. От Главното мюфтийство заявиха, че са искали финансиране и от българската държава, но са получили отказ, който според тях е дискриминационен. Без държавна субсидия обаче са и останалите духовни училища в страната, например Софийската семинария.

Какво се случва зад стените на ислямските училища у нас?

Те са 250. Най-често от селата. Още по-често от бедни семейства. До един – мюсюлмани. Разпределени са в трите ислямски духовни училища на Главното мюфтийство, които в момента са и техен общ дом. Плановете им за живота обаче са различни. Някои свързани с религията. Други – не.

Задължителна част в живота на тези ученици е молитвата. Също толкова задължителни обаче са останалите предмети от учебната програма. Защото макар да се водят частна собственост, мюфтийските училища се подчиняват на просветното министерство. След завършването им учениците получават редовна диплома за средно образование. Средният успех на училищата е добър 4. Директорите им уверяват, че никой не задължава възпитаниците им да поемат по пътя на религията. Над 80% избирали светския живот. С какво тогава духовното училище е привлекателно?

„Мотивацията е, че в СОДУ Нювваб предлагаме безплатна храна и общежитие”, казва Шериф Хюсню, директор на СОДУ „Нювваб“ – Шумен. Още повече са комфортът и удобствата в Шумен и Момчилград, където децата учат и живеят в чисто нови сгради. А сметката се пише на Турция. За законността на тези и незнайно колко други дарения от главното мюфтийство се позовават на споразумение, подписано от двете дирекции по вероизповеданията през далечната 1998 г. Същият документ позволявал и обмен на кадри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *