Вълчев: Пастори замесени в дезинформация към родители

„Не можем да кажем със сигурност кой е източникът на дезинформация. Има клипове във фейсбук, пастори и интернет тролове. Не всички пастори в областта са замесени, но има сигнали, които се проверяват. Все още не се знае дали са евангелисти или протестанти“, каза още той.

„В основата са групите, които са се обединили върху несъществуващата “Стратегия за детето”. За часове се е получила масова истерия върху нещо несъществуващо“, разкри още образователният министър.

„Има инструкции в училищата в цялата страна. Родителите започват да осъзнават, че са били използвани страховете им. Били са обект на лъжи и дезинформация. Става въпрос за груби манипулации, а това граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система“, коментира Вълчев.

Сутринта в ефира на БТВ Борисов определи скандали в Сливен с нова Костинбродска афера: „Говори се, че държавата ще взима децата. А какво ще ги прави държавата тези деца? Сега, ако хванат родител, който изнасилва детето си, ако го пребива като куче, и сега го има в закона. Как ще влезеш и на нормално семейство ще му вземеш дете? Като го вземеш, къде ще го заведеш? Нито има такава стратегия, нито има такъв план. Сезирана е прокуратурата. Разпоредих на ДАНС и МВР. Разпространяват се разни неща от пастори, партийно мотивирани. Има хиляди деца, пребивани системно. И ние да не го защитим тези деца? Целта на конспирацията е слухът да се завърти. Дойдат ли избори, се насаждат лъжи. Да си отиват децата на училище и да си учат. Повече от 50 хиляди деца вкарахме в класните стаи. Представете си един град като Казанлък не е ходил на училище. Нашата стратегия е да ги квалифицираме и да работят“.

Стратегия за детето няма, заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков. Петков отново повтори, че Стратегия за детето няма. Такъв проект на стратегия е бил разработен в началото на годината от работна група към Съвета за закрила на детето. След като е бил на обществено обсъждане и е срещнал съпротива, несъгласие и отхвърляне, този проект е спрян и не е пускан за съгласуване в МС. Такъв документ няма и той не може да бъде основание за всяване на такива страхове, каза още Петков.

„Няма да пускаме децата. Те ще ги вземат“, закани се един от бащите. Той отрече да няма осигурени добри условия за децата в квартала.

Баба с две внучки отрече да са запознати с действията на социалните. „Казаха, че по Фейсбук някой е написал, че ще вземат децата. Ние пускаме си децата, защото без образование накъде сме?“, коментира жената.

Политиците в парламента не коментират ромските страхове за децата

Bъпреки взаимни обвинения, че истерията, че държавата ще отнема ромски деца, се подклажда с предизборни цели, депутати от различни партии обявиха, че предпочитат да се въздържат от коментар по темата. От ГЕРБ смятат, че компетентните органи трябва да си свършат работата и да изяснят кой и защо е пускал слухове в ромските махали в страната, че децата ще бъдат отнемани от държавата. Заради тях стотици родители спряха децата си от училище за ден. Пред Би Ти Ви във вторник премиерът Бойко Борисов определи случая като поредната „Костинбродска афера“. Депутат от БСП смята, че страховете в ромските махали се насаждат предизборно. Според негов колега от „Обединените патриоти“ целта е вотът да контролиран по-лесно.

Евангелски пастори обидени от изказвания на Борисов и на Вълчев за скандала с децата

Премиерът и министърът коментираха скандала с „отнемането на деца“ в ромски махали

Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) с огромна горчивина научи за изказванията, с които на 08.10.2019 г. висши държавни мъже замесиха евангелско-протестантската общност в слухове и действия, мотивирали родители в Сливенско до състояние да изведат децата си от училище поради страх от отнемане, посочват в позиция на общността.

В свое изказване по телевизия БТВ министър-председателят намекна, че слуховете били разпространени от „пастори в кавички“, а министърът на образованието и науката буквално каза следното: „Не можем да кажем със сигурност кой е източникът на дезинформация. Имаме роля на клипове във Фейсбук, пастори и интернет тролове. Не всички пастори в областта са замесени, но има сигнали, които се проверяват. Все още не се знае дали са евангелисти или протестанти.

“Категорично се противопоставяме в този скандал да се замесва името и репутацията на вероизповеданията, съставляващи ОЕЦ. Заявяваме, че наши служители нямат никаква съпричастност към него. В контекста на вчерашните събития следва да се съобрази, че просветата и образованието са възникнали най-напред в църковните институции и едва след това са станали функция на държавата.

Евангелско-протестантското движение е свързано с Просвещението и по никакъв начин не приемаме да ни се приписват действия, които да имат за резултат възпиране на деца от посещаване на училище. Тъкмо напротив! Особено в ромските квартали ролята на пасторите за социализиране и приобщаване на децата и семействата към християнските ценности е основополагаща. Следва да се отчете, че пасторите в тези райони работят при изключително трудни условия и понякога са единствените, които се справят при пълна липса на държавни институции. Ето защо, вместо да бъдат хулени и обезсърчавани, пасторите в ромските райони заслужават да бъдат подкрепяни и мотивирани. От друга страна, факт е, че наред с останалите традиционни вероизповедания ОЕЦ реагира ясно и категорично всеки път, когато се касае за преуреждане на обществените отношения, свързани с детето и семейството.

Нашите изявления са публични и достъпни и са основани на християнските ценности и убеждения. Ето защо, след като по повод на вчерашните събития се отвори темата за т.нар. „Стратегия за детето“, следва да се вземе предвид, че макар и такъв документ да не съществува, в широк общ смисъл фразата обозначава визията на държавата по отношение на политиките спрямо детето. 2 от 2 стр. В този смисъл, независимо че е спрян процесът по приемане на Национална стратегия за детето, нейната философия е вече материализирана във вътрешното ни законодателство, без да бъдат зачетени становищата и възраженията на традиционните религиозни общности като заинтересована страна.

Факт е, че някои от силно обезпокояващите идеи от спряната Национална стратегия за детето са обективирани в разпоредби на Закона за закрила на детето, които са вече приети и публикувани в ДВ, бр. 24 от 2019 г., и ще влязат в сила на 01.01.2020 г. Поради това смятаме, че се налага преди този срок те да бъдат преосмислени и изменени. Ето защо използваме случая да протегнем ръка на представителите на държавата, като предлагаме незабавно да бъдат съставени нови работни групи с включени представители на традиционните вероизповедания, включително и на ОЕЦ, в които да се поставят на обсъждане спорните въпроси с цел постигне на обществено съгласие и подходящо изменение на въведените изменения и допълнения в Закона за закрила на детето, публикувани в ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.“

3 comments for “Вълчев: Пастори замесени в дезинформация към родители

  1. А СЕГА ДЕ ПАСТОРИТЕ БИЛЕ ВИНОВНИ КАКТО НА ВРЕМЕТО
    КАЗАХА ЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ ПОДПАЛИЛИ РИМ….ХА ХА…

  2. А БЕ МАЙ КАЗАХА ЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ ПОДПАЛИХА РИМ АМА ТАКА ЛИ БЕШЕ ???
    ТОЛКОВА СЕ ТРУДИХМЕ ОТ МАХЛАТА ДА ГИ ВОДИМ НА УЧИЛИЩЕ И ИНТИГРИРАМЕ И СЕГА ГОВОРИТЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.НЕ СИ ТЪРСЕТЕ ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА.СТАВАТЕ СМЕШНИ.

  3. Ще видим ТОВА дали евангелските пастори го правят или накои които то ИМАТ изгода от това НО това което ще ще последва ще е трагично за всички нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *