Нови гонения в Русия

Няколко религиозни общности в Русия губят местата си за поклонение поради „сложно, понякога противоречащо и често несъвместимо прилагане на законодателството“, съобщава информационната службаForum 18. Освен това местните власти не разрешават изграждането на нови църкви и джамии, променяйки местните наредби за планиране или отнемайки дадените вече разрешителни за строеж.
„Проблеми могат да възникнат на всеки етап – от определяне на парцела и осигуряване на разрешение за архитектурен проект, до набирането на достатъчно средства за завършване на строителството, преди да изтече срока на разрешителните“, коментира Форум 18.
Според Владимир Озолин, адвокат на Московския славянски център за право и правосъдие, „проблемът има системен характер. Предразсъдъците от страна на властите към протестантите се засилват. В повечето случаи се касае за неспазване на законите и нормите от самите религиозни организации.”
„Протестантските общности откриват, че е практически невъзможно да получат разрешение за изграждане на църкви. Затова вярващите са принудени да извършват богослужения в жилищни сгради. Но това не е нарушение на закона,“ добавя Озолин.
Религиозните групи не са юридически лица, така че те не могат да купуват или дават под наем имот от свое име или да го прехвърлят законно. Те трябва да разчитат на членовете си, за да осигурят място за поклонение. До 90% от местата за поклонение на протестанти официално се записват като жилищна собственост.
Църквата, член на баптисткия съюз в село Верхнебакански, в покрайнините на Новоросийск в Южна Русия, е принудена да провежда служби в предния си двор или на улицата, след като местните власти им забраниха да използват собствените си помещения. Длъжностните лица запечатаха сградата на 7 юли 2019 г., въпреки факта, че баптистката църква провежда богослужения на един и същи обект в продължение на две десетилетия.
Забраната е „грубо нарушение на Закона за вероизповеданията и на Конституцията […] никой от местните власти дори не се е опитал да се свърже с нас, за да обсъди по някакъв начин този проблем и да намери решение“, пояснява Евгений Кокора, презвитер на църквата. Кокора отбелязва също, че местната администрация е разрушила Петдесятната църква в града и е забранила на друга протестантска общност да използва собствената си сграда.
 Баптистите в района направиха три неуспешни опита да организират публична среща в Новоросийск, „за да насочат вниманието на местните власти и държавата към изискванията на Конституцията и необходимостта от междуконфесионален диалог и задължението да позволяват на религиозните групи да се покланят свободно в съответствие със Закона за вероизповеданията “.
Градската администрация обаче е отхвърлила и трите опита за срещи с обяснението, че са налице технически нередности. Баптистите планират отново да се опитат да уредят подобна среща на 22 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *