ИЗЯВЛЕНИЕ НА УС НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“

ИЗЯВЛЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“ /РОД/ – 08.10.2019г.
––––––––––––––––––––
във връзка с действията на 07.10.2019г. на родители в училищата на три града в България – Ямбол, Сливен и Бургас,

Според Председателите на РОД, основна причина за растящото социално напрежение в тези градове и цялата страна е нежеланието на държавните институции да влязат в диалог по конкретни реални проблеми, предизвикващи безпокойство в родителската общност и нейните легитимни организации във връзка със ЗСУ и свързаните с него законови промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и други нормативни и поднормативни актове, приети през март 2019г.

Политическото и чиновническо високомерие към родителите в този случай е истинският виновник за общественото напрежение.

Съществуват оправдани опасения, че промените в законодателството и тяхното въвеждане на практика дори преди официалното влизане в сила на законовите разпоредби, противоречат на Конституцията и Семейния кодекс.

В специално обръщение от 04.09.2019г., на Омбудсмана на Републиката Мая Манолова към Правителството, Народното събрания и други институции, се обръща специално внимание на опасността от социално напрежение и се отправят препоръки за диалог на институциите с родителските организации. В НС, МС, Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика,

Президентството, Омбудсмана от месеци са внесени искания на родителските организации за диалог по конкретни въпроси. Повече от половин година, родителските общности се обявяват срещу антисемейните политики, които се провеждат със или без законово основание в училищата и детските градини, но конкретни действия не се предприемат.

До този момент, нито препоръките на Омбудсмана, нито молбите на родителските организации са отчетени от държавните институции.

Заявяваме, че социалното напрежение в училищата в Ямбол, Сливен, и Бургас е естествена реакция на родители, на които е отказан диалог и чувстват остър дефицит на истинска и достоверна информация от страна на държавните институции. Тези действия не са инициирани и съгласувани с УС на РОД.

Призоваваме родителските общности да не се доверяват на слухове, фейк-новини и непроверена информация.

Същевременно, напомняме конституционната норма, че отглеждането и възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Напомняме и конституционната норма, че гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Призивите за ограничаване на конституционните права на гражданите от страна на отделни личности, неправителствени организации и представители на институциите са антиконституционни и допринасят единствено за още по-голямо социално напрежение. Недопустимо е да се репресират родители и техните легитимни организации, когато претендират да се спазват техни конституционни права. В правовата държава и върховенството на закона ИЗХОДЪТ Е ДРУГ.

Призоваваме към диалог и конструктивни решения по въпросите, поставени от родителите и техните легитимни организации.

Председатели:
Адв. Владимир Шейтанов
Адв. Илияна Мавродиева
Адв. Петър Николов

8 comments for “ИЗЯВЛЕНИЕ НА УС НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“

 1. Благодаря Ви за видеото. Излязаха наяве,кой стои в основата на истерията и внушаваните страхове у родителите!?! За мен и двамата участници са за Спецпрокуратура за действия и призиви срещу националната сигурност на България! Тия двамата „другари“ услужливо пропускат два много важни фактора: 1. „Забравиха ли“ до 1992г. колко Домове за изоставени и недъгави деца и колко ТВУ-та имаше в България,които буквално бълваха бъдещи престъпници и злодеи,благодарение на политиката на правителствата на тази партия?Къде бяха те тогава? 2.С какво право те решават,че със социалистическия си интернационализъми плам, могат да се налагат в политиката на друга суверенна държавата, била тя и Норвегия? Освен това на цял свят вече се разкриха,кои са апологетите и донорите и целите на тази сатанинска кампания: Вечно да се внушава на хората Страх,защото така се „управляват“ умовете,душите и духа на цели нации. Истината е: Бог бави,но не забравя.Навреме дава изобличение на тайните помисли и дела. И десницата Господна се простира и над праведните и над неправедните,за да раздава Своето Правосъдие!

 2. Вече и на децата е ясно, че хабер си нямате от закона и преповтаряте това което сте прочели в интернет. Дори и другия трол не ви приглася вече защото видя какви закони са приети. Информирайте се най-накрая и спрете с тези социалистически примери.

 3. toi.sigur agiitirvaZa noviTe/uchnizi na/VeBI ili nakoi.Partya ..predizborno/

 4. Вечно да се внушава на хората Страх,защото така се „управляват“ умовете,душите –
  „Забравиха ли“ до 1992г. колко Домове за изоставени и недъгави деца и колко ТВУ-та

  Изберете си вече една тангента и по нея карайте за да не си противоречите като следвате миризливата сельодка

 5. Вижте от кого са финансирани и ще си отговорите на въпросите, Не эная дали са информирани , че „спонсорът“ им от Норвегия в момента не е в добра поэиция …..води се раэследване и се обявават в цяла Европа против беэумното отнемане на хиляди деца……Вижте им преэентациите на таэи НПО.Гледах една и се иэумих от раэсъжденията на тяхна „специалистка“ с много дипломи от вън…., която вижда дори в кърменето сексуален аспект….

 6. Корупцията (развалата) изглежда точно по този начин. Властта има свойството да превръща желанията на властника в приемливи и логични, а съгласието с беззаконието – в проява на здрав разум и стратегическо позициониране. Проявената благосклонност на облечения във власт, както и анонсираната подкрепа за ключова тема, могат да имат удивително влияние върху хора, които при обикновени обстоятелства се придържат към правилен морален код. Моите наблюдения са, че вярващите хора имат висока резистентност към корупционни действия, които имат за цел тяхната лична облага. В крайна сметка, това са ежедневни ситуации, за които човек изработва свой устойчив модел на поведение, в зависимост от ценностната си система.

  Съвсем различно е обаче, когато внезапно човек бъде поставен във фокуса на вниманието на високопоставения властник. Вярващите хора са обучавани, че трябва да са готови да страдат заради вярата си и да бъдат твърди в отхвърлянето на натиска да се откажат от нея. Но дали си даваме сметка, че има ситуации, в които нашата вяра няма да бъде атакувана, дори ще бъде хвалена с ласкави думи, стига да подкрепим облечения във власт в неговата нечестива страст? Дали си даваме сметка, че не можем да печелим нашите културни войни с разпространение на фалшиви новини, клевети, лъжливи и злонамерени информации? Каква полза би имала една „победа“, ако за да я постигнем, се превръщаме в хора и общности, неразличими като морален интегритет от злото, на което се противопоставяме? Дали знаем колко подкупваща, примамваща, ласкаеща и променяща здравите критерии може да бъде подкрепата, обещавана от хората с власт?

 7. секция полезни съвети за деца:
  „Ако е необходимо можеш да бъдеш информиран и съветван (консултиран) без знанието на родителите или хората, които се грижат за теб.“
  Защо?
  Аз например като родител съм категорично против, някой да консултира детето ми без мое знание и съгласие!
  „Твоето посещение в Отдела за закрила на детето може да бъде запазено в тайна, ако специалистите преценят, че е най – добре за теб.“
  Защо?
  От кого ще го пазите в тайна? От родителите ли? Това ли правят отделите за закрила на детето? – доверителни отношения с деца, без знанието и съгласието на техните родители или настойници? И каква е целта, в крайна сметка?
  „В случай на неразбирателство между теб и родителите ти по религиозни въпроси можеш да се обърнеш за подкрепа и съдействие към отделите за закрила на детето.“
  Защо?
  Какво съдействие ще окаже Анимус при въпроси от религиозен характер в рамките на семейните отношения? И има ли право да го прави?…някаква частна организация?
  „Преди да бъдеш изслушан социален работник ще ти помогне да получиш необходимата информация, за да формираш мнението си.“
  За да формираш мнението си???
  Нима това не е начин за насочване на процесите в предватително набелязаната посока? И какво значи да формираш мнението на едно незряло да формира все още преценките си дете?
  „Социалният работник трябва да ти обясни също какво ще се случи с теб и твоите родители, когато съдът изпълни (се съобрази с)твоите желания.“
  Що за малоумие е това??
  Да не би решението на съда да е предизвестено? И каква е целта на този съд? – Да изпълнява детски желания ли или да защити най-добрия интерес на детето?
  Очаквам да дадет смислен отговор, а не да триеят неудобните им коментари!
  Дали се сещат, че няма къде да се скрият, „консултирайки“ и „обгрижвайки“ нашите деца?

 8. България раздава децата си в чужбина
  ООН публикува първия по рода си доклад за осиновяванията по света. Въпреки ниското ниво на раждаемост в България, страната е един от главните източници на деца за международни осиновявания, става ясно от доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *