Сладкари в Ирландия осъдени за отказ да направят торта за гей-сватба

Собственици на пекарна в Северна Ирландия бяха осъдени, защото отказаха да направят торта с надпис, призоваващ за признаване на гей браковете. Основание за решението на съда: дискриминация срещу хомосексуалистите. Към момента само едно официално лице е протестирало публично, изтъквайки, че всъщност съдът дискриминира сладкаря, санкционирайки негови религиозни убеждения.

Решението на съда, което бе взето в началото на седмицата, взриви британските медии и аудиторията им. Основанието на съдията по делото е, че като бизнес предприятие пекарната Ashers не е изключение от закона за дискриминацията. Адвокатите на двете страни са се договорили сума от 500 паунда да бъде заплатена на ищеца за нанесени морални щети.

Адвокатът на семейството заяви, че ако решението за дискриминация е правилно, то мюсюлманинът няма да има право да откаже договор за отпечатването на листовки с Мохамед, атеистът няма да може да откаже поръчка на плакат, твърдящ, че Бог е създал света, а печатарят римокатолик няма да може да откаже брошури, призоваващи за легализиране на абортите.

Случаят разбуни духовете на Острова, защото за пореден път демонстрира напрежението между закона за равенството и религиозната свобода. Всъщност, това, което нито една медия до момента не коментира, е че той нагледно показва случай на т.нар. „обратна дискриминация“ – когато малцинствената група дискриминира преобладаваща част от обществеността. По-конкретно хомосексуалистът задължава всички останали да мислят като него, в противен случай ги съди. Всеки, който откаже да приеме гей браковете, ще си плати – буквално. Това нагледно демонстрира скандалното дело.

Очевидно днес в обществената йерархия на Великобритания правата на хомосексуалните граждани са по-важни от религиозните убеждения на други граждани на страната – тенденция, която християните от другите страни на Европа изглежда тепърва ще наблюдават с нарастваща тревога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *