Само Бог има право да отнема живот скочи Св. Синод

430x270[1]

Светият Синод излезе с остро становище относно наредба на здравното ведомство, разрешаваща абортите.

„Настоящото становище е мотивирано от убеждението ни, че едно от водещите призвания на Светата ни Църква се състои в това тя да бъде духовен и морален коректив на мисленето като цяло, на нормативната и законодателната политика и на всички дейности, които се отнасят до Божието творение и особено – до неговия венец човека„, се посочва в позицията на Синода.

Нашето становище се отнася до принципно неправилното третиране на човека като едносъставно (само физическо) същество и в частност до бездуховното и безчовечно отношение към недоносените деца и техните семейства, изтъкват от Светия Синод.

Църквата се придържа към „библейското откровение за сътворения от Бога човешки живот и за неразделната двусъставна структура на човека – създаден с душа и тяло от самото си зачеване.

Според Православна църква третирането на човешкото същество като лишен от душа „концептус“, „зародиш“ или „плод“, чийто признак за живот и жизненост е единствено „циркулацията на кръвта“, „потриса силно, ведно с произтичащите от това неправилно разбиране тежки последствия“.

От Синода се обявяват против узаконяване на убиването на всички бебета, появили се на бял свят с гестационна възраст под 26 гестационни седмици и които не са успели да живеят поне 3 денонощия. „Човешкият живот е свят Божи дар от самото си зачатие и затова никой, освен Бог, няма право да го отнема, нито да лишава човешкото същество от възможности за развитие, нито – в случай на преждевременна смърт – да го третира като безличен „биологичен отпадък“, изтъкват от БПЦ.

Според Синода „наречените с имена преждевременно родени деца, и безименните такива, независимо дали са живородени или мъртвородени, са в еднаква степен човеци с уникални душа и тяло“.

Св. Синод призовава всички ангажирани и носещи отговорност към семейството и обществото институции да преосмислят философията на действащия медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, както и критериите в Закона за гражданската регистрация за даване на име, издаване на акт за раждане и ЕГН и това да бъде направено така, че безусловнода бъде защитено правото на всяко живородено дете да живее, да получи име, акт за раждане и ЕГН, да бъде лекувано, да бъде кръстено, да расте и да се радва на родителска любов, на семейна и църковна грижа.

На мъртвородените деца трябва да бъде осигурено правото да получат име, акт за раждане със съответното име и ЕГН. „Така и техните родители ще бъдат истински подкрепени от държавата в най-тежкия за тях момент, когато преждевременно са изгубили своето дете. Защото тогава те ще могат да приберат и обгрижат своя младенец, да му дарят своята любов макар и посмъртно, да го погребат достойно и да се молят за него в личните си молитви“, смята Синодът.

Преждевременно мъртвородените деца са наши български деца, пак са човеци. Ние сме длъжни да им дарим кътче в нашите сърца, памет в света на живите и дял в нашата земя“, подчертават от БПЦ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *