Наказват учителка, завела самоволно деца на църква

Пламен Петров http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=444192

Учителка от Хуманитарната гимназия в Бургас ще бъде санкционирана след като завела ученици на църква, която не е православна, в съботен ден и при обявена грипна ваканция. Наказанието на Мариана Жечева е наложено за това, че не е уведомила за действията си ръководството на училището. Това съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Николинка Даскалова.

Според ВМРО-Варна учителката по немски и класен ръководител на 8-ми клас завела учениците си на двучасова църковна служба в сградата на „Обединени Божии църкви“. Това е станало на 31 октомври, събота, ден след обявяване на грипна ваканция във Варна, без знанието и изричното разрешение на родителите на всеки от учениците. Предния ден Жечева освободила децата от час на класния ръководител, с уговорката на другия ден да ги заведе на църква, което учениците с охота приели. „Воеводите“ изпратиха и протестна декларация до инспектората по образование с искане учителката да бъде наказана, припомня Дарик.

Проверката на инспектората установи, че няма нищо тревожно в случилото се, обясни началникът Даскалова. „Оказа се, че филмът не е шведски, а съветски“, коментира тя. Децата са посетили друга църква със съгласието на родителите си, като това е станало в рамките на Деня на реформацията. Освен това часът на класния не се провежда в петък, а в понеделник, поясни образователният шеф.

По случай религиозния празник Ден на реформацията на 31 октомври евангелски и протестантски църкви във Варна организираха „Ден на отворените врати“. С посетителски обиколки варненци бяха запознати с историята на реформацията, зараждането на протестантското движение и навлизането му в България.

1 comment for “Наказват учителка, завела самоволно деца на църква

  1. Евангелските църкви не са секта. Всичко е било напълно законно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *