Преди 200 години Робърт Пинкертън съобщава за новобългарски превод на Библията

pinkertonПреди точно 200г., на 7 юли 1816г., представителят на Британското и чуждестранно библейско дружество (БЧБД) и неговия руски клон в Санкт Петербург (РБД), Робърт Пинкертън, съобщава за български преводи на части от Библията…

д-р Теол. Доний К. Донев

Протестанството по българските земи започва преди почти 200г. с първото пътуване на мисионера Робърт Пинкертън през 1815 в търсене на преводач за издадената половин век по-късно Цариградска Библия. Дейността на Пинкертън е тясно свързана с Британското и чуждестранно библейско дружество (БЧБД) и неговия руски клон в Санкт Петербург (РБД).

Кореспонденция за един новославянски превод на Библията се води между Копитар, барон Силвестър де Саси и секретаря на БЧБД в Лондон, Джон Оуен от началото на XIXв. (BSA/D1/1/16, Архив-Кембридж). Интересът на Пинкертън започва след пътуването му на Балканите през 1815, когато в Одеса среща немски, български и руски колонисти (емигранти) (Russia (London, 1833), 138). Вследствие на своите наблюдения там, в 13-я доклад на БЧБД (стр. 88-93), Пинкертън включва анализ на славянската азбука и ролята й при превода на Библията на говоримите славянски езици, като акцентира специално върху българския.

Първоначално, идеята е да се използва вече съществуващата славянска Библия за един нов български превод. (Р.Пинкертън, Ст. Петербург 24 октомври 1815; Доклад 12 до БЧБД, BSA/D1/1/16, Архив-Кембридж). На 7 юли 1816г. обаче, докато е под задължителна карантина, Пинкертън пише ново писмо в което съобщава, че „Превод на някои части от Свещеното писание има на български в ръкописна форма, направен преди време от един от техните епископи в Букурещ” (Christian Herald. 1816, Vol. 13, 297). Става дума за превода на Матей направен от архимандрит Теодосий, игумен на Бистричкия манастир. Пинкертън уговаря превода с екзарха, който го уверява че ще се ангажира лично с изданието (БЧБД, Vol.13, 81), поне 1000 бройки от който ще бъде отпечатан в Букурещ през 1923г. (Russia (London, 1833), 383).

Начало на протестантството по българските земи (1815)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.