Обръщение на Евгений Найденов относно ВДУ “Св. Тривелий”

Скъпи и обични ми приятели,

Пиша ви това писмо, защото за мен вие сте точно такива.

Обръщам се към вас във връзка с разкриването на Висше Духовно Училище “Св. Тривелий” от 30.08.2012.

Целта на училището е успешно завършващите студенти да получат реална и призната диплома, както и образование и профили, с които успешно да могат да се реализират както в църковен контекст, така и в обществото. Това е възможност, която е отворена за всички, независимо от конфесионалната или деноминационна принадлежност, както и за всички настоящи или завършили студенти на ВЕБИ, които биха искали да получат реално акредитирана диплома за висше образование, с която да могат да се реализират на пазара на труда, както и, при желание от тяхна страна, да продължат обучението си в желана от тях посока, или учебно заведение, в България или чужбина, включително и в НБУ. Досега, броят на завършващите, които можеха да намерят реализация в така нареченото “църковно служение” е незначително малък, в сравнение с броят на тези, които, посвещавайки три или четири години от живота си на богословско обучение, не можеха да намерят работа нито в църквата, нито на пазара на труда.

Относно името – Кан Тервел е известен с името Тривелий Теоктист. През 705 г., в Константинопол получава титалата Кесар на Източната Империя, която се дава единствено на владетели-християни, като това е единственият случай на чужд за Византия владетел да получи титла на съимператор. През 718 г. Тервел съкрушава и спира настъплението на арабите. Поради тази причина, Църквата го почита като спасител и покровител на Европа.

В същото време, притежавайки слава, почит, власт и влияние, към която за съжаление толкова хора и днес се стремят на всяка цена, Тервел се оттегля в построен от него манастир край Охрид, като избира смиреното служение на Бог пред тщестлавието и служенето на собствените си или нечии други амбиции. Това е пример на смирение и сила на сърце и характер, които бихме се радвали ние и все повече християни и църковни водачи да следват.

Добре е да се помни, че по времето на Тервел, Църквата е една. Разделянето на Източна и Западна Църква става едва през 1054 г, а появата на църквите на Реформацията е от значително по-късен период. Ето защо, примерът и заслугите на християнинът, владетелят и монахът Тервел (Тривелий Теоктист) принадлежат на цялата Църква, въпреки и независимо от възникналите в по-късен период разделения и противоборства. С избора на това наименование, ние отправяме послание и призив за смирено, посветено и родолюбиво търсене и следване на това, което Бог благославя и което е добро за Църквата и Семейството на Вярата (което надхвърля човешките самоопределения, разделения, етикети, традиции или конфесии), за обществото в България и за света, в който живеем.

Относно изписаното, включително и от мои приятели, както и манипулираната информация относно ОБФ и ВЕБИ, от години говоря за необходимостта от едно признато училище, което да бъде акредитирано през признат университет. Отговорът на деноминационни водачи е бил, че така, много лидери и преподаватели ще трябва „да паднат зад борда“. Интересно виждане. Не виждам нещо лидерско, духовно, християнско и богуугодно в това на всяка цена да гледаме да реализираме малките си лични и себични интереси, за сметка на това, което е добро за поколения християни, които да могат да излязат извън инкубатора и да имат реално, смислено, градивно и осезаемо присъствие в обществото.

Надявах се, че ще може поне да се постигне акредитация.

За съжаление, единственото, което аз самият успях да направя, е признаването на „непризнаваемите“ дипломи на ВЕБИ през ТСМ. Така, завършващите можеха да си легитимират степените през Министерството на Образованието. Тези, които успяваха да получат степен през НБУ или други университети, го направиха чрез индивидуална уговорка и то по-скоро като временно решение и изключение, отколкото като начин на дългосрочно действие за всички завършващи студенти.

Относно ОБФ, неговото закриване или евентуална трансформация е право единствено на този, който го е открил (Фондация за Просвета и Култура “Светилник”). Също, тълкуването на една или друга ситуация, в отсъствие на информация, или разполагайки само с частична такава, води до неприятни недуразумения, подозрения, обвинения, а нерядко и до неприятни и болезнени последствия. Това ни е познато достатъчно от нашата житейска опитност, включително и от нашите лични семейни взаимоотношения.

Многото думи, независимо как са формулирани, неизбежно крият и опасност от грешки, както спрямо ближните, така и спрямо Бог. Който ме познава достатъчно, знае, че деноминационната, надденоминациионната и каквато и друга политика са неща, които дълбоко ненавиждам и избягвам. Запознатите с моята лична история и служение го знаят достатъчно добре. Който ме познава достатъчно добре, знае също, че в своите решения се водя не от личните си интереси, а от това, което е полезно и градивно за всички. Това, в което съм успял да бъда полезен, винаги и без изключение е било продиктувано от чистосърдечност, искреност, и от ясното съзнание, че в Семейството на Вярата ние сме призовани не да бъдем съперници, а да бъдем съработници, като се съревноваваме единствено в това да следваме примерът на нашия Господ Исус Христос. Благодаря на Бог, за подобна привилегия и чест.

Вътрешноденоминационните решения са право на всяка една деноминация. Ако дадена деноминация вземе решение нейни служители да се подготвят в предпочитани от нея учебни заведения, това е също нейно право. Не е нужно да се търсят реални или предполагаеми доводи срещу учебни форми извън избран вече списък или форми на обучение. Голямата част от вас добре помнят примерите на заплахи, забрани, манипулации и натиск от страна на компрометирани деноминационни или църковни водачи над пастирите и проповедниците, участващи в нелегално обучение по време на комунизма, включително и за известен период след промените. Нито в миналото, нито в настоящето съм бил и съм ръководен от лични или деноминационни интереси.

Осъзнавам, че, ако някой има или представя различни впечатления, това е негово/нейно право, както също осъзнавам, че обяснения, разяснения, допълнителна информация и каквото и да е друго, не могат да променят човешкото мнение, освен ако човек не е отворен да слуша и със сърцето си пред Бог. При интерес от всички, или от когото и да е, към новата форма на обучение, с реална акредитация от НБУ, ние сме готови да предоставим необходимата информация.

С любов в Христос към всички ви и с пожелание за благословение и успех,

Евгений
София, 23 Октомври 2012

ПО ТЕМАТА:

22:10.2012 Закриване на ОБФ към ВЕБИ

17.09.2012 Протестанти основаха висше духовно училище

15.09.2012 ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН

21.08.2012 Кому е нужен втори църковен ВУЗ?

17.08.2012 Кабинетът пуска втори църковен ВУЗ

20.07.2012 Пастор е освободен от СЕПЦ защото отрича божествеността на Христос

17.07.2012 Характеристики на Протестантите в съвременна България (2012)

15.07.2012 Образователни концлагеристи

13.07.2012 Премиерът възложил да се пише закон за изучаване на религия в училище

12.07.2012 Прокуратурата във Видин отказа наказателно преследване срещу родители, образоващи детето си у дома

8 comments for “Обръщение на Евгений Найденов относно ВДУ “Св. Тривелий”

 1. Драги Евгений, бързам да ти отговоря след прочитането на твоето „отворено писмо“.

  Първо, твоето писмо е НЕОПРАВДАНО ЗАКЪСНЯЛО! Трябваше не да пишеш в края на мес. октомври за „благовидните си намерения“, а да ги споделиш с Управителния съвет и Академичния съвет на ВЕБИ, защото дълго време бе преподавател тук.

  Второ, защо си служиш с ФАРИСЕЙСКО-ПРОПОВЕДНИЧЕСКИ СТИЛ, за да оправдаеш подлата си постъпка на съюзяване с клана на Неделчев, който винаги е бил ПРЕЧКА ЗА ПРОСВЕТНОТО ДЕЛО? И кой си ти, че да се изживяваш като „спасител“ на българското евангелско просветно дело?

  Трето, искам читателите на Пастир.орг да знаят, че в един ТРУДЕН МОМЕНТ за г-н Евгений Найденов ходатайствах за него пред авторитетна просветна институция в чужбина, след КАТО НЕГОВАТА ДОКТОРСКА ТЕЗА НЕ БЕ ОДОБРЕНА. Нагърбих се ДА СТАНА И НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ. Но „благодарността“ на г-н Найденов бе само дотук! Защото в характера му е да търси хора за подкрепа, ДОКАТО ПОСТИГНЕ АМБИЦИИТЕ СИ. Така е постъпвал и с други ключови фигури в българския евангелизъм. Г-н Евгений Найденов сменя деноминации, просветни институции и другари по-често и от носните си кърпички…

  Затова, драги ми Евгений, с лицемерното си изявление можеш да заблудиш лековерните, но не и нас! Ти се провали като РУШИТЕЛ НА ЕВАНГЕЛСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, провали се като КАРИЕРИСТ, а ще се провалиш и като ЕВАНГЕЛСКИ БОГОСЛОВ, защото още не си станал такъв!

  Ако има у теб и капчица мъжество, трябва ДА СЕ ИЗВИНИШ на деноминациите собственички на ВЕБИ и на Академичния съвет!

  Д-р Вениамин Пеев

 2. Не занам какво точно се случва с моя бивш приятел Евгений Найденов? Или той е много объркан и заблуден от някого, или за няколко месеца се е превърнал в невероятен манипулатор! Надявам се да е първото!

  В своето изявление Найденов казва: „Целта на училището е успешно завършващите студенти да получат реална и призната диплома“.

  Какво означава „реална“ и „призната“ диплом? Призната от кого? От Министерството на образованието ли? Найденов се опитва манирулативно да внуши, че дипломите от ВЕБИ са не реални и на признати! Това е абсолютна манипулация и не истина!

  Първо, редица студени са продължили своето обучение в магистърски програви на различни ВУЗ-ове в България и чужбина (не само в ТСМ), на база на бакалавърските си степени от ВЕБИ!

  Второ, бадещите дипломи от ВБУ „Св. Тривелий“ с нищо няма да са по-релни и по-признати от дипломите на ВЕБИ! ВБУ „Св. Тривелий“ е разкрито по Закона за вероизповеданиета, точно както и ВЕБИ, иначе Тони Лалев нямаше да има нужда от деноминацията на Найденов за разкриването на ВБУ-то!

  Найденов продължава своето изявление: „… които биха искали да получат реално акредитирана диплома за висше образование…“ Какво значи „реално акредитирана диплома“? Има ли не реално акредитирани дипломи? За какво акредитация става въпрос? Държавна ли? Найденов наистина е, ама, много заблуден!

  Найденов: „…Относно изписаното, включително и от мои приятели, както и манипулираната информация относно ОБФ и ВЕБИ…Относно ОБФ, неговото закриване или евентуална трансформация е право единствено на този, който го е открил (Фондация за Просвета и Култура “Светилник”)…“

  Тук отново Найденов е в абсолютна грешка или се опитва да въведе адресатите на своето изявление в заблуда! ОБФ бе разкрито от Конгрешанския и Баптисткиа съюзи, защото според Закона за вероизповеданията, вероизповеданията, а не фондациите, та било то и „Светилник“, разкриват висши духовни училища! Тези които разкриват, имат правото и да закриват, както и бе сторено от съответните деноминации!

  Накрая, в стил не типичен за Найденов, когото познавах или може би, типичен за Найденов, когото не съм познавал чак толкова добре като човек за когото „…деноминационната, надденоминациионната и каквато и друга политика са неща, които дълбоко ненавижда и избягва. Запознатите с неговата лична история и служение го знаят достатъчно добре. Който го познава достатъчно добре, знае също, че в своите решения се води не от личните си интереси, а от това, което е полезно и градивно за всички..“, той прави абсолютно непочтенна реклама на не петдесятното и не харизматично учебно заведение от което е част: „…независимо от конфесионалната или деноминационна принадлежност, както и за всички настоящи или завършили студенти на ВЕБИ, които биха искали да получат реално акредитирана диплома за висше образование…“ като дори приканва студенти на ВЕБИ да се прехвърлят към ВБУ „Св. Тривелий.

  Пожелавам на моя бивш приятел, Евгений Найденов, да се задържи, този път, малко по-дълго в новото си амплоа на безпринципен параван и PR на ВБУ „Св. Тривелий“!

 3. Драги приятели, обръщам се към почтените евангелисти в България!

  Изминаха две денонощия след отговора ми към Евгений Найденов – моя докторант. За всички е видно, че той не дръзна да отговори публично нито на моето становище, нито на изчерпателното становище на Ректората на ВЕБИ, представено от неговия Ректор Анатолий Еленков.

  През това време обаче, лицето Евгений Найденов – подобно на Георги Бакалов – започна да пише доноси срещу мен в просветната институция в чужбина, където ходатайствах за него. ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ САМ ПРЕЦЕНКА ЩО ЗА ЧОВЕК Е ОНЗИ, КОЙТО ВДИГА РЪКА СРЕЩУ СВОЯ НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ. Нашият народ е казал за такива, че „хапят ръката, която ги храни“. От подобни гадости аз няма да загубя! ЩЕ ИЗГУБИ САМО ЕВГЕНИЙ. Жалко, много жалко, че той върви по пътя на своя пряк „учител“ в тази тактика, когото при друг случай нарекох „сивия кардинал“ на деструктивната дейност срещу българското евангелско образование.

  Хора, не се подвеждайте по рекламите на подлеци и рушители! Убеден съм, че сред действащите преподаватели има кадърни и етични хора, но кукловодите не са! Несвети-тривелианската идея е толкова „почтена“ и „обещаваща“, колкото бе марксистката идея за „комунистическия рай“! Много скоро ще разберете, че сте попаднали в примката на кариеристи и хора без качества и призвание от Бога! Отстранете си от хора като Евгений Найденов, Стоян Лалев и Николай Неделчев, докато не сте затънали в техните лукавщини!

 4. Д-р Пеев, готов съм да свидетелствам относно Вашия характер, личност и безкомпромисна християнска позиция срещу всякакви нападаки по Ваш адрес пред трети лица и организации. Сигурен съм, че и мнозина други християни ще го направят.

 5. Не мога да бъда толкова твърд като д-р Пеев който познава нещата и хората отвътре. Но все пак Евгений си написа човека становището и какво повече да каже? Дето е писал доноси това вече не е добре, но по темата. Хубаво е да има два евангелски ВУЗ-а че и повече. В протестантската история на България е имало повече от две евангелски училища и в Самоков и в Ловеч и в Стара Загора и в Търново и Свищов. От имане глава не боли.

  А гледах едно видео на световно неизвестния Светослав Александров който чрез умелите и мазни подхвърляния на гласа зад камерата (предполагам на Пилев) твърди че непрестанно се чувства следен от агентите от ББЦ и са го отлъчили от църквата на Венци Стойнов. Личи си, че и той и гласа зад камерата бяха на църковен градус след няколко бири, така че не знам дали да им се има доверие. Въпреки това Александров и той се нуждаел от втори ВУЗ в който да се запише за да вземе вече призната диплома. Пилев и той може да се запише. И каква стана тя сега? Не стига, че църквите се напълниха с ненормалници ами сега и вузовете.

 6. Драги Велизар, напълно съм съгласен с Вас, че при други обстоятелства и в друга страна не би имало нищо лошо да се откриват протестантски духовни училища. Живял съм, учил съм и съм специализирал в Германия и Англия – там е напълно нормално това да става. Там има непретенциозни семинарии, колежи, висши, по-висши и най-висши християнски институти, които отговарят на деноминационни, надденоминационни или интелектуални потребности, на финансови и дори расови ограничения и т. н.

  Несвети-тривелианското недомислие обаче не влиза в категорията на посочените по-горе мотиви! Един бивш преподавател във ВЕБИ (Евгений Найденов) се съюзява с двама посредствени бивши финансови директори на БА „Логос“ (Николай Неделчев и Стоян Лалев), викат отново американци с дебели портфейли и желание да направят екскурзия до една „дива балканска страна“ (защото те представят България така), за да поучават „аборигените“. Заблуждават чуждите си бенефициенти, че в България „няма кой“ освен тях да обучава и … изравят костите на хан Тервел… Чудя се, къде им е умът на онези, които са допуснали цялата тази трагикомедия, въпреки че де факто Училището тривелианско няма никакво ниво! Ето защо мисля така:

  Първо, в него няма хабилитирани български преподаватели богослови. Измисленият „докторат“ на Неделчев от американските му благодетели няма академична стойност. Евгений още не е започнал да пише своя докторат. Същевременно във ВЕБИ има 6-7 души с докторати, имаме професори и магистри. Имаме академична дейност – публикации и Годишник.

  Второ, малцинствената група евангелски вярващи у нас нямат нужда от повече от един ВУЗ. Който не разбира това, значи не живее на Балканите. Поради липса на студенти (и други причини) БА „Логос“ се трансформира изкуствено в ОБФ. Сега няма и ОБФ, защото е ликвидирано. Няма редовни студенти нито в ПФ, нито в ОБЦ. При това положение КОМУ Е НУЖЕН ВТОРИ ВУЗ? Отговорът е свързан с болните амбиции на шепа непросветени люде, които НЕ БЯХА ПРИЕТИ КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛИ във ВЕБИ и сега създават илюзии на младите хора. Това е жалкото, драги Велизар, че слепци вкарват други хора в ямата на слепотата.

 7. Аз изпитвам носталгия към несъществуващата БАЛ „Логос”, поради което не съм възторгнат от появата на ВДУ „Св. Тривелий”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *