Кабинетът пуска втори църковен ВУЗ

София. Протестантите в България ще си имат свой университет. Правителството ще разреши на вероизповеданието „Българска свободна църква“ да открие висше духовно училище „Св. Тривелий“. То е регистрирано според българското законодателство, а заявлението за разкриване на училището е направено по предвидения от Закона за вероизповеданията ред.

Разрешение за това трябва да бъде дадено на редовното заседание на правителството в сряда. Новото висше духовно училище ще се казва “Св. Тривелий”. Зад името на светеца се крие хан Тервел, син на Аспарух и внук на Кубрат, който се смята, че е приел християнството заедно със своето семейство.

Висшето духовно училище „Св. Тривелий“ ще предлага богословско образование от евангелско-протестантско гледище. Неговата главна цел ще е да подготвя служители за протестантските изповедания, мисии и организации. Църквата основтел е член на Обединените евангелски църкви

в.ТРУД: И евангелистите с университет

40 comments for “Кабинетът пуска втори църковен ВУЗ

  1. Без да обсъждам агентурното минало на еп. Васил Еленков, както и неговото богословие, бих искал да задам някои въпроси, които лично засягат мен и служението ми. В Стралджа има църква, регистрирана към НА на ОБЦ, ръководена от т.нар. пастор Иван Иванов. Същото това лице е бивш чалга певец (доколко бивш е друг въпрос, но поне така се води), популярен сред ромските среди именно като такъв. Този чалга певец приема вярата в Христос, което е похвално. Около 3-4 месеца по-късно той вече ръководи църква и се оказва студент към факултета на ОБЦ на ВЕБИ. Миналата година ме помоли да му помогна за курсовата работа по Въведение в Стария Завет, като в крайна сметка му я написах. Месеци по-късно се оказа, че той има диплома за висше богословско образование. Днес той води богословски доспути, в които развива много странни идеи, които нямат нищо общо с чистото християнско богословие и си позволява да твърди, че това, на което аз уча хората не е правилно (дори сатанинско). Сега ми е интересно, дали еп. Еленков знае какво се върши по неговата шапка. Още по-инетерсно е как човек с основно образование става студент във факултета на ОБЦ на ВЕБИ, а най-инетерсното е как за по-малко от година той получава диплома за висше образование. Надявам се някой да е в състояние да ми даде разумни отговори на тези въпроси, а ако ми отговори директно еп. Еленков ще се радвам.

  2. Г-н Петков, отговорих на поставения от Вас въпрос в друг уеб портал! Явно не Ви интересува истината! Ще Ви тоговоря отново и тук!

    Брат Иван Иванов наистина беше приет през учебната 2010/2011г. за студент в БФ НА ОБЦ към ВЕБИ. Като част от изискуемите документи, брат Иванов представи диплома за завършено средно образование! След като посещаваше лекционните курсове през първия семестър на уч. 2010/2011 г. брат Иванов преустанови обучението си в БФ НА ОБЦ. Иван Иванов не е завършил ВЕБИ и няма как да е придобил диплома за висше богословско образование!

  3. Г-н Петков! Не знам дали сте „пастор“ или изобщо сте „евангелски християнин“, защото ако бяхте поне едно от двете, нямаше да разпространявате НАГЛИ ЛЪЖИ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО!
    Аз съм д-р Вениамин Пеев и съм член както на факултетния съвет на ОБЦ, така и на Академичния съвет на ВЕБИ. Лицето Иван Иванов е представило диплома за Средно образование пред администрацията на факултета и е постъпило в задочната програма, НО Е УЧИЛО САМО 1 (ЕДИН) СЕМЕСТЪР. Следователно, лицето Иван Иванов НИТО Е ЗАВЪРШИЛО ПЪЛНИЯ КУРС НА ОБУЧЕНИЕ, НИТО Е ПОЛУЧИЛО ДИПЛОМА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ! Добре е да имате предвид това и да спрете с ПУБЛИЧНИТЕ СИ ЛЪЖИ! Може да не вярвате на библейското предупреждение „да не се лъжесвидетелства“, но добре е да знаете, че попадате под ударите на граждански закон за клевета. Какво твърди лицето Иван Иванов, не е по вина на съответните учебни институции. Видно е, че сте толкова „грамотен“ в сферата на висшето богословско образование, колкото всеки СЛУЧАЕН ЗА ЦЪРКВАТА КЛЕВЕТНИК.
    Освен това, темата на този форум е откриването на ново богословско училище – „Св. Тривелий“. Вашите клеветнически измислици нямат нищо общо с поставената тема. Но така практикуват самозвани проповедници като Вас, които могат да прочетат текст за сътворението на света, а да бърборят след това от амвона какво ли не, включително и за последния мач на „Левски“ със „Светкавица“ (Търговище)…

  4. Към Тони Еленков и д-р Пеев: Благодаря и на двамата за дадения отговор. За мен беше важно да знам как стоят нещата в действителност. Ще помоля д-р Пеев да не бъде толкова краен в изводите, не съм разпространявал аз лъжите – само зададох въпроси, които считам за достатъчно нормални и коректни. Ако дойдете в Стралджа ще се убедите, че това, което съм написал не съм си го измислил, а то е нещо, което се коментира из обществеността в Стралджа. След като Кмета на общината знае, че г-н Иванов има „диплома за пастор“ (така се изразяват), дадена от Вашия факултет, според мен следва да проучите кой е подал тази информация и да я опровергаете. Освен това, написаното от мен е прекалено малка част от всичко, което е казано. А въпросът „как г-н Иванов се е сдобил с диплома за висше богословско образование“ ми беше зададен от хора, имащи много важна и отговорна позиция. Разберете ме, че няма как аз да не задам тези въпроси към вас. Зададох ги няколко пъти по официалния ред, но след като не получих отговор, си послужих с публичното пространство. Не мога да не взема отношение когато деяния на един човек стават повод на първо място да се хули Името на Бога, на второ място да се удря по авторитета на протестантското движение (пък било то и в малко и незначително градче като Стралджа), а също и по авторитета на ВЕБИ. А, повярвайте ми, аз нямам никакъв интерес да работя срещу авторитета на ВЕБИ. И няма как да е така след като първо съм завършил един от факултетите и второ в момента съм координатор на центъра за изнесено обучение на ОБФ в Ямбол.
    Д-р Пеев, разбирам гнева Ви срещу мен, но не го оправдавам. С Вас се познаваме, очевидно не можете да се сетите кой съм, иначе нямаше да питате дали съм „пастор“ или „евангелски християнин“. Ако държите да научите повече подробности за мен вижте сайта на църквата: http://www.epc-straldzha.dir.bg. Не считам, че съм постъпил грешно като публикувах поста (още веднъж подчертавам – не тук, а на съвсем друго място), защото това предизвика светкавичен отговор от Ваша страна и от страна на г-н Тони Еленков, който ще ми помогне от тук нататък да мога да противодействам на различните нападки, които получавам (а за разлика от нас някои хора не правят разлика между деноминациите). В това отношение, уверявам ви и двамата, че аз ще защитя и запазя вашия авторитет, както и доброто име на факултета като част от ВЕБИ. Все пак, колеги сме, нека си пазим гърбовете взаимно, а не да се нападаме.
    И последно, д-р Пеев, трябва да Ви уведомя, че не съм фен на футбола, което прави преценката Ви прекалено грешна. В тази област съм абсолютен невежа и единственото, което знам за този спорт е, че някакви хора гонят едно кожено кълбо. Не разбирам нищо нито от отбори, нито от правилата на тази игра. За мен Левски е национален герой и историческа личност, а не име на футболен отбор. Моята любима област е физиката и астрономията. Така че, когато чета разказа за Сътворението това, което правя е да се възхищавам на порядъка, който цари из цялата вселена и мъдростта, с която Бог я създал. Гледайки Космоса аз се покланям на Бога. А футбола нека го оставим на тези, които се занимават с него.

  5. Искам да застана зад думите на п-р Ангел Петков понеже често работим в един и същ регион и познавам стила му, както и на Пастир.орг които често критикувам за даване глас на този втори ВУЗ на ОЕЦ. Пояснението което е нужно, че п-р Ангел Петков и въпросният п-р Петков който пишеше преди няколко седмици са различни лица. Единият е от Стралджа а другият пишеше на десет хиляди левги от Марс. Второто нужно пояснение е че Васил Еленков който е споменат в писмото и Тони Еленков са две различни лица – баща и син но не и Троица. И третото нещо което, че факултетът при ОБЦ-Еленков който даде оставка от ВЕБИ и новият ВУЗ признат от МС в сряда са също два различни института де юре, въпреки че зад тях стоят едни и същи хора.

    Понеже много работя и в югоизточния регион мога застана зад думите на п-р Ангел Петков че твърде много наши братя от ромския произход се хвалят за завършено висше образование без дори да имат средно такова. Показват изпринтирани дипломи от Стара Загора и София пред общинските представители и с това забатачват и без това сектанизираното разбиране за евангелските църкви. Показвали са ми много такива най-вече в Сливен а също и Стара Загора. Смятам, че в случая п-р Ангел Петков е абсолютно прав факултетите на ВЕБИ да си следят какво правят техните курсанти както се видя от отричащия Троицата пастор в Хасково. А също така и издадените пасторски назначения от въпросната организация трябва да бъдат периодически проверявани защото има много църкви с двойни и тройни регистрации от няколко деноминации с членска маса от по 3-4 човека както бе посочено за Стралжда.

  6. П-р Петков (разбирам, че сте служител в евангелска деноминация), благодаря за реакцията Ви. Благодаря и на г-н Ив. Георгиев за пояснението, че става дума за българския, а не американския п-р Петков (от Стралджа).

    Реагирах основателно „гневно“ по две причини: първо, щом искате, п-р Петков, изяснение за поставения от Вас въпрос, бихте могли директно да се обърнете към п-р Т. Еленков, а не чрез сайта на facebook. Т. Еленков и Ректоратът на ВЕБИ също имат сайт, от който бихте могли да вземете телефони и имейл адреси. Второ, журналистическата метафора за футболната среща, която използвах, целеше да Ви покаже, че Вашият въпрос няма нищо общо с темата на този сайт. Ние изгубихме време и публикувахме 5-6 коментара, които ИЗОБЩО НЕ СА ПО ТЕМАТА! Така, че не става дума дали сме фенове на някой български футболен отбор, защото и аз не съм, а за това, дали се говори адекватно.

    А сега ще коментирам съобщението за новооткрития „протестантски университет“ с две изречения:

    Изречение първо: такава инициатива е напълно излишна за българската протестантска общност, защото тя вече си има ВЕБИ, което предстои да стане Висше богословско училище (според декларациите на неговия Борд отпреди 2-3 години).

    Изречение второ: самото му название „Св. Тривелий“ свидетелства за скудоумието, което стои като намерение зад тази орел-рак-щукина инициатива, защото в протестантската практика никога не са се използвали православни светии за патрони на каквото и да било, освен при действително приложение на прочутата басня.

    Заключение: Не бих се учудил да се появи и следващ „протестантски университет“, назован „Св. Буда“, „Св. Орфей“ и т. н. Е, може и „Св. Лутер“ в най-краен случай…

  7. Благодаря на Иван Георгиев за оказаната подкрепа, очевидно по този проблем трябва да се говори много сериозно.
    По отношение на втория ВУЗ напълно подкрепям казаното от д-р Вениамин Пеев. Евгений Найденов ми е преподавал, беше ми в комисията по защитата на дипломните работи, имам много добро мнение за него. Не разбирам, обаче, защо, вместо да се работи за укрепване и утвърждаване на това, което е изградено с толкова много труд, трябва да се създава ново. Мисля, че протестантите в България не сме чак толкова много, че да имаме както православните няколко факултета (освен това, техните факултети не са самостоятелни университети, а са част от други – Софийски, Великотърновски и Шуменски). Считам, че е по-добре да се работи за акредитацията на ВЕБИ като ВБУ и да се наложи като надденоминационно висше богословско училище.

  8. За разкриването на процедура за ВУЗ е необходимо да се представят адекватен учебен план и квалифициран преподавателски състав. За да решава кабинетът този въпрос, очевидно това е станало. Лично аз не разбирам КАКЪВ е учебният план и КОИ са преподавателите в проекта на това учебно заведение, освен ако няма ДУБЛИРАНЕ и в двата случая с ВЕБИ. А това прави новия „протестантски ВУЗ“ не конкурентно способен. Да не говорим пък за материалната база, която ще бъде необходима.
    А всяко ДУБЛИРАНЕ без знанието на Борда и Академичния съвет на ВЕБИ е непонятно за мен. Подозирам, че зад инициативата, свързана с името Е. Найденов (ако това е така!),стои недомислие и съмнителна перспектива.
    Затова е редно моят много добър приятел Е. Найденов да хвърли светлина по този куриоз.

  9. Това са връзки към подобни изказвания и на други места в интернет където се дискутира темата.
    Публикувам ги тъй като предполагам че п-р Ангел и другите участници скоро ще ги изтрият от там.

    http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=402766006439166&id=159355674113535

    http://bibliata.tv/watch_video.php?v=SU9R6S3R9NXM

    http://bgforum.posterous.com/154190974

  10. Д-р Пеев ВЕБИ в момента има учредителна регистрация но не и акредитацията на мин. на образованието. Той бе обнародван през Дирекция Вероизповедания преди десетина години когато старозагорския факултет бе споменат в народното събрание от Иван Костов. Процедурата по акредитиране бе забавена по времето когато Тони Еленков бе декан на ВЕБИ, а от вашето написано се разбира, че е било по финансови причини. С какво се различава този нов ВУЗ в това отношение?

  11. Господин Пеев, ако не бяхте така заслепено влюбен в собствените си академични претенции, щяхте да се сетите, че с избора на названието „Свети Тривелий“ проектантите на новото протестантско училище може би са си поставили малко по-висока цел от циментирането на протестантски шовинистични мисловни модели. Свети Тривелий е православното име на хан Тервел, за който в историографията се дебатира дали, като дядо си Кубрат, е бил покръстен в християнството покрай тесните връзки с Византийската империя. Аз например намирам това наименование не толкова за православно, колкото за българско. Една заявка за допирни точки както с духа на християнството, така и с актуална, макар и спорна, историографска материя. На прост език, актуалност без компромис със принципите, господин Пеев. Аз лично не виждам нищо лошо в това, а какво сте видели вие, освен възможност отново да се заядете, да унижите опонентите си и да демонстрирате върховенство в теоретичните спорове, така и няма да разбера…

    Една от основните причини до този момент да нямаме атестирано, акредитирано протестантско висше учебно заведение, е именно в тенденциозно налаганата изолация и разграничаване от академичната среда в страната, под предлог, че посвещението и освещаването изискват това. Липсата на име на православен светия в наименованието на ВЕБИ не пречи, при цялата добронамереност на предишни държавни администрации, които му дадоха зелена светлина, и при усилията и потенциала на преподавателския и административния състав, то все още да няма акредитация. Като преводач на свободна практика понякога работя във ВЕБИ. Не претендирам, че познавам инситута по-добре от вас, но има тревожни въпроси, които си задавам и винаги ще си задавам. А дали създателите на новия институт не се стремят да намерят мостове за сътрудничество с други деноминации, дали не отварят вратите за възможността един ден протестантски богословски факултет да бъде или част от голям български университет, или желан партньор в академичния обмен?

    Боя се, че при цялата ви академична подготовка, тясно егоцентричните ви разсъждения по-скоро спъват, а не благоприятстват дискусията, господин Пеев. Поздрави!

  12. Ангеле не смятащ ли че не е морално редно за един пастор да хвърли така бомба в целия интернет и да си замине. Защо все още отказваш да съобщиш какви точно ереси проповядва п-р Иван. До момента само хвърляш обвинения без нито едно доказатеслтво!!!

  13. Г-жо Коева, ще отговоря само на Вашия коментар, защото ТОЙ ЗАСЛУЖАВА ОТГОВОР. Абсолютно вярно е, че ВЕБИ не е акредитиран към Министерството на образованието, което е сериозен минус за претенциите му да бъде ВУЗ. Не знам дали намеквате, че тази акредитация не е станала, защото маг. Анатоли Еленков е понастоящем ректор – надявам се това да е така, защото НЕ Е ТАЗИ ПРИЧИНАТА. Вероятно не знаете, но въпросът с акредитацията се движи от Борда на ВЕБИ (евентуално ВБУ)- една напълно абсурдна система, а не от ректора и дори не от Академичния съвет. Абсурдността се състои в това, че в Борда влизат председателите на деноминациите-учредителки, които не само, че не са винаги едни и същи, но и слабо разбират богословската академичност. Тези господа имат самочувствието на „собственици“ – един следващ абсурд.
    Вероятно не знаете, но главните виновници ВЕБИ да не получи надлежното академично признание е скудоумната идея на Виктор Вирчев, Николай Неделчев и другите около тях документацията на ВЕБИ да бъде „прокарана“ за гласуване в Парламентарната комисия по образованието заедно с документацията на Ислямския институт по времето на Тройната коалиция. Това се оказа огромен политически гаф! Сега берем плодовете…
    Що се отнася до документацията, която бе подготвена от компетентни представители на АС на ВЕБИ, чиито имена смятам да премълча поради съображения, тя бе на високо ниво! Затова и оценката на Акредитационната комисия бе много добра. В своите действия обаче Бордът (т.е. деноминационните председатели) показа неведнъж, че въобще не се интересува от академичното развитие на ВЕБИ. Постоянният отговор на академичните инициативи е, че „няма пари“. „Няма пари“ за отпечатване на Годишник и академична книжнина, „няма пари“ за качествени преподаватели и необходим персонал. Повече няма да изреждам за какво още „няма пари“ и въобще – желание за развитие.
    Подозирам, че т. нар. „Св. Тривелий“ (или „Ювиги Тервел“ – все едно как се казва!) е поредната скудоумна идея на НЕАДЕКВАТНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БОРДА още повече, че на нея ръкопляскат неистово ЧУЖДИ НА ПРОТЕСТАНТИЗМА ЕЛЕМЕНТИ.

  14. С.Златарова, ще ти отговоря, но на друго място, тук не е подходящо да дискутираме богословските разбирания на която и да е личност, в това число и на г-н Иванов. Ще кажа само, че не е стигнал до отричане божествеността на Исус, нито е отхвърлил троицата, което е повод да се работи с него и да се наставлява. Ще си позволя да кажа само едно негово разбиране (да ме извиняват участниците в дискусията, но отговарям на въпрос). Причината, поради която Мойсей не е влязъл в Обещаната земя е това, че е ударил скалата. А тази скала е символ на Исус и така, всъщност, той е ударил Самия Исус, което е разгневило Бога. Евреите, минавайки Червено море, са взели водно кръщение и поради това всички са спасени. Ето за такива разбирания става въпрос. Ако ти е интересно с какви въпроси са ме събуждали хора, спорили с него в 12 през нощта, ще ти опиша. Може да ти се стори много парадоксално, но един „важен“ такъв въпрос, от който едва ли не зависи спасението ни, е убил ли е наистина Ефтай дъщеря си или просто я е обрекъл на Бога в храма (не ме питай кой храм). Друг такъв много важен въпрос е „Кой е тоя Мелхиседек“? – някакъв цар от онова време или Самият Исус?
    Още веднъж, извинявам се на участниците за коментар, който не е на място, но се надявам любопитството на С.Златарова да е задоволено (било то и частично).

  15. Г-н Пеев името ми по мъж е Косева, а не Коева. Не искам да ме бъркат с набедения за апостил Иво Койчев. Не намеквам нищо, а просто казвам че ВЕБИ трябваше да бъде акредитиран по времето на Еленков и сега вие анонсирате, че това е послужило за политически гаф. Може би ще е най-добре самият Тони който взима участие тук може да обясни и защо епископа Васил Еленков проповядва по света у нас че е регистрирал евангелски университет на балканите, когато това е невярно. Въпросът е чисто финансов след като през тези които наричате “собственици” на борда са минали парите от чужбина за ВЕБИ. Сега се решава през кого ще минават парите за в бъдеще. Говоря по същество и се надявам това да не ви обижда.

  16. Г-жо Весела Косева, прощавайте за пропуснатата съгласна „с“ – техническата грешка е моя (специално проверих дали не съм пропуснал съгласната). Разбира се, че говорим принципно и няма никакво място за обиждане.
    Отново повтарям обаче, че това, което твърдите, че ВЕБИ трябвало да получи акредитация „по времето на Еленков“, ВЪОБЩЕ НЕ Е ВЯРНО! По-горе обясних, че за съжаление НЕ Ректорът и НЕ Академичният съвет на ВЕБИ УРЕЖДАТ АКРЕДИТАЦИЯ, но явно Вие четете през ред. Акредитацията се изисква от Борда – в лицето на неговия Председател и със съгласието на останалите членове. Гафът е направен от горепосочените от мен лица и останалите „собственици“, а не от маг. Анатоли Еленков, който е Ректор. В мое присъствие и на още неколцина академични дейци Виктор Вирчев и Николай Неделчев заявиха преди 2-3 години, че „Акредитацията на ВЕБИ е гарантирана“. За тази лъжа носят отговорност тези, които го твърдяха.
    А, че десетки хилядите пари (във всяка възможна чуждестранна валута) са ПРАХОСАНИ от т. нар. „собственици“ – това е един жалък факт!… Именно затова техният отговор е, че „няма пари за академична дейност“. Още по-жалкото е, че в България няма инстанции, които биха могли ДА ГИ ПОПИТАТ къде, аджеба, са прахосани чуждите пари, дадени за протестантско образование.

  17. Аз като християнин протестант познавам п-р тони еленков като добър оратор и брат.Много сме разисквали по теми за последното време. На пълно е прав брат ангел петков че ромския певец иван иванов за мен е неграмотник камо ли да има висшо образование.Това ме изненада върховно и същевременно и шокиращо.Как така няма контрол и проверка на дипломите за средно образование 1 покаяние от грях 2 приемане на исус като спасител 3 водно кръщение огнено кръщение4одобрен характер изпълнен с духа и авторитет в църквата като лидер.Тези христови принципи на вяра трябва да са закачени на вратата ви да ги виждат всички кандидати за висшо учебно заведение.Публична тайна е че обц имат от създавенето си много проблеми с регестрацията на църкви и проповедници и мисионири от всякакво естество.Имам много добър поглед и визиа на това евангелско движение обц.Вениамин пеев не нападай така яростно и гневно брат ангел петков с нищо не го заслужил той говори истината така каквато е.Истината ви прави свободни в Господ Исус Христос да ви благослови всички братя в дебата.амин

  18. Г-н Пеев защо ли ми се струва, че се опитвате да отклоните темата в една никому неясна посока. Въпросното вероизповедание което статията посочва е така да се каже световно неизвестно. Единственото което четем в интернет за още по-неизвестния му водач е че е стар ортак с Еленков.

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно са Бизнес партньори/съдружници/ – първо ниво. http://www.vsekiden.com/41730/

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно възпоменават Холокоста http://cfibul.daznam.com/index.php?q=bg/node/45

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно подкрепят кандидатурата на Мартин Димитров http://tonyelenkov.blog.bg/drugi/2007/05/07/izbori-za-evrodeputati.67665

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно правят предаване за Нова година http://bibliata.tv/watch_video.php?v=27a6513258142b2

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно получават благодарности от Християнска църква „Благодат“ http://blagodat.netai.net/forus.php

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно правят партия ХРИСТИЯН ДЕМОКРАТИЧЕН ФОРУМ
    http://tonyelenkov.blog.bg/drugi/2007/10/26/na-28-oktomvri-za-syvetnici-v-gr-sofiia-s-biuletina-42.126164

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно правят конференция за първата си любов http://www.evangelsko.info/?p=489

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно подписват ДЕКЛАРАЦИЯ По повод нападение http://tonyelenkov.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно правят предаване за Рождество http://bibliata.tv/watch_video.php?v=b69271a4cb59510

    Тук Евгений Димитров Найденов и Анатолий Василев Еленков заедно подписват пасторската декларация за агентите http://angelmision.blogspot.com/2012/03/2011.html

    Как сега вие ни убеждавате, че след всичката тази шуробаджанащина зад новия ВУЗ стои мъдрият гений на Евгений но вече без ортаклъка на Т.Еленков. Нали и децата се досещат, че най-вероятно пак двамата са зад този нов проект и не е нужно никой да пита за пари ли и за много ли, защото отговорът е повече от ясен.

  19. Ангелчо хайде не се прави на ощипан и изненадан. Ако не си искал мнението ти да бъде прочетено и приказвано нямаше да го публикуваш в интернет. Аз например го открих в Google докато търсех за учебната година на ВЕБИ. Кажи каквото те пита жената какви еретични учения откри и това ли е начина да ги оборваш. Според мен просто искаш да контролираш евангелистите около тебе и те дразни че някакъв чалга певец има повече власт отколкото тебе.

  20. Miracle Worker, явно искате сега тук да помествам жълтини. Е, това няма да го направя, а ако сте любопитни казах, ще ви дам отговор на този въпрос на друго място. Нямам никакво намерение на контролирам евангелистите около мен, както се изразяваш. И не разбирам, каква власт има над мен г-н Иванов. Служим в различни деноминации, работим със съвсем различни хора. Нито аз имам над него власт (и изобщо не искам такава), нито той над мен. Проблеми настават тогава, когато бъде предизвикан богословски спор и се обърнат към мен за да го разрешавам. Точно тогава вече става интересно, защото вместо да признае, че бърка, той започва да се оправдава и прави това на мой гръб. А за постъпките му в общината и някои прояви, на които съм ставал свидетел, мога да разкажа много, но както казах, не му е тук мястото. И не ме подразни това, че мнението ми е публикувано тук, а това, че някой друг е предприел инициатива без да ме пита дали съм съгласен и че е поместено във форум, който няма абсолютно нищо общо с разисквания проблем.

  21. Г-н Грозев, виждам, че сте се потрудили доста за горната компилация. Да, копи-пействаните от вас препратки са факти, обаче… изводът Ви е КРАЙНО ПОГРЕШЕН. В СЛУЧАЯ НЯМА КОМБИНА между Евгений Найденов и Анатоли Еленков. Точно това е най-интересното! Следователно ние с Вас се различаваме в изводите си, а се различаваме, защото аз съм запознат с някои факти, а Вие не сте!
    Вие пропускате обстоятелството, че не всичко се публикува в интернет пространството. За разлика от някои „джедаи“ и разни други „извънземни“, които влетяха в този форум със своите мненийца, преди да започна да изказвам своите мнения, съм се информирал как стоят някои неща.
    В случая „Българска свободна църква“, с която е свързан г-н Найденов, е параван на други мераклии „да водят бащина дружина“, които де факто нямат нищо общо с А. Еленков и ВЕБИ. Тези хора са с комплекси за неупражнена власт и нямат нищо общо с протестантската просвета, защото не са били и преди фактори в нея. А не би било далеч от истината да се каже и това, че инициаторите на школото със странния си старобългарски патрон вероятно са изпълнители на нечия воля да се унищожи институция като ВЕБИ, която има повече от 15-годишна история…
    Опитът да се скалъпи нов „протестантски институт“ е запъртък (ПРОЩАВАЙТЕ ЗА НАТУРАЛИСТИЧНАТА МЕТАФОРА!), от който няма да се излюпи нищо ползотворно за протестантската общност, но още по-лошото е, че ако кабинетът е дал някаква насока, той е бил ПОДВЕДЕН.
    Не всичко е толкова лесно достъпно за формалната логика, г-н Грозев, както Ви се е сторило!…

  22. Както казах вече говоря по същество. След като сте запознат с процедурата за откриване на нов ВУЗ сте наясно, че въпросът е най-вече финансов. ВЕБИ се състои от 4 клона на които стоят много мамони. След като им спряха парите от асамблеи на Бога петдесятният клон увисна. Старозагорският също е неактивен от години въпреки че предлага някаква фиктивна програма. Факултета на ОБЦ на Еленков пък бе обвинен че кани преподаватели които не признават Троицата. И така остават само баптистите с този ананос в лицето на Евгени Найденов които, както разбираме от в. Труд а не от евангелистки печатен орган, си регистрират ново ВЕБИ само че този път не през дирекцията а през министерството. Понеже е ясно, че една такава процедура не става за 2-3 дни се разбира че е започнала по време на декана който пък беше назначен без нужната хабилитация. Така че въпросът който се разглежда тук и финансовата му страна са силно актуални най-вече за студентите които от години чакат за актуализация на дипломите.

  23. Уважаеми протестиращш, протестирането няма нищо общо нито с българщината още по-малко пък със Св. Тривелий. Протестирането идва от швейцарският юдеин Калвин, който в своите писания признава, че протестанството не е опониране на тогавашната католическа организация а напротив – фундамендализиране на юдейските предания. Така че долу ръцете от ТриждиВеликият. Точно това означава Тривелий на обикновен български език.

    Ако сте истински българи …наименувайте университета си Урфила. Защото Ур-феизмът ни е начинът на изразяване на отношението ни към Божественото. Урфил-Орфей идва от името на древният свещенв град УР халдейски. Затова предците на Тривелий извеждат потеклото си от …асирийските царе. Не от юдейските лихвари. Затова и на конференцията за кръстоносният поход завършил със смъртта на Владислав Варненчик, българският представител Фружин Шишман участва с герб на който пише „Рекс халдероум“.

  24. Видимо „духът“ на „Св. Тривелий“ се е явил тази нощ, когато простосмъртните като нас (а дори и кокошките!) спят, на „Неделчев“ в 3:15 ч. Тогава е идеалното време за „видения“, „откровения“ и всякакви „извънземни посещения“. Но тъй като „духът“, посетил „Неделчев“, не е посещавал лекциите по старобългарски или църковно-славянски език, не му е подшушнал, че прилагателното „велий“ е от славянски произход и не идва от „обикновен български произход“. Оттук и идват ЪПсурдните „езиковедски“ упражнения на „Неделчев“, които са в духа на не дотам трезвия визионер и псевдолингвист Уилям Блейк, чийто последовател е „Неделчев“.
    Също така „духът“ на „Неделчев“ не е прочел и достатъчно книжки за протестантизма, защото иначе щеше да му подшушне, че Жан Калвин няма юдейски произход като Карл Маркс. А също така, прочее, че „протестирането“ не започва с Калвин и дори не с Лутер, ами води началото си още от самия Христос, Който протестира срещу религиозната папагалщина. Но като всеки дух, „духът“ на „Неделчев“ нито е ходил на училище, нито има нещо общо с Протестантизма.
    Именно затова ПРОТЕСТИРАМЕ И НИЕ, че акъл (това е турска дума!) за протестантските дела дават люде, които си нямат хал хабер (също турски израз)от протестантството! Появата на „Св. Тривелий“ няма нищо общо с българския протестантизъм не само в лингвистичен смисъл, но и по същество!

  25. Дискусията се разпали много, но всъщност засега имаме само информация, която е доста противоречива. В нея се казва, че „протестантите в България ще си имат свой университет”, но веднага след това се обяснява, че „вероизповеданието “Българска свободна църква” ще открие висше духовно училище”.

    У нас се спекулира много с понятието „университет”, защото не се разбира неговото значение. Повече от ясно е, че новото духовно учебно заведение няма да бъде „университет”. Печална българска гордост са многото ВУЗ-ове. По брой на висшите държавни и частни училища на глава от населението сигурно сме на първо място в света. За съжаление това говори за инфлация на образованието, а не за жажда за знание.

    Свидетели сме също така, че образованието стана и твърде доходен бизнес. Не е тайна, че срещу определена сума пари всеки може да се сдобие с диплома за висше образование. Многото разкрития за издадени фалшиви дипломи потвърждават това. От друга страна, академичната автономност даде правото на висшите училища да откриват атрактивни специалности, за които нямат хабилитирани преподаватели. Това създаде възможността „хвърковати чети” от преподаватели да кръстосват страната, за да изнасят лекции в различни учебни заведения. В медиите бяха изнесени данни за нереални хорариуми и твърде високи хонорари. Като прибавим и ниските академични изисквания в много ВУЗ-ове картинката на българското висше образование става нелицеприятна.

    В съобщението за откриването на новото училище се казва, че то „ще предлага богословско образование от евангелско-протестантско гледище” и че „неговата главна цел ще е да подготвя служители за протестантските изповедания, мисии и организации”. С една дума то ще прави същото, което от години прави ВЕБИ, който за съжаление още не е получил държавна акредитация като ВБУ.

    На въпроса нужно ли е второ висше евангелско духовно училище в България, може да се отговори отрицателно. Появата на новото училище потвърждава тезата за инфлация на образованието. По силата на българското законодателство всяка религиозна общност може да открие висше училище. Но кому е нужно в малка страна като нашата да има няколко висши евангелски духовни училища? Отговорът може да бъде само един – на техните спонсори! Те имат своите интереси, за които само можем да се досещаме. Логично е да очакваме повече информация от п-р Евгений Найденов относно новото висше духовно училище „Св. Тривелий”.

  26. Ачо сърди се на на адаша си Пилев че са ти разпространили мнението защото само регистрираните в неговата група могат да ти четат писанията. Просто те е използвал за да нападне кума си Еленков още веднъж.

  27. Лично мен в статията ме учудиха три неща. Първото е самият опит да се създаде нов ВУЗ, като алтернатива на ВЕБИ, което няма да коментирам. Второто е деноминацията, която го създава, която е ясно, че не разполага с възможността да обучи особено много свои студенти. Наблюдавах отвътре как факултетът на ББЦ с всяка следваща година едва смогваше да привлече редовни студенти. Стигна се до там, че една година дори не успя да привлече нито един. Това беше просто началото на упадъка, който няма да коментирам, понеже липсата на кандидат-студенти, само привидно беше най-големият проблем на факултета. От друга страна, презвитерианският колеж ми се струва, че използваше учебната си система, за да разпространява доктрините си най-вече сред роми от други деноминации, като наемаше дори преподаватели роми с бакалавърска степен (това ми разказа подробно един от преподавателите роми). Такава ли е идеята на деноминацията, която основава този ВУЗ? Ще се радвам, ако някой отговори на въпроса ми.

    А сега третото, което ме учуди – името на учебното заведение. Интересно ми е какво има да покаже на българите (или на учащите). Обичам историята и Тервел е една от най-обичаните от мен исторически личности. Без неговата навременна намеса, вероятно щяхме да сме родени в мюсюлманска страна, а може би и в мюсюлмански континент, понеже в цяла Европа по това време не се е намирала нито войска, нито флот, които поне по численост да са съизмерими с тези на Арабския халифат. От там нататък, за християнския му живот, обаче, се знае доста малко, макар и да има писано за него от европейски писатели. Българските автори, които пишат за християнската част от живота му, са много късни (поне тези, за които знаем). И европейските и българските автори не е ясно доколко пишат исторически достоверно и дали просто не разкрасяват християнския му образ, възхитени от военните му заслуги за запазване на християнска Европа. Преувеличението е нормален проблем в агиографията. Миналата година помогнах с превод на български на годишното мото на един католически орден, чийто основоположник е светец от XIX век и за когото има твърде много писано, включително от негова автобиография, но въпреки това, образът му е успял да стане жертва на желанието за разкрасяване. Самото мото беше призив да се възвърне историческият облик на светеца. Щом това може да е проблем за светец от XIX век, какво остава за този, чиито вдъхновяващи подвизи са от началото на VIII век. Надявам се, че основателите на този ВУЗ са се домогнали до повече факти от живота на владетеля, които ясно показват подробности от християнския му живот и от които можем да се поучим, или пък са узнали за негови академични заслуги, особено в областта на богословието. Името „Св.Тривелий“ за повечето българи няма да значи нищо и по-скоро ще подбуди предположението, че е някой западен светец, вероятно протестантски, предвид това колко се знае у нас за протестантството. Би ми се сторило далеч по-оправдано, ако така бъде кръстена дори протестантска църква, но в град като Кърджали, понеже тогава името дава по-ясно послание – да се противопостави на ислямизацията в района. Но да кръстим така ВУЗ – това дори не звучи толкова патриотично, освен на малкото запознати с това, че Св. Тривелий и Тервел са едно и също лице.

  28. Miracle Worker, благодаря за информацията. Значи адаша Пилев ще трябва да обясни защо използва мой пост като мнение под този форум и се надявам да каже какви са мотивите му. Интересно ми е, обаче, как става така че други поместват мои постове тук и това означава ли, че всеки може да пише каквото и да е от името на всеки друг?

  29. Със сигурност е някой който е регистриран в групата му и може да чете там. Преди няколко седмици имаше един друг позьор който също се нарече п-р Петков. Не е изключено и да е той след като изчезна някъде в САЩ, Канада, Австралия, Испания, Индия или Италия. А напълно възможно е и да сте и едно и също лице след като и ти се изявяваш като някакво своеобразно богословско светили за региона където те викат когато е нужно да се осветлят и разрешат богословските спорове. Не ми отговори само каква е връзката ти с този нов ВУЗ заради която се намеси в цялата дискусия, а заедно с това и евро футбола и космоса и лунохода на Марс?

  30. „Брат Иван Иванов наистина беше приет през учебната 2010/2011г. за студент в БФ НА ОБЦ към ВЕБИ. Като част от изискуемите документи, брат Иванов представи диплома за завършено средно образование! След като посещаваше лекционните курсове през първия семестър на уч. 2010/2011 г. брат Иванов преустанови обучението си в БФ НА ОБЦ. Иван Иванов не е завършил ВЕБИ и няма как да е придобил диплома за висше богословско образование!“

    От изнесената информация за „брат Иван“ става ясно, че е бил приет за студент – задочно обучение в БФ НА ОБЦ за уч. 2010/2011 г. Това, че е представил диплома за завършено средно образование е едно, но за да бъде приет за студент е необходимо също да премине през кандидат-студентски изпит и събеседване! http://beti-naobc.com/candidate-student/information.html

    Това, на което г-н Еленков не дава отговор, е как въпросният „брат Иван“ е бил приет за студент в в БФ НА ОБЦ?! Преминал ли е през кандидат-студентски изпит и събеседване? Много ми е интересно да разбера какви резултати е показал на кандидат-студентските изпити и събеседване?

    В нормалните университети се пазят протоколите от кандидат-студентските и другите изпити, а също така всеки един приет студент има лично досие (дело). Много лесно е да обявите един студент за отпаднал, г-н Еленков, но как въобще (на базата на какъв подбор) е бил приет за студент в БФ НА ОБЦ за уч. 2010/2011 г.???

  31. Уважаема г-жо Златарова, мисля, че бях достатъчно ясен в отговорите си. Първо, не знам нищо за някакъв „п-р Петков“, не съм чел нищо от него, не знам изобщо кой е той. Фамилията е често срещана, няма нищо странно и някой друг да я притежава. Намирам се в България, живея в Ямбол, служа в Стралджа. Мисля, че това е достатъчна информация за местонахождението ми. Второ, никъде не съм казвал, че се изживявам като „богословско светило“. Няма нищо странно в това след като служа като пастор и учител другите да се обръщат за въпроси към мен. Все пак за това съм бил обучаван и, смея да твърдя, достатъчно добре от превъзходни преподаватели (може да направите справка, завърших през 2006-та Петдесятния факултет с почти пълно отличие). И за да не бъда разбран погрешно, казвам това не за да се хваля, а да прославя Бога за това, което ми е дал и да покажа, че осъзнавам напълно тежестта и отговорността на служението. Наред с богословското образование имам и друго, което е техническо (бивш офицер съм от ВВС), а скоро завърших и педагогика в Тракийския университет, което ми дава и легитимното право (за разлика от самозванците) да бъда учител (за сведение в момента изнасям уроци по техническа механика). Ако бях лекар, тогава хората щяха да идват при мен за да ги лекувам. Но аз не съм лекар, аз съм богослов, машинен инженер и педагог. Поради това хората се обръщат към мен в областите на компетенцията ми. За това не виждам нищо странно когато някой не може да разбере дадена част от Писанията да се обърне към мен. Мисля, че точно за това съм поставен в тази църква – да поучавам хората върху Библията и да им помогна да бъдат по-близо до Бога. А дали съм светило – по принцип така ни нарича Словото (сол и светлина според Матея 6:12-13), но това могат да кажат хората, които имат пряко наблюдение върху мен. И на последно място, с този ВУЗ нямам пряко нещо общо, освен че познавам хората, които стоят зад неговото създаване и като възпитаник на ВЕБИ и служител в протестантска деноминация имам право да дам мнението си, както и всички останали участници в дискусията. А еврофутбол, марсоходи и Марс не съм споменавал никъде, само на едно място споменах футбола, но това беше лично между мен и д-р Пеев и не мисля, че тук трябва да се намесват и други. Над Марс съм пилотирал изстребител F-16 в симулатора на Google Erth, но в действителност там не съм ходил никога, а вероятно и няма да отида. А сега вие ще ми отговорите ли, първо, коя сте всъщност (защото името нищо не ми говори) и защо толкова много се вълнувате от моята роля в тази дискусия? Както виждате, бях достатъчно честен да кажа много неща за себе си, би било морално и Вие да ми се представите.

  32. Изчаках търпеливо отговора на моя колега и приятел п-р Евгени Найденов. Преди малко повече от два дни разговаряхме по телефона във връзка с ПАРАВАНА, който той е предоставил на някои лица (засега ще премълча имената им, но знам кои са), за да предприемат стъпки към регистриране на „нов протестантски институт – Св. Тривелий“. П-р Найденов ми обеща да отговори на въпроса, поставен от неколцина от нас, КОМУ, ПРОЧЕЕ, Е НУЖНО ТОВА ЧУДО? Видно е, че досега отговор от него няма. Възможно е да има УВАЖИТЕЛНА ПРИЧИНА за неговото мълчание, но лично аз се съмнявам, че е така. Затова тълкувам МЪЛЧАНИЕТО ТАКА:

    1) Човек се крие от обществеността, когато е гузен, защото е направил гаф. А гафът е следният: ВЕБИ се гради от повече от 2 десетилетия и аз познавам отлично историята на всяко „ходене по мъките“, защото съм от самото начало в тази история. Явяваха се всякакви мераклии за онбашийство (труцизъм) в българската просветна дейност: пастори и псевдопастори, председатели всякакви, шефове на фондации, тенекеджии, шофьори, строителни бригадири и т. н. Всеки искаше да командва, командваше и рушеше. Разбира се, имаше и има все още кадърни (пак турцизъм), просветени и призвани за учителското поприще люде. Ние, които сме крепители все още на идеята да има ВЕБИ, преглъщахме пушилката и си затваряхме очите пред онова, което бе посредственост, неадекватност и службогонство около нас. Преглъщахме, за да имат младите хора ЕДНО МЯСТО, където да получат нещо повече от ПРОПОВЕДНИЧЕСКАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ в родните си църкви. Но сега повече НЯМА ДА МЪЛЧИМ, защото „Св. Тривелий“ е хоругва на онези, които винаги досега са рушили идеята за постигане на единство, качество и перспектива на евангелското образование! Тези рушители искат да сринат труд в продължение на повече от 2 десетилетия. Искат да властват. Искат да дерибействат. Искат да се облажат.

    2) Хората, които размахват тази хоругва, са всъщност онези, чийто кораб отдавна е потънал. И като удавници, искат да повлекат към дъното и клатушкащия се кораб на ВЕБИ. Това няма да стане! Във ВЕБИ са вложени идеи, които удавниците не разбират, но това са идеи, съобразени с богословието на протестантизма и перспективите на българския евангелизъм.

    3)Не само „Св. Тривелий“, пардон, „Ювиги Тервел“, но всеки опит да се основе друг протестантски институт, е обречен на провал още преди да се появи (по-горе използвах една цветиста метафора!). Не знам какви статистики са поднесени на управляващите, за да ги убедят, че протестантите в България са с „внушително присъствие“. Това е лъжа, използвана с политически цели! Протестантите в България винаги са били малцинство и всяка тяхна институция трябва да изповядва философията на „малкото стадо“, ако иска да оцелее. Всичко останало е слепота, грандоманщина и деструкция!
    Христос е дал много хубава съпоставка за каменната основа и пясъчната основа не само на вярата, но и на всяко друго начинание. Лично аз върху сипей, какъвто ни се предлага, няма да ходя!

  33. Господин Пеев, много сте активен в интернет, това означава ли че работното ви време във факултета на ВБУ не е съвсем уплътнено.

  34. Разбира се, че не е УПЛЪТНЕНО, г-н Георгиев! Вероятно не знаете, но болшинството преподаватели към ВЕБИ НЕ СА НАЗНАЧЕНИ НА ПЪЛНО РАБОТНО ВРЕМЕ. Следователно НЕ НИ ПЛАЩАТ, ЗА ДА БЪДЕМ АКТИВНИ В ИНТЕРНЕТ. А на тия, дето им плащат, си мислят за „нови протестантски институти“, защото за тях това е ДОХОДЕН БИЗНЕС. Освен това, съм в отпуск сега и имам достатъчно време, ЗА ДА БЪДА АКТИВЕН В ИНТЕРНЕТ. Но не на последно място, когато разни АГИТКИ се опитват да рушат едно дело, в което е заложено сърцето, умът и служението ми, дори да бях ангажиран на друго място 24 часа на денонощието или да бях на друга планета, ПАК ЩЯХ ДА БЪДА ТАКА АКТИВЕН!
    А Вие имате ли КОНКРЕТЕН ВЪПРОС по темата или закачката Ви е просто защото си убивате времето в обедната почивка?

  35. Обедната почивка свърши и работното време свърши.
    Да попитам г-н Пеев, ревностният апологет на делото, служението и грешките на Еленкови : как стана така че, самият рекстор на ВЕБИ и баща му допуснаха години наред под тяхната шапка да съществува необезпокоявано гнусната окултна секта „Тракийска църква“, а нейните смахнати предводители да наберат значителна членска маса.

  36. Боре хайде стига с махленските разговори. Ако ще казваш нещо по темата казвай. Нито ВЕБИ нито траките имат нещо общо с новия ВУЗ. Дай да чуем какво мислиш по новата тема вместо да повтаряш все едни и също детски залъгалки

    Д-р Пеев бяхте обещали да потърсите авторите на ПР-а за новия ВУЗ. Ще се осмелят ли да дискутират темата или ще продължават да се прикриват зад в. Труд? Няма ли читави пастори в тази държава да изкажат мнение като мъже? Все пак един нов ВУЗ би прекроил фасона на ВЕБИ и цялото евангелско образование. Това ли са целите на тази медийна бомба?

  37. Г-н Георгиев, благодаря за намесата! Маг. Анатоли Еленков се нагърби да напише отделна статия, в която посочва важни факти, включително и КОИ СТОЯТ зад тази скудоумна идея за клонинга на ВЕБИ. Това е негово право като Ректор на ВЕБИ да оповести факти и имена. Статията трябва да излезе в Пастир.орг. Нека почакаме!

  38. 2-ри ВУЗ – това означава още едно място за доходност на хората които са негови организатори. Също така авторитет и влияние. Това е добре ако са учители за Христос. Но виждам , че тук има хора които са близки до структурите на бившата държавна сигурност, която воюваше срещу Христос. Е, какви са изводите ?

  39. За интересуващите се от проблема, предизвикан от обявяването на „втори евангелски ВУЗ„, предлагам долния адрес в Пастир.орг, където Ректорът на ВЕБИ излезе снощи с изчерпателна информация. Надявам се това да даде много от липсващите отговори! http://pastir.org/news/5915

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *