„Филаделфия” отвори вратите си за всички любопитни навръх Великден

Ден на отворените врати направи за първи път в своята 150-годишна история Евангелската петдесятна църква във Велико Търново. Навръх Великден пастерът Димитър Митев посрещна десетки християни, които никога до този момент не бяха прекрачвали прага на „Филаделфия”.

„Повечето идват от любопитство, но нищо. Отворихме вратите си, за да видят хората, че ние не сме секта, нито някакво тайно съзаклятие. Ние сме нормални хора и вярващи християни и искаме да споделяме тази наша вяра с всеки”, казва пастерът. След това обяснява, че когато посрещне някого, който идва за първи път в неговата църква, той първо го пита вярващ ли е. Понякога отговорът е „да”, понякога „не” и най-често „не знам”. „След това ги питам ходят ли в някоя църква. Ако ми кажат „не”, ги каня да останат, без да се натрапвам. Ако ми кажат, че си имат църква, аз уважавам това и не се радвам, когато се застояват тук. Ако при нас се чувстват по-близо до Бога, добре, но най-правилният избор е човек да продължи да прави добрини за църквата, към която принадлежи”, казва пастер Митев.

ЦЪРКВАТА „ФИЛАДЕЛФИЯ” СЕ НАМИРА В КРАЯ НА В. ТЪРНОВО И ОТ ТЕРАСАТА НА ХРАМА СЕ ОТКРИВА НЕВЕРОЯТНА ГЛЕДКА КЪМ ЦАРЕВЕЦ И ТРАПЕЗИЦА. Вътре не прилича на храм според разбиранията на източното православие. Повече прилича на читалище или малък театрален салон. Има сцена с амвон, от който пастерът проповядва божието слово. Има столове за хората, които искат да слушат. Има и малка библиотека, пълна с книги за вярата, Бога, семейството… Всички врати са отворени за тези, които искат да надникнат дори само от любопитство.

Много тържествена е била великденската служба и във „Филаделфия”. „Започнахме с общо хваление и прослава на Бога, след това продължихме с детска програма и хорови песнопения”, разказва пастер Митев, който е завършил службата с проповед. На Великден той е решил да остави храма отворен цял ден и цял ден там да има проповеди. Самият той говори за евангелизма във Велико Търново, мисионерът Улрике Мюлер – за църквата сред децата, младежкият лидер Габриела Генчева за младежката църква и сдружението в Дома за стари хора. Съпругата на пастера Дора Митева разказа за социалния призив на църквата. Вечерта завърши с концерт на съвременна християнска музика и в концерта участваха вокално-инструменталната група „Филаделфия”, Марта Папазова и Бисер Кирвиков, които свириха на пиано и китара и пяха.

Единствено външната страна на религията различава евангелистите от източноправославните християни, казва Димитър Митев. И обяснява, че тази външна страна личи в подредбата на храма, в начина, по който той като пастер е облечен. „Това, че не нося килимявка и расо, не ме прави по-малко свещеник. Вътрешната страна е важна. Тя е вечна и никога не се променя и там всички църкви са абсолютно еднакви, защото вътрешната страна е вярата в Бога”, допълва пастерът.

ДЕТСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ СЪБИРА НАЙ-МАЛКИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ ВЪВ „ФИЛАДЕЛФИЯ”. Там децата имат часове по вероучение, пеят и рисуват. Курсове по въвеждане в основите на християнството има и за възрастните хора, които тепърва откриват вярата в себе си. Тези курсове се наричат „Алфа курсове” и са отворени за всички, без значение към коя църква принадлежат или искат да принадлежат. Има и тийнейджърска група и младежка групи, чийто ръководител е Габриела. „Сърцето на църквата са обаче нашите малки домашни групи. Събираме се в домашна обстановка и имаме такива места във всеки квартал на В. Търново. Там участниците дискутират въпроси за вярата, които ги вълнуват или притесняват. Всеки може да говори, всеки може да си каже мнението и болката. Когато идват на църква, хората гледат гърбовете на другите пред себе си и не могат да прекъснат проповедта, за да питат. В тези домашни групи всичко е възможно и там всеки се моли за всекиго”, казва пастер Димитър Митев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *