Отворено писмо от п-р Николай Стефанов до Нели Сукова, журналист от вестник „Борба“ Велико Търново

Госпожо Сукова,

В днешна статия на първа страница на вестник „Борба“, озаглавена „Искат близо 500 000 лв. кръвнина за убито от турски шофьор семейство“ (http://www.borbabg.com/?action=news&news=6533), чийто автор сте Вие, за пореден път показвате своето негативно отношение към евангелските църкви в града и в частност към Християнска църква „Сион“ като поставяте под съмнение добронамеренето дарителство в църковните среди в България. За съжаление Вие демонстрирате такова отношение към представляваната от мен църква още от основаването й в град Велико Търново преди 10 години, без нито веднъж да сте си направила труда да се запознаете с мен като нейн пастор и представител и да вземете интервю от мен за дейността й. За мое голямо съжаление и разочарование фактите, които представяте за църквата ни в повечето случаи не отговарят на истината, са манупилирани или са представени по начин, по който да оставят погрешно впечатление в читателите на статиите Ви.

Вместо да направите кампания за подомомагане по практичен начин останалата без родители Девора Захариева, Вие тенденциозно задавате въпроса: “ в чии ръце ще попаднат парите после и дали църковното братство няма да ги използва?!“ Бъдете сигурна, че парите са попаднали в правилните ръце. Съвестта ми и тази на членовете на ръководството на Християнска църква „Сион“ Велико Търново, никога няма да ни позволи да злоупотребим със средства, които са дарени за нуждите на едно сираче. Като представител на Християнска църква „Сион“ аз декларирам, че даренията за погребението на родителите на Девора Захариева и за посрещане на нуждите на семейството, които са поели нейното попечителство са събирани и предавани по тяхното предназначение с пълна прозрачност и почтеност. Това може ясно да се види, както от движението на парите от дарителската сметка, която направихме, така и от цялата документация по случая в архива на Християнска църква „Сион“ Велико Търново.

Аз приканвам заинтересованите от нуждите на семейството, което отглежда Девора и са нейни настойници, да направят своята част да им помогнат, а не да търсят повод да се компрометират тези, които вече го правят и то без каквито и да е користни цели. Ние благодарим на членовете на нашата църква, както и на евангелските християни от България и от различни краища на света, които въпреки икономическата криза, в която се намираме, се отзоваха на зова за помощ и помогнаха на Девора в този трагичен момент от нейния живот.

Евангелските църкви в България не са врагове на народа или някакви дребни мошеници, както в последно време някои медии в България се опитват да ги изкарат, а имат своята достойна 150-годишна история и място в духовния, политическия и социален живот на страната ни както вече съм сигурен, че добре знаете, а също можете да видите това и от следното предаване: http://www.youtube.com/watch?v=JeMyMG2zaaI. В предишно писмо до Вас заявих, че евангелските общества във Велико Търново винаги извършваме своята дейност открито и прозрачно, вратите на църквите ни са отворени за всеки и пасторите на местните църкви сме винаги готови да предоставим информацията, която интересува журналистите относно дейността ни и тук в това писмо отново потвърждавам това. С времето ние сме доказали, че не търсим собствени облаги, а напротив ние евангелските християни сме част от обществото и по всякакъв начин гледаме да допринасяме за доброто на града ни.

С поздрав и пожелание за успешна съвместна работа в представяне на фактите така, както са,

пастор Николай Стефанов
Християнска църква „Сион“, Велико Търново

Искат близо 500 000 лв. кръвнина за убито от турски шофьор семейство
http://www.borbabg.com/?action=news&news=6533
Нели СУКОВА

Християнската църква „Сион” събира пари за двегодишното сираче Дебора, Юмер Хаял може да се размине с условна присъда

Роднини на загиналите в зверска катастрофа Свилен и Марина Захариеви и настойникът на оцелялата им по чудо 2-годишна дъщеричка Дебора ще поискат днес в съдебно заседание близо 500 000 кръвнина и обезщетение. На подсъдимата скамейка застава турският шофьор Юмер Хаял, който от 7 месеца е в български затвор. За него прокуратурата обаче ще поиска… 3 г. условно с петгодишен изпитателен срок. Ако Хаял се признае за виновен и уважи предявените граждански искове, делото може да свърши за един ден със споразумение по съкратеното съдебно следствие.

ТРАГЕДИЯТА СПОЛЕТЯ 31-ГОДИШНАТА МАРИНА И СЪПРУГА Й СВИЛЕН, НА 35 Г., НА 17 ЯНУАРИ ТАЗИ ГОДИНА КРАЙ ВЪГЛЕВЦИ. Семейството, заедно с Дебора, пастор Росен и неговия 17-годишен син пътували за Южна България за служение в църква на „Сион”. Върху лекия автомобил „Опел Омега” връхлита турски ТИР, който смазва колата върху заледен път край село Въглевци в прохода Хаинбоаз. Марина и Свилен загиват на място. Дебора е спасена по чудо, както и пасторът и синът му. Според сайт на християнската социална мрежа и християнската църква „Сион”, смъртта на съпрузите е била позволена от Бог, сочи справка в интернет. Освен това мъдро заключение в страницата на пастор Н. Стефанов по темата има и линк, от който можем да научим кога ще умрем. Освен това още през януари е обявена банкова сметка за събиране на дарения за Дебора, защото бабата на детето била от въпросната църква.

МАРИНА ЗАХАРИЕВА Е ОТ БЕЛАРУС И ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ИСКА СРЕЩУ Хаял е от нейните родители. Дъщеричката Дебора пък се отглежда от настойнически съвет, но неин пряк попечител е лелята на детето, а не дядото и бабата на Свилен. Основна причина бил фактът, че бабата сега била в чужбина.

Заради смъртта на младото семейство виновникът може да се отърве с мижаво наказание, а богатият турски застраховател да плати след време крупна сума, за да расте Дебора. Остават обаче въпросите: в чии ръце ще попаднат парите после и дали църковното братство няма да ги използва?! И как така за пореден път един турски тираджия ще се размине с условна присъда, а може би и пробация, заради две жертви на пътя?

4 comments for “Отворено писмо от п-р Николай Стефанов до Нели Сукова, журналист от вестник „Борба“ Велико Търново

  1. Bravo ,Niki!Te nyamat vyara na sebe si i za tova govoryat taka.Tolkova sa bosi v znanieto si za hristiyanite i hristiyanstvoto,che stavat smeshni!

  2. Госпожо, но този линк към тест, който определял датата на смъртта, се появява къде ли не, пасторът няма нищо общо с него. Наистина ли не знаете това? Много се съмнявам.

  3. Ники, как приключи цялата тази дискусия с г-жа Сукова? Цьрквата стои на много по-високо стьпало от тези заядливи журналисти. Остави ги да си понасят наказанието и ако чувството за нападки успокоява душата им. Но почтено е, ако искат да напишат статии или се базират на факти, да се запознаят лично сьс случая или хората. Не си заслужава да се бори човек като Дон Кихот срещу вятьрните мелници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *