Атака срещу църква „Сион“ – Велико Търново

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от  НИКОЛАЙ СТЕФАНОВ СТЕФАНОВ, в качеството си на
пастор на ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН”
адрес в гр. Велико Търново, ул. „Александър Бурмов” 85

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас по повод излъчения на 04.08.2008 г. материал по кабелна телевизия „ЕВРОКОМ- ЦАРЕВЕЦ”, насочен срещу религиозната общност, която представлявам, а именно ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН” – Велико Търново. В този репортаж телевизията изнася недостоверни факти, като прави коментар, при това очевидно без предварително да се е запознала и проверила обстоятелствата относно регистрацията и дейността на църквата. Последната е представена като дейност на ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНА ВРАТА” – В. ТЪРНОВО, при това с невярното твърдение, че фондацията извършвала социални услуги и периодични дарения с цел привличане на по- голяма аудитория, манипулирайки обществеността, че едва ли не дейността на църквата се прикрива зад тази на фондацията, без да се провери, че в действителност двете институции имат напълно самостоятелен статут и самостоятелни дейности, при това регистрацията и учредяването на фондацията предхожда тази на църквата, а не обратното, както се твърди. По този начин се хвърля кал и по двете институции, без да се прави сметка за това, че се засяга основното право на гражданите, посещаващи църквата, каквото е правото на свобода на мисълта, съвестта и религията, а от друга страна съвсем необосновано се опорочава и омаловажава дейността на фондацията и волята на нейните дарители. Наречен съм „самозван лидер”, което е грубо манипулиране и изопачаване на истината, тъй като съм ръкоположен за пастор, съобразно вътрешния ред на църквата. Така аудиторията е въведена в заблуждение.

Освен това, считам, че чрез коментара към този материал, телевизията допуска насаждане на нетърпимост и нетолерантност в обществото ни към представляваната от мен религиозна общност, включително чрез своеволното твърдение, че „изповядват напълно и противоречиво по своето съдържание учението и се отделят от цялото и заживяват свой собствен живот”и пр.
Считам за необходимо да посоча, че ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН” – ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО е регистрирана с удостоверение № 22/ 07.02.01 г., изд. от Кмета на Община В. Търново, на основание чл. 16 от ЗИ и чл. 2 от Наредбата за регистрация на ръководни органи на местни поделения на признати от Министерския съвет изповедания в РБългария /ДВ, бр. 87/1994 г./, като поделение на вероизповеданието ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН”, гр. Стара Загора.

Напомням, че с Решение № 5 от 11.06.1992 г. по конституционно дело 11/1992 г. на Конституционния съд на РБ е дадена характеристика на конституционното право на избор на вероизповедание и религиозни възгледи – чл. 37, ал. 1 от Конституцията.  Прието е становището, че правото на вероизповедание е абсолютно основно лично право, непосредствено свързано с духовния мир на човешката личност и като такова е ценност от висш порядък. Тази характеристика очертава и правния режим, регулиращ тази сфера. Изложени са няколко по-важни правомощия: право на свободен избор на вероизповедание и възможност за свободно упражняване на вероизповеданието чрез печат, слово, създаване на религиозни общности и сдружения и тяхната дейност вътре в общността и извън нея като проявления в обществото. Изведена е и ролята на държавата по отношение правото на вероизповедание, а именно, че държавата, е длъжна да осигури условия за свободно и безпрепятствено във всяко отношение упражняване на личното право на вероизповедание на всеки български гражданин.

Фактът, че религиозните дейности, независимо за какъв вид вероизповедание става дума, са такива, които несъмнено засягат определена група хора, изразяват се в определен тип социално и междуличностно отношение и по този начин директно рефлектират върху цялото общество, е общоизвестен.  Това е достатъчен аргумент да мотивира мен, а надявам се и Вас, да съдействаме за толерантно отношение спрямо всеки изповядващ определена религия български гражданин и да се противим на всеки опит да се позори публично религиозна общност, какъвто е и случая с цитирания по- горе материал, излъчен по КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОКОМ – ЦАРЕВЕЦ.

Ето защо се обръщам към Вас с молба да изразите позицията си по случая, както и да предприемете необходимите мерки, съгласно дадените Ви по закон правомощия, включително и да наложите съответните санкции, за да стане ясно, че българското общество е нетърпимо към подобни прояви на нетолерантност и дискриминация, при това при условия на непрофесионално и неетично отношение от страна на телевизионния оператор, който представя и разпространява в публичното пространство недостоверна информация.

В допълнение заявявам, че считам работата на медиите за жизненоважна за обществото ни. Очаквам същата да се изразява в отразяване на факти и обстоятелства, действително възникнали в обективната действителност. Противното считам за недопустимо, тъй като води до манипулиране на общественото мнение. В този смисъл и във връзка с посочените по-горе аргументи, изразявам готовност да съдействам за установяване и правилното отразяване на действителното фактическо положение във връзка със случая.

С уважение,

Пастор Николай Стефанов

———————-

Ако желаете да изразите вашата гражданска позиция, може да направите това като пишете на имейл адреса на телевизията: ekvt@ekk.bg или се обадите на изпълнителния директор г-н Валентин Реков на телефони: 062-606-616, 062-612-604, 0888-960-035 и 0889-628-201.

4 comments for “Атака срещу църква „Сион“ – Велико Търново

  1. ХА-ха Колко зле са информини журналистите на този материал. Не стига, че некомпетентни ами не правят разлка между църквите .

  2. За пореден път стана ясно, че българските журналисти си мислят, че разбират от теология без да са прочели нито един ред от Библията и без да са запознати с догмите на нито една християнска деноминация. Не знам защо искат да мразят пасторите. Разбирам ги, че немогат да допуснат, че православието прповядва освен истина и заблуди.

  3. zdravei te iskam da kaja na vsi4ki jurnalisti Parvo da prou4at ne6tata s to4nost i togava da mi6at gluposti No DA ZAPOMNQT EDNO s JIVIQT BOG ISYS HRISTOS da ne se podigravat za6toto ima realni 6amzri i dai boje dano ne popadat neka pove4e da vikat i pravqt predavaniq da spodelqt i da tarsqt istina tova koeto stava v sveta e pisano v Otkrovenie na Uana i drugo pi6e horata pogivat poradi neznanie No jivota prodaljzva i vsi4ko 4te se slu4i za6toto go pi6i v BIBLIQTA

  4. I drugo skapi v cql svqt pravoslavieto e othvarlqno za6toto te ni zablujdavat i sa6tevremenno ni vavejdat v grqh s idolo pokloni4estvoto na ikoni sve6ti mnogo drugi no te 6te otgovarqt sigorno 4etat Bibliqta mejdu redovete

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *