Джон Хауард, Премиер на Австралия (1996-2007)

1304-Australia-2На мюсюлманите, които искат да живеят според законите на ислямския шариат, беше казано да напуснат Австралия, след като правителството насочи вниманието си към радикалите, опитвайки се да предотврати потенциални терористични атаки. Освен това Хауард разгневи някои австралийски мюсюлмани, като каза, че твърдо подкрепя идеята разузнавателните агенции да следят дейността на джамиите в страната.

Цитат: „ЕМИГРАНТИТЕ, а не австралийците трябва да се адаптират. Или го приемете, или напуснете държавата! Уморих се тази страна да се притеснява, дали не обиждаме някой отделен човек или неговите принципи. След терористичните атаки в Бали преживяхме възход в патриотизма на мнозинството австралийци. Културата ни се развива в продължение на два века борби и победи на милиони мъже и жени, които са търсили свободата.

Ние говорим предимно АНГЛИЙСКИ, а не испански, ливански, арабски, китайски, японски, руски или който и да било друг език. Затова, ако искате да станете част от нашето общество, учете езика ни! Повечето австралийци вярват в Бога. Това не е някакъв десен политически напън, а факт, защото предците ни – мъже и жени – са основали тази страна въз основа на Християнските принципи. Това е ясно документирано и със сигурност е уместно да го демонстрираме по стените на нашите училища. Ако Християнският Бог ви обижда, тогава предлагам да обмислите някоя друга част на света за свой дом, защото Бог е част от нашата култура. Ние приемаме вашите вярвания и не ви съдим за тях. Всичко, което искаме, е вие да приемете нашите и да живеете в мирно съжителство с нас.

Това е НАШАТА страна, НАШАТА земя и НАШИЯТ начин на живот и ние ви даваме възможност да се наслаждавате на всичко това. По повод оплакванията и препирните ви по повод НАШЕТО знаме, НАШАТА клетва, НАШИТЕ Християнски вярвания и НАШИЯ начин на живот, настоятелно ви насърчавам да се възползвате от една друга велика австралийска свобода: ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА. Ако не сте щастливи тук, вървете си! Не сме ви принуждавали да идвате. Вие сте ни помолили да останете тук. Затова или приемете страната, която ви е приютила, или я напуснете!“

Настоящият премиер на Австралия, Джулия Джилард поддържа същата политика, съветвайки мюсюлманите: „Или се приспособете към нашия начин на живот, или напуснете Австралия.“

13 Април 2007: Австралия ще конфискува всички филми и книги прославящи тероризма

Австралийското правителство съобщи, че ще обяви за незаконни всички материали, които подкрепят тероризма и те ще бъдат иззети от търговската мрежа. Целта е да се избегнат евентуалните терористични заплахи, като се затегне и без това строгата цензура. Промените са част от политиката на правителството на министър-председателя Джон Хауърд на нулева толерантност към тероризма, която предвижда приемането на пакет от законодателни промени в тази посока. Освен конфискациите и цензурата, те включват задържане на заподозрени в тероризъм без обвинение за 14 дни, проследяване на заподозрени за участие в подобни групи за срок от една година и др. Противниците на тези предложения твърдят, че ще бъдат нарушени гражданските права в страната. Свободата на изразяване ще бъде ограничена, тъй като цензура ще има и за материалите, които могат да са полезни за разбирането на радикалния ислям. Рестриктивните действия ще се осъществяват от полицията, която ще конфискува набедените за опасни книги и филми, внасяни в страната.

Действащите в Австралия закони и сега ограничават публикуването и разпространението на материали, които възхваляват, подбуждат или обучават хората как да осъществят терористичен акт. Новите мерки, предложени от правителството в парламента, ще позволят много по-голяма цензура и обявяването за незаконни на стотици книги и филми. За щастие той е свързан по-скоро с премахването на материалите от разпространителската мрежа, а не с наказването на авторите им.

Либерално настроените политици критикуват предложените от правителството рестриктивни закони по още една причина. Те твърдят, че насилственото изземване на книги ще ограничи възможността да се изследва тероризмът и каузите му. “Не можем да се противопоставяме на нещо, което не познаваме”, подчертаха от Обединението на авторите. На този аргумент властта отговори, че обществената сигурност е по-важна от свободата на словото. Дебатите по новия закон трябваше да започнат тази седмица, но бяха отложени. Междувременно парламентът прие допълнение към съществуващия антитерористичен закон. Според него занапред в терористични атаки могат да бъдат обвинявани хора, които дори не са решили кога и къде да ги извършат.

Досега Австралия не е била обект на терористични нападения, въпреки че нейни граждани пострадаха при взривовете в Индонезия през 2002 и 2005 г. В страната обаче има сериозни опасения за атаки. Миналия четвъртък вестниците писаха, че Сидни и Мелбърн са в повишена степен на тревога.

Като част от борбата си с тероризма, на 10 април Австралия съобщи, че ще удвои броя на военните си в Афганистан. През септември 2006 г. страната изтегли специалните си части оттам, но остави 500 войници, които да подпомагат възстановяването на провинция Урузган и да охраняват трасетата за снабдяване на талибаните с храна и въоръжение. Заради растящата несигурност в южната част на Афганистан, от Канбера решиха да увеличат военното си присъствие, като броят на австралийските войници до средата на 2008 г. ще достигне 950. Очаква се да бъде включен и контингент, който да отговаря за въздушната сигурност. Австралия е един от най-верните съюзници на САЩ в борбата с тероризма и преди шест години беше първата страна, изпатила свои войници в Афганистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *