БЪЛГАРИЯ РЕГИСТРИРА КИТАЙСКА ЦЪРКВА

България вече има Китайска християнска църква.

Софийският градски съд е регистрирал новата религиозна общност официално още на 9 май тази година, но без становище на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет, съобщава в-к „Преса”. Църквата е на евангелистка основа. Юридическите лица, които я представляват, са големи търговци на „Илиянци”. Фирмите им са с широк обхват на дейност: внос-износ, складова дейност, ресторантьорство.

Към 30 септември т. г. официално регистрираните вероизповедания у нас са 126. Само за тази година съдът е узаконил 9 нови. Дирекция „Вероизповедания” е дала положително становище за осем от тях. За деветото – Китайска християнска църква – съдът не е поискал експертно мнение. А ако го беше поискал, то щяло да е отрицателно. Според звеното в МС и Националния съвет на религиозните общности християнството е универсална религия (всъщност щеше да се изяви формалното изискване да се промени само името, което едва ли би било проблем за кандидатите, ако се поставеше като условие за регистриране – б. р.).
Според държавния експерт в дирекцията Георги Кръстев, цитиран от „Преса”, е недопустимо на етнически принцип да бъде създавана религиозна институция. „Това е вторият случай, в който СГС не ни е поискал становище и е направил регистрация. Първият беше за Истинноправославната църква в България (регистрирана през 2007 г.), за която сигнализирахме прокуратурата за заличаване, защото се опитваха да раздават кредити”, заявява също той.

В Китай днес около 7% от населението са християни. Признати религии в Китай са само католицизмът, православието, протестантизмът, будизмът, даоизмът и ислямът, образуващи т. нар. „патриотично обединение” и над които се упражнява строг държавно-партиен контрол. През последните години все по-голяма популярност добиват т. нар. „домашни църкви”, от които най-голяма е църквата „Китай за Христос” (12 милиона) и Китайско евангелско братство (10 милиона). Режимът не ги признава за официално изповедание.

3 comments for “БЪЛГАРИЯ РЕГИСТРИРА КИТАЙСКА ЦЪРКВА

  1. Бих бил много по-изненадана ако бяха регистрирали българска църква в Китай!!!

  2. И аз също но някой адвокат или по-разбиращ нека обясни как да тълкуваме тази новина юридически. Задължителна ли е консултация с дирекцията след като регистрацията е съдебна. Дирекцията има ли съдебни правомощия? От църковна страна спада ли тази нова „китайска” църква под опеката на ОЕЦ?

  3. Много вероятно е да участват абсолвенти от ВЕБИ щом се иска съдебно становище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.