БЪЛГАРИЯ РЕГИСТРИРА КИТАЙСКА ЦЪРКВА

България вече има Китайска християнска църква.

Софийският градски съд е регистрирал новата религиозна общност официално още на 9 май тази година, но без становище на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет, съобщава в-к „Преса”. Църквата е на евангелистка основа. Юридическите лица, които я представляват, са големи търговци на „Илиянци”. Фирмите им са с широк обхват на дейност: внос-износ, складова дейност, ресторантьорство.

Към 30 септември т. г. официално регистрираните вероизповедания у нас са 126. Само за тази година съдът е узаконил 9 нови. Дирекция „Вероизповедания” е дала положително становище за осем от тях. За деветото – Китайска християнска църква – съдът не е поискал експертно мнение. А ако го беше поискал, то щяло да е отрицателно. Според звеното в МС и Националния съвет на религиозните общности християнството е универсална религия (всъщност щеше да се изяви формалното изискване да се промени само името, което едва ли би било проблем за кандидатите, ако се поставеше като условие за регистриране – б. р.).
Според държавния експерт в дирекцията Георги Кръстев, цитиран от „Преса”, е недопустимо на етнически принцип да бъде създавана религиозна институция. „Това е вторият случай, в който СГС не ни е поискал становище и е направил регистрация. Първият беше за Истинноправославната църква в България (регистрирана през 2007 г.), за която сигнализирахме прокуратурата за заличаване, защото се опитваха да раздават кредити”, заявява също той.

В Китай днес около 7% от населението са християни. Признати религии в Китай са само католицизмът, православието, протестантизмът, будизмът, даоизмът и ислямът, образуващи т. нар. „патриотично обединение” и над които се упражнява строг държавно-партиен контрол. През последните години все по-голяма популярност добиват т. нар. „домашни църкви”, от които най-голяма е църквата „Китай за Христос” (12 милиона) и Китайско евангелско братство (10 милиона). Режимът не ги признава за официално изповедание.

3 comments for “БЪЛГАРИЯ РЕГИСТРИРА КИТАЙСКА ЦЪРКВА

  1. Бих бил много по-изненадана ако бяха регистрирали българска църква в Китай!!!

  2. И аз също но някой адвокат или по-разбиращ нека обясни как да тълкуваме тази новина юридически. Задължителна ли е консултация с дирекцията след като регистрацията е съдебна. Дирекцията има ли съдебни правомощия? От църковна страна спада ли тази нова „китайска” църква под опеката на ОЕЦ?

  3. Много вероятно е да участват абсолвенти от ВЕБИ щом се иска съдебно становище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *