Атакуват ДЕЦАТА ни

ИСТОРИЯ

 • Петиция против подмяната на историческата истина в учебника по история за 10 клас
 • Възмутените граждани срещу новите учебници по история налагат старите методи на цензурата. Поводът е опитът на журналиста Христо Христов  и д-р Евелина Келбечева да попречат на утвърждаването на новите учебници по българска история за Х клас като наложат своето частно мнение и готови едностранчиви формулировки. Авторите на Петицията определят техните опити като класически пример за цензуриране на обективното историческо познание. Протестът на учените  е срещу  императивното налагане само на едно мнение с политически средства и натиск. Не може да бъде проектиран  нов „образ на врага“ сред академичните среди.  „Декларациите на политически активисти, „възмутени граждани” са похвати, които познаваме добре точно от онази, дълбоко заклеймявана днес епоха. Особено когато идват от хора, които дори не са си направили труда да прочетат какво пише в учебниците, но са готови да ги осъждат, включително с персонални нападки срещу техните автори“ се казва още в документа.
 • Въпреки претенциите, че това е „История и цивилизации“ и обучаваме децата на много по-широко виждане на историческите процеси, както винаги, културата е в края и някак си е маргинализирана. Като постижения са посочени имената на няколко от най-известните оперни певци на България, сред които Борис Христов, но нито комунистическата партия, нито държавата имат някаква заслуга за неговото развитие и присъствие на световните сцени. От друга страна пък – никой не се е сетил да сложи най-известния българин в момента – Христо Явашев-Кристо – той е човек, който направи епоха в съвременното изкуство и навсякъде след името му се появява „роденият в България съвременен артист“.
 • Сайтът desebg.com публикува становището на фондация „Истина и памет” за новите учебници по история и цивилизации за 10 клас за учебната 2019/2020 г. То е отправено до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и е входирано в деловодството на МОН на 18 юни 2019 г. С него се иска да се предприемат действия за спирането или фундаментална преработка на част от учебниците. Фондация „Истина и памет” е неправителствена организация в обществена полза, създадена през 2016 г. с цел да подпомага създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, което да доведе до недвусмисленото им осъждане, както и да работи за приемането на необходимата реформа в образователната сфера за адекватно и обективно изучаване на периода 1944-1989 г. в училище.
 • Как проф. Евгения Калинова подмени името на Шесто управление на ДС в учебник по история, а и не знае кога е създадено 
 • 3 дни бяха необходими на противниците на истината за комунистическия режим и неговите престъпления след спирането на учебниците по история за 10 клас заради липсващи основни факти за комунизма или превратно представени такива, за да измислят каква гнусна лъжа да сътворят в опита да ме компрометират за това, че с приятелите от фондация „Истина и памет” дадохме гласност в публичното пространство на скандала с учебниците.
 • разкри се извършената от историчката и бивши член на БКП и БСП проф. Искра Баева в учебника на изд. „Булвест 2000” манипулация на фактите за т. нар. танкова реплика на председателя на Държавния съвет Петър Младенов на 14 декември 1989 г. пред парламента, заснета от режисьора Евгений Михайлов.
 • Учебниците по история трябва да бъдат написани така, че децата да са отвратени от комунистическия режим Ако истината за престъпната същност на периода липсва, означава, че авторите на учебниците са част от продължаващо във времето престъпление
 • Признанията на Тодор Живков за първия фалит на комунистическа България го няма в новите учебници по история
 • Из учебник по „история“ за 7 клас.Въпрос за домашна работа- какво внушават картинките Затова ли ходихме по митингите,децата ни днес да учат за „вожда и учителя“
 • Георги Михайлов от „Истина и памет”: От новите учебници човек не може да добие представа, че комунизмът е престъпен
 • Утвърждаването на новите учебници по история за 10 глас, част от които са пълни с изопачени и манипулирали факти за периода на комунистическия режим, няма да бъдат утвърдени на този етап. Това стана ясно от изявление на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

ОЩЕ ИСТОРИЯ

 • В този учебник по история македонските историчари са пропуснали да видят, че в хрониката на Йоан Скилица над главите на хората на Петър Делян пише „българи“.
 • В учебник по История за 9 клас: „Еничарството е уникален шанс за израстване във военна кариера за българските момчета!“
 • Няколко хиляди американски военнопленници – нито дума за 200 000 жертви от японска страна

OЧАКВАЙ в ПОРЕДИЦАТА:

 

Атакуват ДЕЦАТА ни (с картинки)

Атакуват ДЕЦАТА ни ОТНОВО

ИСЛЯМ

ГЕЙ брошура Ямбол

ДЖЕНДЪР – всичко за истамбулската

 • В Община Бургас тестваха „родител А“ и „Б“ на формуляр за първокласници – Вместо „майка“ и „баща“ кметът Димитър Николов, който е и зам.председател на ГЕРБ, е въвел извращенията на джендър-идеологията – „родител А“ и „родител Б“. Скандално унижение за родители, за мъже и жени, които са третирани като безполови хомонкулуси в името на соросоидния сатанизъм. Джендър-идеологията е обявена за противоконституционна
 • Родител А и родител Б профункционира во прилепските училишта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *