Защо Светият синод иска да въведе исляма в училище?

След кратък и не чак толкова бурен дебат за въвеждане на учебния предмет „Религия“ в българските училища, въпросът изглежда решен по Сталински – „няма предмет, няма и проблем“.

Гражданите, които слагат подписите си за въвеждане на часове по религия, не знаят, че подкрепят едно предателство

Интересът на обществеността отдавна е пренасочен – малко ли скандали се вихрят в последно време в държавата? Концепцията за въвеждане на задължително обучение бе възложена от МОН на група запознати с въпроса хора, които формулираха и поясниха основните й положения – мотивите, главната цел, принципите, правоспособността на преподавателите, учебното съдържание и т.н. Министерството предварително си изми ръцете (по-елегантно от Пилат Понтийски), след като ясно заяви – или надконфесионално и плуралистично задължително преподаване на религиите, или свободно (в най-добрия случай – задължително) избираем предмет, при който родителите сами ще решават дали и какво вероизповедание ще изберат за своите деца.

Св. Синод се обяви против концепцията, представяйки свой проект, в който акцентира на традиционното за страната православно вероучение, от което следва, че той е решително срещу въвеждането на предмета „Религия“ като задължителен. Отрицателно бе и отношението на оторизираните лица от мюсюлманската общност, а и на представители на родителите. Резултат: задължителност няма да има. Родителите могат да избират дали чедото им да учи английски, да свири, да рисува, да тренира някакъв спорт или да изучава християнската религия, респективно – исляма.

Всички православно вярващи българи в Република България са подложени на най-унизителната в църковната ни история манипулация – обществената кампания на Светия синод на БПЦ за подкрепа на Концепцията за въвеждане на задължително образование по „Религия“ в общообразователното училище.

Защо манипулация? Защото в нито един свой официален документ и публична изява Синодът на БПЦ не казва открито и ясно истината за своята концепция. От устата на митрополитите и техните „експерти“ се чуват само гръмки слова за „духовното, нравственото и културното развитие на бъдещите поколения“, чрез въвеждане на задължително образование по религия в българското училище с профил „Религия-Православие“. Именно чрез този мотив Синодът представя на всички нас своята концепция.

В Обръщението на Св. Синод до обществеността по повод внасянето на концепцията в Министерството на образованието (21.12.2007 г.) се говори обаче само за профил „Религия-Православие“. Само и единствено за профил „Религия-Православие“ се споменава и във Възванието на Св. Синод на БПЦ до православния български народ и средствата за масово осведомяване (20.03.2008 г.), в което буквално се казва: „Призоваваме всички православни християни: Да подкрепят и популяризират концепцията на Св. Синод на БПЦ за въвеждането на предмет Религия в Задължителната подготовка, с профил Религия-Православие за православните български ученици. Да участват в новата подписка ЗА въвеждането на такъв предмет…“

Всъщност синодалната концепция иска въвеждане в българското общообразователно училище на предмета „Религия“ с три задължително изучаеми профила: „Религия-Православие“, „Религия-Ислям“ и „Религиознание“! Под това ни карат да се подписваме в църквите. И никой не ни казва, че с подписите на православните българи ще се въведе и задължителното изучаване на религия-ислям в българското училище!

Ако изучаването на религията остане в периферията на учебния процес като избираем предмет, децата ще бъдат лишени от непредубедено знание за религията, което е връзка с колективно подсъзнателното и мост към миналото, казва още през 2008 г. проф. Климентина Иванова от тогавашния Съвет по въпросите на обучението по религия…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *