Детето тръгва на училище или го водят с полиция

При повече от 5 неизвинени отсъствия родителите плащат 150 лв. глоба

Всички деца, които не са тръгнали на училище до 20 октомври, ще бъдат завеждани принудително с помощта и на полиция. Това е предвидено в механизма за обхващане и задържане на децата в училище, който правителството прие преди седмица, а премиерът определи като “магистрала от знание”. До тази дата директорите на училища и шефовете на регионалните инспекторати по образование трябва да направят списъци на децата, които предната учебна година са посещавали занятия, но през тази не са се появили в клас.

Още от 31 август обаче ще започнат обиколките за първокласници, които според регистъра на ЕГН-та трябва да ходят на училище, а не са записани въобще. Екипите, които ще обикалят семействата с деца, за да ги насърчават да ги пуснат на училище, трябва да бъдат  сформирани до края на юли. Това трябва да направят кметовете, а в екипите ще влизат представител на инспектората по образование, човек от “Социално подпомагане”, полицай, представител от детска педагогическа стая и пр. Във всеки град или село, в които има училище, трябва да се сформира поне един такъв екип, а там, където училищата са повече, може да се създадат и няколко, гласи правителственото решение. Екипите ще обикалят домовете на учениците, ще разговарят с родителите и ще обясняват какви са санкциите, ако децата не бъдат записани в училище или детска градина.

Ако в продължение на 10 дни не успеят да открият децата на постоянните или настоящите им адреси, техните имена и данни ще се предават  на МВР за  издирване. Тези екипи ще отговарят и за създаването на индивидуален план за всяко дете от какви помощи има нужда, за да не напусне образователната система. До 10 август от ГРАО трябва да дадат списъци на кметовете с децата в училищна възраст. До 30 септември и до 20 декември директорите на училища трябва да въведат в електронна система имената и данните на записаните при тях ученици. На всяко 15-о число от месеца директорите ще докладват на кмета на общината за всеки ученик, който е отсъствал повече от 5 учебни часа през предходния месец. Ще бъдат докладвани и децата от градините, които не са ходили повече от 3 дни. На родителите на тези деца ще бъдат налагани глоби по Закона за училищното и предучилищното образование. Размерът е от 50 до 150 лв.

1 comment for “Детето тръгва на училище или го водят с полиция

  1. „Като не ги водят на училище, ще им бъдат отнети и държавата ще ги отглежда“, казал Валери Симеонов – НФСБ, СКАТ тази сутрин по телевизора.

    А аз казвам, че това е директна заплаха от страна на човек с официална власт за потъпкване на основни права, гарантирани от Конституцията. Напомням също, че задължението на всеки човек с власт е да гарантира, пази и подкрепя правата ни по Конституция (свободата). Следователно, господинът, който по същата тази Конституция ми се явява служител, не я е чел, а ако я е чел, не я разбира, а ако я разбира, не я признава. Валери Симеонов не признава Конституцията – затова аз не признавам Валери Симеонов.

    Властта, както я разбират и упражняват Валери Симеонов и МОН (понеже си говорим за образование, нали), е нелегитимна. Ето защо всеки човек не само има право, но и граждански дълг да отхвърли такава власт, която не зачита и потъпква правата му. Да си мълча в такава ситуация, защото „те това го правят заради циганите и мен това не ме засяга“, ме прави съучастник в злото. И всъщност ме засяга дълбоко, нищо че не съм циганин.

    Всъщност, ако Валери Симеонов е българин, аз съм циганин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *