Важно пророческо развитие в Йерусалим – Храмовия хълм под пълен контрол на Израел

На кратко: Йорданския Уакф (Тръст управляващ ислямските религиозни сгради на Храмовия хълм) ефективно е загубил контрола си над Храмовия хълм в Йерусалим за първи път от 1967. Сега той е в ръцете на израелската полиция. Следвайки трагичният разстрел в петък на двама израелски полицаи от палестински терористи, израелската полиция е установила контрол над Храмовия хълм. На всички входове използвани от мюсюлмански поклонници  са инсталирани метални детектори, а Уакф са призовали за пълен мюсюлмански бойкот докато металните детектори бъдат премахнати.

Израелски правителствени представители твърдят, че положението с Храмовия хълм, което е било в сила от 17 юни, 1967 е променено. Контрола на ислямския уакф над Храмовия хълм е прекратен и Израел ще работи за да възстанови еврейският суверенитет над святото място, каза във вторник членът на Кнесета Ари Дихтер (Ликуд).

„Израел е суверен над Храмовия хълм, точка. Факта, че Уакф е имал контрола над Храмовия хълм приключи в петък” потвърди председателя на Комитета по външна политика и отбрана към Кнесета и бивш началник на Израелската агенция по сигурност (Шин Бет).  „Въпросът за нашата политика (относно Храмовия хълм) може и да не е ясен за палестинците, но е много ясен за нас … Храмовия хълм ще остане под контрола на Израелската полиция.”

Решението следва събитията от миналият петък, когато трима палестински терористи използват светия хълм за извършване на терористично нападение срещу израелските въоръжени сили, убивайки двама полицейски служители. Израел затвори Храмовия хълм за всички посетители след инцидента, предизвиквайки гнева на мюсюлмани по целия свят. Когато входа бе отворено за посетители в неделя, мюсюлманите отхвърлиха новите мерки за сигурност инсталирани след атентата и отказват да влязат в знак на протест. Мерките за сигурност включват въоръжена охрана и метални детектори на входовете използвани от мюсюлманските поклонници. Представители на Уакф  отказват да се изкачат до комплекса и призовават за масов протест. В официално изявление Уакф приканва мюсюлманите „да отхвърлят и бойкотират всички агресивни мерки на Израел, включително промяна на историческия статут, чрез поставянето на металните детектори.”

Когато Израел поема военен контрол над Ерусалим през 1967г., правителството е подложено под международен политически натиск да предаде суверенитета на Храмовия хълм обратно на Ислямския/Йордански Уакф, установявайки положение, в което евреите могат да се молят и покланят на Стената на плача, но не и на Храмовия хълм. Въпреки настъпилите размирици в Йерусалим, днес евреи се изкачват на Храмовия хълм за да се молят.

Тази ситуация е все още в процес на развитие и ще претърпи промени. Все още не е ясно дали Израел ще задържи контрола над Храмовия хълм или ще го върнат под международния натиск, както го направиха през 1967. Задържането на контрол налга да се запомни датата: 14 юли, 2017. Денят когато Израел си взе обратно Храмовия хълм. Датата е точно толкова пророческа и исторически значима както 14 май, 1948 и 7 юни 1967.

1948: Евреите си връщат обратно територията на Израел

1967: Евреите си връщат обратно в Йерусалим

2017: Евреите си връщат обратно Храмовия хълм

Интересни връзки: От установяване контрол над Храмовия хълм от Израел в петък, 14 юли, 2017 до Празника на тръбите през 2017 са точно 70 дена.  Сега сме в 70та  слънчева година от възстановяването на Ираел, като държава, а 12 май, 2017 са точно 70 пророчески години откакто Израел бе възстановен на 14 май, 1948.

0 comments for “Важно пророческо развитие в Йерусалим – Храмовия хълм под пълен контрол на Израел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *