Поне да се бяха извинили за 97-ма

д-р Теол. Доний К. Донев

Само истинските силните умеят да мълчат, дори когато е нужно да се каже много. Древният мъдрец заключава че: Когато една армия мълчи, битката е сигурна. Истинската слабост е да се счита мълчанието на силните за слабост. Дори Бонхьофер пише, че да не говориш е да говориш, а да не действаш е да действаш! Но за хората, които не разбират от дума, явно е дошло време някой неща да се кажат…

През далечната 1902г., ВМРО получава сериозна американска субсидия от 66 000щ.д. под формата на откуп даден от протестантски църкви за отвлечената мисионерка мис Стоун. Това, дефакто, гарантира съществуването на ВМРО, което е под въпрос поради финансов недостиг. Цялата сума се равнява на 14 500 златни турски лири или 96-100кг. злато. По същото време, хубав кон (ат) струва 40 лири, а една пушка 10 т.е. сумата от откупа предоставя на ВМРО въоръжаването на един цял легионен ескадрон от 300 конника. Благодарение на този теориристически акт, наречен от историците „първата заложническа криза в модерната история”, ВМРО продължава да съществува. Да бяха се извинили поне на бебето на Цилка – Елена, родено в хайдушката бърлога насред мразовитата банска зима.

През не толкова далечната 1997, България става световно известна с визитата на петдесятния евангeлизатор Робърт У. Шамбак. Годината е безспорно година на първите. Докато половин България го играе на борци, крадци и убийци, а другата половина съвсем успешно имигрира, в студената Виденова зима, се излъчват първите предавания на БХТВ, тогава кръстена в духа на времето „ШаломТВ.” Българска християнска коалиция представя евангелските църкви в изборната надпревара след век на липса на протестантско присъствие във властта. Въобще, все успехи за които днешните християн-реконструкционисти и апостолически реформатори могат само утопично да бленуват.

Напрежението на времето се усети още преди началото на конференцията в НДК. Освен че бе дефакто невъзможно в следизборната суматоха да се наеме зала 1, дъщерята на Шамбак и представителя на служението за Европа Алваро Фернандес, се ориентираха бавно в балканския контекст. Затова допринесе и груба грешка в превода на пресконференцията на която преводачката на Шамбак нарече българите „безбожници“ и рикушета от журналистически атаки по медиите бе моментален. В присъщия си американски стил, Шамбак благодари за безплатната реклама и доля достатъчно масло в огъня за да изведе активистите на ВМРО в поредна шпиц масовка пред НДК. Онези, които до преди дни предизборно скандираха „циганите на сапун” (да ме прощават братята и сестрите от малцинствата), бързо смениха лозунгите на „сектите вън.”

Събранията със Шамбак започнаха в зала 3 на НДК събота вечер. За сведение на по-младите във вярата, идването му в България за евангелистите през 1997, бе нещо като идването на папата за католиците. Само че, докато днес някои се кланят на папата, Шамбак се преклони пред героизма на гонената църква и високо платената цена на много животи за да има протестанти в България и след комунизма.

В съботното богослужение настана вечния спор кой ще превежда. Вълната от атаки заради преводаческата грешка на прес-конференцията все още бе прясна и повече подобни бяха ненужни. Само няколко уводни слова от Шамбак, преведени що годе вярно, възпламениха огъня отново. В задните редици, стаени в засада, присъствали от младежкото ВМРО. Някои от тях, тогава прилежни скинари, днес заемат ръководни постове. Тази история с претенции за „чуваемост” разказват мнозина, които не си спомням дори да са присъствали в НДК. Както казва един стар брат от „Борисовците” – моле са биле, но я не видох ни един! А аз я видях да се случва така:

В уречения момент, активистите в мероприятието на ВМРО внезапно започнаха да крещят нещо издигайки огромни черни знамена и плакати с надписи, които един евангелист не бива да изрече. На първия ред пискливото им скандиране, което за тях може да е било гороломно, по се чу като проява на демонизирани – нещо съвсем нормално и не чак толкова обезпокоително за нашите богослужения.

При вида на смутения преводач гледащ случващото се от високата сцена, чувството за тревога надделя. С няколко братя бързо се придвижихме към задната част на залата претъпкана до горе с хора. Забелязах, че доста пред нас с бързи темпове на разпоредител напредваше и брат Румен Иванов. Въпреки възраст и тегло, той стигна пръв до младежите облечени в черни фланелки с надпис ВМРО и то точно на време за да ги спаси от явна погибел.

Защото, в непосредствена близост до „хайдушката засада” в пълен ръст се бе изправил небезизвестният пастир Янко Добрев от Силистра с малка група току що спасени републикански състезатели по бокс, които довел на първата им християнска конференция. Докато си пробием път през гъстата тълпа, тези млади братя със спортен финес (не без личната намеса на въпросния ръководен брат) изтласкаха  т.нар. воеводи до вратата. Така нашето навременно пристигане се оказа по-скоро молитвено-ходатайствено отколкото старозаветно-съдийско. А че правда трябваше да се раздава, трябваше! Но детайлите за това може да каже брат Янко в следващата си медийна изява – аз само бих отбелязал, че бунтът им бе потушен безкръвно и моментално с завиден успех. А в процеса, може и да сме поизгонили някой и друг демон преди богослужението да продължи. Съжалявам само, че в залата не бе и лидера им с по-тежка категория. Той бе твърде зает навън, пред очите на един двама полицаи, да люспи пресни банкноти от една дебела пачка и да се разплаща за услугите на вече пресипналите девойки с агитаторски плакатчета и възкъсо облекло, съвсем неподходящо за евангелско събиране. Такива бяха времената! Ех, какви християни, би рекъл днес някой младоверец. Но онези, които вечно тълкуват историята от безопасната дистанцията на времето без никога да са били преки участници в нейното творене … е най-добре да замълчат.

Моменталният резултат бе на първа страница на в. „Труд” от 18 май 1997: „Евангелизаторът Шамбак взриви религиозния мир в България.” А всъщност историята бе точно обратно. Чувал съм десетки хора, които дори на са били там, да я разказват в какви ли не варианти – че нямало никаква бомба, че бомбата била фалшива, че ВМРО днес били променени, че имало чуваемост и какво ли не още. А от първи лице, всичко се случи така…

След съботните размирици, напрежението пред НДК растеше подклаждано от младежкото ВМРО, православни свещеници в расо, които ни ръсеха със светена вода и анатемно заплюване на входа, и вечно скандиращите на някакъв странен език „семинаристки”. Българските пастори-организатори бяха под постоянен натиск за прекратяване на службите от медии, служители на НДК, полиция и дори политици. Но не се огънаха.

На втория ден, по време на самото богослужение докато Шамбак проповядваше, униформен служител в аванс сцената алармира пастори от предните редове по подаден сигнал. Зала 1 беше претъпкана и много вярващи бяха в коридорите. Аз превеждах на Шамбак и от сцената суматохата на първия ред бе повече от явна. Съобщението до нас бе изпратено по телохранителя на Шамбак  – бивш морски пехотинец, който го придружава в служението.

Да спреш Шамбак докато проповядва само по себе си е завидно деяние, но новината която бе предадена бе повече от важна. Униформените служители настояваха да освободим залата моментално. До тях с радиостанция в ръка стоеше и зам. директорката на НДК извикана по спешност. Шамбак ме инструктира да превеждам точно – грешките на двамата предшестващи преводачи бяха достатъчни. Той даде кратки инструкции по микрофона, които цитирам по памет:

Полицията ни информира, че в сградата има бомба. Молят ни да напуснем докато я обезвреждат…

На по-задните редове може да е имало кратка суматоха, но като цяло „излизането” мина нормално предвид ситуацията. Пастирите помогнаха на присъстващите да напуснат без излишно напрежение, а сами те напуснаха залата последни. Всичко това се вижда на видео записа направен от БХТВ, чийто екип осъществяваше своето първо предаване от НДК.

След като хората вече бяха напуснали, изведохме Шамбак през десния вход на сцената към сервизния асансьор. И точно тогава изключиха електричеството на цялото НДК – явен знак, че е открито взривно устройство. Асансьорът спря и заседна между етажите. Двамата с телохранителя на сила отворихме по едно от плъзгащите се крила на вратата. Процепът бе достатъчен за да напуснем асансьора един по един скачайки на партерния етаж. Като на кино…

Въпреки настояването Шамбак да бъде отведен в хотела, заедно заобиколихме НДК и стъпили на перваза на градинките при пилоните, той отново застана пред тълпата от хиляди, които отказваха да напуснат отцепения периметър. Там пред фонтаните, действията се развиха както ги описва Галя от Сион-Ст.Загора:

„Втория ден ни изкараха от зала 1 на НДК, поради заплаха от бомба. Тогава ние всички пеехме „Алилуя” и излязохме отпред, до фонтаните. Бяхме море от хора от цяла България…. Шамбак се качи на нещо високо и започна да проповядва от там. Тези, които бяха достатъчно близо, повтаряха на глас казаното от него и така го чуваха тези, които бяха отдалечени. А те пък повтаряха на свой ред на другите зад тях… Гледах небето над София и исках Исус да дойде точно тогава и да ни грабне…”

Като преводач до Шамбак, моята гледна точка бе не по-различна. Точно пред мен, на снимката която често се публикува с какви ли не неистинни текстове, пастир Павел Игнатов и пастир Васил Еленков пледираха с двамата униформени да защитят събраните граждани и да осигурят мирно богослужение. Защото, Шамбак вече проповядваше по описания по-горе начин и никой дори не мислеше да си тръгва. И бяхме наистина слети в едно… дори ако е било само заради бомбата. Малко по-късно, сапьори изнесоха почти през парадния вход специална камера за пренос на експлозивни устройства. И вече над двайсет години се чудят дали не било тероризъм…

Тези, а и много други позабравени спомени, бяха изведени от забравата на времето наскоро от едно кратко пиарско видео, в което една партия ни убеждава как закона, де факто внесен в парламента от същата тази партия, би бил пагубен за евангелските малцински църкви. Аз ли не си спомням добре или не са ми предали правилно, че тази предизборна загриженост определена уж като „чуваемост” от малцина „пастори,” идва точно от хората, които ринат с булдозери евангелски църкви в гетата. И съвсем доскоро издигаха лозунги като „Сектите вън!,” „Циганите на…” и т.н. Поне да се бяха извинили за 97-ма.

Дебатът около новия закон с т.нар. протести и дискусии, може би целеше налагането на нови лидери на българския евангелизъм, но с кратките си юридически спазми роди само едно ново разделение. Скорошното идване на папата продължи това разделение на „паписти” от ОЕЦ/НСРОБ и анти-антиХристи. А сега, предизборно ни разделя и ВМРО, което от десет години има обща медийна фирма с въпросния свой кандидат с осветлено агентурно минало, армейски стаж и ексклузивен пиар не къде да е, а в сп. Плейбой. За духовните и дълбоко човешки ценности на точно тази личност да сме гласували, без да й гледаме партийната платформа, пледират малцина от кооп-пасторската асоциация на кандидата. Та те зад която и политическа платформа да застанат последните десет години, тя все губи на изборите – визирам БХК, ХДФ, ХРП, че и СДС дори. А днес са с крайно дясната и силно националистичска платформа на ВМРО – пряк вносител на законопроекта за вероизповеданията.

По времето на Яне Сандански тази партийна платформа я бе оцеляла, я не без протестантските долари дадени в откуп на терористичното отвличане на мисионерката Мис Стоун. Наследниците на тази политическа платформа, по времето на протестанта Янко Добрев от Силистра за малко да не оцелеят, спасени само от Божията пречудна благодат. Та и днес, политическото им оцеляване е отново заложено на евангелската карта. Поне да се бяха извинили за 97-ма.

Въобще, живеем във време разделно за църквата. А и след като политикът в забвение, Цв. Цветанов, ни раздели на протестанти и евангелисти, лагерите станаха доста за броене дори за моя скромна богословска милост. Така пише, че Бог сам раздели светлината от тъмнината – за да свети, не за да се приобщава с нея. Заради което и задава новозаветния въпрос: Какво общо има светлината с тъмнината? Защото, светлината свети в тъмнината, а тъмнината я не позна!

Какво общо имат протестантите с репресивния закон, отговарят петнадесетте мъченика на първите пастирски процеси, които застават с живота си срещу тоталитарната държава. Те са светлината срещу тъмнината на агенто-конформизма.

Какво общо имат протестантите с папата, отговарят средновековните реформатори, които застават с живота си срещу великата инквизиция. Те са светлината, която свети в нощта на огнените клади на Ватикана.

Какво общо има светлината с тъмнината на нео-национализма, трябва да отговорят българските евангелисти на тези избори. Защото на другите може и да е късно да осветлим тъмното бъдеще на страната ни.

24 comments for “Поне да се бяха извинили за 97-ма

 1. Енчо, брат, много от нещата в статията са точни. Аз бях на тези събития и помня как пред НДК ни нападаха скинари. Моето лично мнение е, че ВМРО отдавна са компрометирани. Спомни си само последния скандал със продажбите на Български паспорти на чуждестранни граждани! Работил съм в едно ТВ шоу със Краси Каракачанов и макар както се казва да съм го познавал лично, днес не бих подкрепил неговата партия! Не вярвам че имат морал и достойнство за да представляват когото и да било!

 2. Няма да гласувам за партия, осуетила благовестието в България, заради сриването на авторитета на вярващите извън православието. Няма да гласувам за партия, заради която всеки българин, не познаващ протестанството, нарича протестантите сектанти!

 3. То ВМРО и до ден днешен работи срещу евангелистите. Няма конференция или сайт, коита да не са били атакувани. Да оставим въпроса за бившите ДС, били военни и т.н. аташета маташета и прочие.. Погубили стотици човешки съдби

 4. Бях там, на тези събрания, и бих казал,изнесената информация е точна!!!

  Големия въпрос днес е как най големия враг на евангелистите ВМРО иска да спечели техните гласове на изборите за европейски парламент!!! Стратегията е уникална, техен човек представящ се за ревностен защитник на християнските ценности, но който е на хранилката на ВМРО И ДОСЕГА,кани евангелските християни да гласуват за него!!! Много християни са увлечени от неговото двуличие,и са готови да го подкрепят!!Едва ли има нужда да казвам името му…..

 5. Хора, аз Енчо Георгиев Енчев не се шегувам със сериозните неща…!
  От снощи ми се препраща един много сериозен материал…!
  Днес…, за пореден път получавам този покъртителен материал, който разказва за преживяни ужаси през 1997-ма година!
  Аз бях със счупен крак…, пътувах от Каварна и бях на това събитие в НДК…, заедно с цялото ми семейство…- мънчките ми деца…!!!
  Поради тази причина…, реших че трябва да го изпратя по Messenger, точно там където му е мястото да стигне…!
  Не е важно на кого съм го изпратил…, но ви уверявам че отиде…, точно където трябва…!
  Ако ви представлява интерес какво съм написал…, копирам ви моето послание…, като ще го оградя с огнени пламъци…!!!

  Здравей!
  Позволявам се да ти пиша на ти, защото по някакъв начин те почувствах близък от малкото кореспонденция която сме имали…!
  Иначе уважението ми към теб като народен представител…, уверявам те че е на нужното ниво…!
  Аз не съм от хората които се шегуват с този живот!
  Вероятно си гледал много мои клипове и изказвания!
  В утрешния ден, сигурно аз ще бъда един от хората които ще ти помогнат евентуално да стигнеш до Брюксел…!
  Точно поради тази причина искам да ти пратя този много сериозен материал…!
  Надявам се да бъдеш мъдър…, да го прочетеш внимателно и да си правите сметката какви ги вършите…
  С Исус Христос шегички не стават!
  Ще ти бъда благодарен ако ми отговориш след като прочетеш материала…, но предвид това че сега си много зает…, може и да не се стараеш да ми отговаряш!

 6. покайват се хора, вярващи в Бог. Хората от партията ВМРО, заслугата на които е протестантите да са наричани секта на кого да се каят. Тази партия осуети благовестието в България, заради сриването на авторитета на вярващите извън православието.

 7. П-р иводор коментира материала като стари “призраци от гардероба“
  вероятно имал предвид английския лаф “скелети от клозета“
  или детското предаване призраци в блока с Арабела изв. агента Абела

  признаването на каквито и да е призраци от гардероба
  е признаване че ВМРО е направило гаф с националистическите си наемки срещу секти, евангелисти, йеховисти, цигани и т.н.
  т.е. историята е истинска дори за нас по-младите
  Следователно ВМРО и покрепящите го пасторя ИМАТ за какво да се извиняват
  а иводор да помосли колко роми под него от пловдивската пирамида ще го низвергнат
  и кога пак ще ходи на Египет и Петра – май чак когато ВМРО спечели избори…

 8. Въпрос на гледна точка, брат Енчо! За случая с първата заложника съм наясно с историята тъй като е подробно описана от много хора включително и от самата заложничка. Първоначално тя наистина е отвлечена, но опознавайки похитителите си се впечатлява силно от идеалите им и борбата за национално обединение и им съдейства активно да получат горепосочената сума! За случая в НДК нямам информация, не съм присъствал и не мога да изразя мнение! Но например за истериите в медиите по повод забраната на евангелските църкви в Русия, мога да ви осветля, има разследвана една единствена спонсорирана о САЩ поради жалби на членове които са изнудвани да си продават имотите, между другото честа практика на евангелските църкви от американски тип! Иззети са компютри и документация от които е видно, че нарушават данъчните закони на Федерацията и са обречени извън закона. Нарушението на данъчните закони е също честа практика на евангелските църкви от американски тип, Христос каза Кесаревото Кесарю, Божието Богу! Та искам само да ви кажа простичко, че нищо добро никъде не е идвало от Америка! Най пресния пример е близкия изток, американците тръбяха за мир, а донесоха разруха, хаос, смърт за множество наши братя християни! Свалете люспите от очите си и огледайте хубаво блудницата която посещавате сряда и неделя и се запитайте това ли е Христовата невяста, за тази ли невяста ще дойде Той? Ще ви помогна, НЕВЯСТАТА още не се е родила, а сега живеем във времето на блудницата в пустинята която блудства със света! Трудната жена която звярът преследва заради рожбата, е България, а рожбата е Невястата тя е зачената в сърцата на непокварените от света вярващи и скоро ще се роди и светът ще я намрази, защото той светът няма нищо в нея и,Тя няма нищо в света! Дерзайте братя и сестри и потърсете плода в сърцата си онзи от Духа! Оставете светските неща на хората от света и постоянствайте в истината която е Христос! Божият мир и Божията Благодат да бъде на всички вас! Амин!

 9. Никакъв компромис няма в това да кажа „не става никой един от вас, искам достойни кандидати“. И това си е валиден, реален глас. Цел, надежда и отговорност. Това е. Няма какво повече да кажа, ясно е кого подкрепяш, но не се сърди на тези, които също имат глава на раменете си и я използват по предназначение.

 10. Пастор Еленков, не се ли чуствате виновен, че подлъгахте християни да дадат гласа си и Джамбаски да бъде избран. Това се знаеше, всеки ви го казваше!?!

 11. Г-н YPYMOB без да ви познавам, но съдейки по изключително ниското ниво на предизборната ви кампания и позиционирането ви в листата на една, изключително долна и антихристиянска партия, мога да заключа следното:
  Без значение каква ви е обвивката на християнин, плодът ви е горчив.
  И с безумното си говорене в предизборни клипове, така широко тиражирани, от някои пастори, както Иводор Ковачев, например, вие взехте активно участие в промивката на мозъци. В полза на една абсолютно безкгуполна и антихристянска партия.
  В заключение ще кажа, че не знам дали „джендъра “ е нечестивец, но Джамбазски е нечестивец, а Каракачанов още повече, а вие седяхте до тях на пресконференцията и даже лично ви благодари за подкрепата Джамбазски!
  Позор и при това християнски…

 12. Всички пастори, които манипулираха пасомите си да гласуват за антиевангелската партия ВМРО, трябва публично да се покаят!

 13. Скудоумието на немалка част от евангелистките пастори по отношение на „политически пристрастия“ НЕ Е нова тема… Ония, които агитираха за ВМРО на тези евроизбори, са същите, които преди две години агитираха за ГЕРБ… Те са същите, които преди повече от десетина години агитираха за НДСВ и се молиха с Негово Невеличество Симеон еди-кой си за „победа“ на монархическата „демокрация“… Те са същите, които преди две десетилетия се кълняха във вярност на Костовата СДС като пишман-демократи… Те са същите, които ни лъгаха, че БХК „ще спечели изборите“ преди четвърт век, за да „изгрее“ слънцето на евангелизма сред политическата джунгла… Разбирам иронията на Миро Атанасов, но май е по-вярно, че тия скудоумни пасторя са днешните евангелистки „бай-ганювци“, които ще си останат в историята на българския евангелизъм като шавливи „неразбирайковци“ от социални идеи и нагласи, които само в собствените си късогледи очи са „всезнайковци“!

  Всеки евангелист, който разбира поне малко от идеологии и политики, трЕбва да издигне лозунга: „Не им вЕрвайте никога повече!“…

 14. До тук Урумов събра трима твърди последователя – Иводор, Анатолий и Енчо. Браво на компанията
  За една нощ едва ли ще се покаят

 15. Та те зад която и политическа платформа да застанат последните десет години, тя все губи на изборите – визирам БХК, ХДФ, ХРП, че и СДС дори….
  А днес и крайно дясната и силно националистичска платформа на ВМРО – пряк вносител на законопроекта за вероизповеданията…Dr. Dony Donev

 16. „agetiraneto be na toni elen kov ot veb-i“ („Ingi“)

  „АгИтирането“ (пише се с „и“, „Инги“, а не с „е“) за ВМРО няма нищо общо с ВЕБИ! Аз принадлежа към този институт и никога не е ставало дума за кого да се гласува. Ако „Инги“ познаваше законите у нас, според които образователните институции НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ В ДЕЙНОСТТА СИ С ПОЛИТИЧЕСКИ АГИТАЦИИ, нямаше да пише горната глупост! Самозваните „водачи“ на българския евангелизъм, включително Куличев, Вирчев, Ангелов, Еленков и прочие, все си пъхат носовете в политически проекти и както посочва Миро Атанасов, тези проекти СА ВСЕ ГУБЕЩИ. Тях ги интересува само бай-ганювския „келепирец“. Те са ПОЛИТИЧЕСКИ ХАМЕЛЕОНИ, от които българският евангелизъм има само вреда!

 17. Българското евангелско движение сериозно се компрометира пред българското обществото точно поради пастори и „лидери“ без принципи,с нездрави амбиции за власт и влияние, водени от лични интереси – най-често финансови.

  Лицата, които застанаха зад издигнатата кандидатура на Александър Урумов за евродепутат от ВМРО,като Анатолий Еленков, Иводор Ковачев, Благовест Белев и др., са точно от този тип пастори и „лидери“.

  Водени от лични (финансови) интереси, те извършиха предателство спрямо цялото българско евангелско движение, подкрепяйки активно и публично един псевдохристиянин като Александър Урумов и привличайки гласове за една напълно враждебна на цялото българско евангелско движение партия като ВМРО!

 18. Интересна статия и още по-интересни отзиви. Забелязала съм, че този автор не говори много, но когато говори всички слушат защото казва истината и наистина има какво да каже. Дано не се разприказва и за новите октагонски досиета, че на доста хора може да увисне т.нар. пастирска кариера

 19. 1. Той е вече политик
  2. мустакат и многолик
  3. винаги изглежда шик
  4. пооблечен по бутик
  5. от амвон надава вик
  6. скача вика чик-чирик
  7. прави се на тъй велик
  8. със колегата си Дик
  9. и един друг бледолик
  10. свикнали на климатик…

  11. Уж в клуба е атлантик
  12. а в живота болшевик
  13. с всеки партизански трик
  14. и религиозен тик
  15. странен e алкохолик
  16. от което асматик
  17. даже малко и колик
  18. но пророчески мистик
  19. във духовността техник
  20. а на практика кибик…

  21. Доктринален догматик
  22. и духовен гимнастик
  23. бие в храма със камшик
  24. но когато сатирик
  25. вдигне го с майтап на крик
  26. включва на автоматик
  27. прави се на жертвен бик:
  28. Ти не слушаш? Еретик!
  29. Хейтъри за вас ритник
  30. със духовния чипик…

  31. Не палячо a комик
  32. но на всичко е критик
  33. и в църковния чифлик
  34. считат го академик
  35. в богословие мимик
  36. даже малко католик
  37. и духовен алхимик
  38. хвърля златен ечемик
  39. а главата му шиник
  40. т.е. ВЕБИ ученик…

  41. В мозъка паралитик
  42. но стратег-аналитик
  43. разбирач-икономик
  44. след пророчества с кубик
  45. неизпълнени за миг
  46. протестира във час пик
  47. мисионерства в Мозамбик
  48. (дежаву бе аратлик)
  49. На кой господ е войник
  50. с таз духовност-синтетик?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *