ВМРО бие “сектите” (LIVE)

Петима пострадали и 10 арестувани при нападение на ВМРО над представители на „Свидетели на Йехова“ в Бургас

Петима привърженици на „Свидетели на Йехова“ са пострадали тази вечер при сблъсък пред молитвения им дом в Бургас с активисти на ВМРО, съобщава БТА.

Пострадалите са с охлузвания и натъртвания.

След инцидента десет души от ВМРО са в ареста. Сред тях е областният лидер на партията Георги Дракалиев. От полицията потвърдиха информацията. Задържаните ще бъдат разпитани за инцидента.

Масовото сбиване е станало по време на протестен митинг пред молитвения дом на йеховистите в Бургас. Изпотрошен е и инвентар в молитвения дом.

Протестът срещу йеховистите бе обявен за 19 часа тази вечер. В предварителното съобщение-покана към медиите за митинга призивът бе отправен от ВМРО, фенклуб на ПСФК“Черноморец“ – „Сините акули“, фенклуб на ФК“Нефтохимик“, сдружение „Родолюбец“ и др. Полицията тепърва ще изяснява кои са точно участниците в сбиването и как се е стигнало до този сблъсък, посочва БТА.

Източник: Дневник

Представяме Ви и коментар на журналиста Иван Бедров по случая:

Любимите ми патриотари от МВРО, пардон ВМРО, гордо са се снимали как нападат привърженици на “Свидетели на Йехова”. Медиите съобщават за конфликт или сблъсък. Не, това не е нито конфликт, нито сблъсък – това е едностранно нападение. Нещо като Кристална нощ по бургаски. Министърът на вътрешните работи обаче не се обади в нито един сутрешен блок, за да се похвали как българската полиция е противодействала на това престъпление. Друго си е да обвиняваш лекари…

Отворено писмо на БХК по повод бруталното нападение срещу храм на „Свидетелите на Йехова“ | http://goo.gl/jW7Qx
ОТВОРЕНО ПИСМО на Български хелзинкски комитет – София, 18 април 2011 г.

До Главния прокурор на Република България
г-н Борис Велчев

Копие: Министъра на вътрешните работи
г-н Цветан Цветанов

Копие: Списък с медии

Уважаеми г-н Велчев,

Вчера вечерта в Бургас група привърженици на ВМРО, съпроводени от местни „ултраси” – фенове на бургаски футболни отбори, нападнаха молитвения дом на бургаския клон на „Свидетелите на Йехова”, нахлуха в него, биха богомолци и изпотрошиха инвентара му. На видеозапис, разпространяван в интернет, се виждат ужасяващи сцени на побой, нанасян от млади хора върху посетителите на храма. На записа се вижда как докато трае нападението други млади хора на улицата пред храма развяват червено-черни знамена с надпис „ВМРО”, пеят песни и скандират лозунги срещу „сектата Свидетели на Йехова”. Според съобщения в медиите, петима членове на религиозната организация са били ранени в резултат на побоя, а полицията е задържала десет нападатели. На видеозаписа в интернет се виждат ясно нараняванията, получени от тези хора в резултат от атаката, както и ругатните на техните нападатели когато те се отправят към пристигналата да им окаже спешна помощ линейка. И всичко това – пред очите на полицейски служители.

Този брутален акт на религиозна омраза няма аналог в годините на демократичния преход. Той може да бъде съизмерен от по-ново време само с нацистките нападения над евреи и еврейски имоти по време на „Кристалната нощ” в Германия. Независимо от това дали харесваме или не дадена религия, в едно демократично общество, в което цари върховенството на правото, на никого не е позволено да изразява убежденията си по такъв начин. Това нападение може да се счита за пряка последица от дългогодишната пропаганда на ненавист към нетрадиционните религиозни учения изобщо и към „Свидетелите на Йехова” в частност. Поради това е очевидно, че ВМРО, дори и ако реши сега да се разграничи от стореното от нейни привърженици, носи отговорност за дългите години съзнателно насаждана политика на ненавист към привържениците на това регистрирано у нас вероизповедание.

Български хелзинкски комитет, като изразява дълбокото си възмущение от бруталното нападение, настоятелно призовава Прокуратурата да свърши своята работа и да проведе пълно и щателно разследване на този инцидент. В разследването си тя ще е улеснена от публично разпространения запис, на който много добре се виждат както лицата на основните биячи, така и на тези, които ги подкрепят с песни и викове от улицата. Нападателите и техните подбудители съвсем очевидно са осъществили деяния, наказуеми по редица членове от действащия Наказателен кодекс. Разследването трябва да се фокусира върху дискриминационния мотив, а българското правораздаване следва най-сетне да докаже, че то разследва и наказва сериозно престъпленията, мотивирани от етническа или религиозна омраза. Трудно е да си представим по-ярък пример на деяние, мотивирано от религиозна омраза от това, което се случи в Бургас на 17 април 2011 г.

Прокуратурата следва да изясни също и ролята на политическа партия ВМРО в това нападение и ако установи отговорността й за инцидента, то тази партия следва да понесе отговорност като организация, която не се побира в установените от Конституцията и законите рамки на поведение на политически субект в едно демократично общество. Крайно време е българските политически партии да се научат да носят отговорност за подбуждането към дискриминация и насилие.

Председател на БХК:
Д-р Красимир Кънев

10 comments for “ВМРО бие “сектите” (LIVE)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.