ДЕКЛАРАЦИЯ по повод нападение над религиозна общност

Видео репортаж и отворено писмо по случая

ДЕКЛАРАЦИЯ

По повод нападение над религиозна общност в Бургас на 17 април 2011 г.

До:

Г-н Бойко Борисов, министър председател
Г-н Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи
Г-н Борис Велчев, главен прокурор
Г-жа Цецка Цачева, Председател на НС
Дирекция „Вероизповедания” при МС
Държавна агенция „Национална сигурност”
Комисия по правата на човека, вероизповеданията,
жалбите и петициите на гражданите при НС
Г-н Константин Пенчев, омбудсман на РБ

От: Евангелски християнски църкви и деноминации и неправителствени организации
Копие: Медии

Уважаеми г-н Премиер, г-н Цветанов и г-н Велчев, дами и господа държавници,

Актът на насилие заради религиозна ненавист, осъществен от ВМРО, и техни поддръжници на 17 април 2011 г. в Бургас срещу членове на вероизповеданието „Свидетели на Йехова”, е брутално престъпление срещу правото на свободно изповядване на вярата съгласно чл. чл. 163-165 от Наказателния кодекс. В случая не става дума за дискриминация, тоест – неравно третиране заради вярата на другия, а за извършено престъпление. Тези съставомерни действия следва да бъдат подведени под съответната норма от прокуратурата и извършителите – изправени пред справедлив съд.

Настояваме за ясна и категорична позиция по случая от вашето институция/министерство, и от правителството на Република България. Този акт на насилие, за съжаление, е обвързан с противоречивата и често недообмислена политика на изпълнителната и местните власти по отношение на религиозните групи в страната, които са считани за „нетрадиционни”. В своя доклад за 2010 г. Държавната агенция „Национална сигурност” третира религиозни общества, които същата счита за „нетрадиционни” по неясни критерии, като непряка заплаха за националната сигурност и пряка заплаха за „дезинтеграцията” на нацията (стр. 5).

Същата терминология присъства в писмо №6700 131 от 9 април 2008 г. на Община Бургас (Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни) и МВР, с което се настоява всички ученици на територията на Бургас да бъдат информирани, че Мормоните, Свидетели на Йехова и евангелските и петдесетни християни са сред „най-основните и опасни секти в страната”, които „нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред”.

Подобни твърдения, противоречащи на основни защитени права в Европейската конвенция за правата на човека и българската конституция, излизащи от държавни органи застрашават религиозния мир в страната. Това се доказа с инцидента в Бургас на 17 април. Считаме, че правителството, ръководството на ДАНС и местните власти следва да излязат с обяснение пред обществото за своята позиция и действия в противоречие с конституционните права на гражданите с религиозни убеждения. Законовата роля на държавната власт е да съдейства за мирно съжителство на хора и организации с различни убеждения без да се намесва във формирането и изказването на последните. Също така, когато престъпници застрашат обществения ред с извършени съставомерни деяния против правото на хората да изповядват и практикуват своите религиозни убеждения, властта следва да приложи закона и да възстанови справедливостта, като подведе дейците под отговорност. Очакваме точно това да се случи с извършителите на престъпните действия в Бургас на 17 април в молитвения дом на визираното по-горе вероизповедание.

Настояваме властите да извършат необходимото за опазване на основните конституционни права на хората на свобода на вярата, съвестта, словото. Тези права са основа на свободното и демократично общество. Тяхното упражняване трябва да бъде гарантирано от държавата – това гарантиране е законово и конституционно задължение на държавата. За хората и организациите, които не желаят да се ползват със силата на аргументите в политическия, идеен и религиозен дебат, а разчитат на насилието, заплахата за живота и здравето на опонента, и въобще на престъплението и унижаването на човешкото достойнство, следва да бъде приложен наказателния закон, като справедлива защита от подобни посегателства над нашите фундаментални права и свободи.

Оставаме в молитва за мъдрост от Бога на управляващите българския народ и с надеждата, че законността и здравият разум ще надделеят и властите ще пресекат ненужното и противозаконно насилие над хора с различни убеждения.

В очакване на вашата позиция и следейки развитието на случая в Бургас.

Адв. д.ф.н. Виктор Костов, правозащитник, издател/редактор „Свобода за всеки” www.svobodazavseki.com

п-р Живко Тончев, ОБЦ Благовестие, Бургас
п-р Явор Костов, Християнски мисионерски център (нерегистрирана църква), Видин
Сара Хюет, докторант по междукултурни дисциплини, София
Епископ Христо Писаров, Християнска Вселенска Апостолска Църква, София
Презвитер Михаил Новак, Християнска Вселенска Апостолска Църква, София
п-р Светослав Петров, Национален християнски център, Пловдив
п-р Радослав Киряков, Евангелска съборна църква, Бургас
п-р Николай Стефанов, Християнска църква „Сион”, Велико Търново
дякон Алфред Фоско, Християнска Вселенска Апостолска Църква, София
адв. Ралица Ковачева, София
Емил Коен, фондация „Толерантност”
п-р Евгени Найденов, Българска свободна църква, София
п-р Николай Кокончев, Евангелска петдесетна църква, Варна
Адв. Лъчезар Попов-президент на Институт за принципите на правото и на Адвокати Европа-международни неправителствени организации
п-р Любо Петков, Християнска църква „Месия”, Стара Загора
п-р Божидар Симеонов, ЕПЦ „Светлина на света”, Пловдив
п-р Валентин Дуцов, църква „Витезда”, Видин
Еп. Васил Еленков, Обединена Божия Църква “Бъдеще и Надежда” – София.
п-р Анатолий Еленков, Мисия за Християнско Образование и Просвета – София
п-р Людмил Арсов, Евангелска Петдесятна Църква “Приятели” – София.
п-р Янко Добрев, Божия Църква – Силистра.
п-р Владимир Владимиров, Обединена Божия Църква “Дом на Радост” – София.
п-р Иван Несторов, Християнска Църква на Вяра – Пловдив.
п-р Иводор Ковачев, АС “Мисията” – София
п-р Иван Хазърбасанов, Християнски Център София

Списъкът отразява подкрепили декларацията към 14:00 часа 20 април 2011 г., след този час имената се добавят в публикациите на документа в Интернет.

13 comments for “ДЕКЛАРАЦИЯ по повод нападение над религиозна общност

 1. Ами защо не пускате и такива декларации за футболното хулиганство? Ставате смешни вече. Че са вандали, то е ясно, изтървани изроди, на които родителите са за затвор. Но аз разлика не виждам в това дали ще се сбият две футболни агитки, или че една банда решила да вандалсвта срещу друга група от хора… Или май по-скоро заради нещо друго настръхвате, а?

 2. Това е възмутително и показва българската неученост и за съжаление варварство. Толкова е жалко а после се чудят защо бягаме от България.

 3. Подкрепям декларацията, въпреки че не съм превърженик на това вероизповедание и то противоречи на моето разбиране на Библията. По същата логика и с измислени обвинения организирана тълпа може да нападне и евангелска църква, тъй като няма разбиране за нейния характер и правилно изповядване на християнската вяра.

 4. Подкрепям настоящата декларация и се присъединявам към групата на очакващите компетентна намеса от страна на власт имащите. Недопустимо е една политическа партия, дори и парламентарно непредставена да стои зад подобен акт, още повече с оглед наближаващите избори и по този начин да заявява своята политическа платформа. Не на фашизма! Не на партизанщината! Не на безхаберието и манипулационна пропаганда на насилие, всяващи страх и потъпкващи държавността в нейните фундаментални права и задължения.

 5. Ако държавните органи не си вършат работат да защитават правата на гражданите , то и хорат ше бъдат принудени да се защитават също със употреба на сила , насилието винаги пражда насилие и има реална опасност,Фанатизирани хора могат да излязат извън контрол от всяко вероизповедание .Държавата нетрябва да подтиква хората към агресия .Това писмо от Бургаските власти е позорно . Трябва да се вземат бързи мерки защото конфликтите на религиозна основа са сред най-опасните.

 6. Присъединявам се към Декларацията. Възмутен съм от случилото се.

  пастор Валентин Дуцов
  Църква Витезда Видин

 7. Само да ви напомня, че атейстичната власт, чрез полиция и жандармерия, платено от Россия – на два транша – атакува и преби стотици православни миряни и свещеници – ценоцид 14 години след т.н. тоталитарен период.Това с яховистите е детска поистановка с това което стана лятото на 2004та!!!

 8. Подкрепям декларацията. Притеснително е, че политически партии надъхват обществото и негови членове към религиозна нетърпимост. Политически и обществени групи се опитват да върнат страната ни назад 100-тици години. Очакваме адекватна реакция, успешно разследване на този терористичен акт, плод на религиозен фанатизъм. Очакваме правителството да даде ясни гаранции за удържане на религиозния мир в страната и да вдъхне спокойствие на стотиците хиляди свои граждани и данъкоплатци, представители на религиозни малцинствени общности.

  Обезпокоени сме от демонстрацията на слабост и мълчание; от липсата на каквото и да е послание от страна на официалните власти за религиозна свобода и от липсата на каквато и да е реакция на същите, целяща създаване на нормална обстановка за съществуването на всички религиозни групи. Очакваме гаранция от правителството на България, че тези терористични действия никога няма да се повторят в цивилизована България.Време е обществото ни да обедини всички нюанси на българското срещу истинските проблеми на страната – икономическата криза, емиграцията, обезлюдяването, аморалността, безпътието на младежите ни…

 9. Подкрепям декларацията.Живея в правова държава и смятам , че всеки един има законовото право да изповязва религията която избира.Не смятам че трябва религиите да се делят на традиционни и нетрадиционни.Настоявам прокуратурата и съда да си свършат работата , като защитят правата и религиозните свободи на хората независимо от тяхното вероизповедание.

 10. След дълъг период на духовно осакатяване чрез комунизъм, атеизъм и формално (традиционно ) християнство, нашия народ е тотално объркан за да различи правилно от неправилно,истина от лъжа и пропаганда.От тази мътна вода се възползват политиците и властимащите за да насочват натрупаната омраза към изгодната за тях посока. Владеещите масмедиите могат (и го правят) да оплюят и обвинят всеки във всичко. Измислиха си, не без помощта на православието,
  голямо и страшно плашило „секта“, като обясниха че в Билгария има само три вероизповедания православие, ислям и малко католицизъм, а всичко останало е опасни секти, които трябва да се преследват, забраняват и тероризират по всички законни и незаконни начини. А истината е че след политическите промени, търсещите истината за Бога започнаха да четат Библията и се ориентираха към протестантските (евангелски) църкви В които основен авторитет има Христовото Учение изложено в евангелието (библията) Това силно обезпокои православието приемайки го за опасна конкуренция. С помощта на медиите приравни евангелизма с други нововъзникнали култови и окултни (нехристиянски) учения под общо наименование секти и започна яростна кампания срещу тях която продължава и до днес.
  Подкрепям декларацията макар че не споделям учението на „Свидетелите на Йехова“ Предложете на хората истината „Божието слово“ и нека всеки сам да избира своята религиозна принадлежност.

 11. Честито Възкресение Христово ‘2011!

  Нека да продължаваме с молитва за България с 1 Тим 2:1-4.

  За да имаме не само сигурност за своите църкви, но и възможност да прокламираме Благовестието и да издигнем Името на Исус в градовете си и в цяла България имаме нужда от платформа на мир. За достигане на скъпоценните души на хората, за евангелизаторски събрания на открито, съживителни и изцелителни събрания в своите сгради или други по големи арени и трибуни имаме нужда от атмосфера на живот според Божието слово на 1 Тим 2:1-4. Имаме нужда от това не само за нас, но и за следващото поколение. Моля се нашия труд в Господа и борба за човешки свободи и религиозни права през последните 20 години и сега да изгради една благословена сцена за живот в пълно благочестие и за нашите деца и тяните поколения!

  Нека продължаваме в молитва и не се срамувайте да изразите вашата позиция, където е удачно и възможно за Свободата на Божието Слово и Истина. Исус е Господ!

  Пастор Иван

 12. Напълно подкрепям декларацията! От Обединени Евангелски църкви ние изразихме нашето становище в наша отделна декларация!
  Видях пресконференцията в Бургас и се молим за всички църкви в страната за спокойно провеждане на всички служби!
  Бог да ви Благослови!
  Христос Въскресе!
  Гроба е празен!

  Николай Неделчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *