ВМРО бие “сектите” (LIVE)

Петима пострадали и 10 арестувани при нападение на ВМРО над представители на „Свидетели на Йехова“ в Бургас

Петима привърженици на „Свидетели на Йехова“ са пострадали тази вечер при сблъсък пред молитвения им дом в Бургас с активисти на ВМРО, съобщава БТА.

Пострадалите са с охлузвания и натъртвания.

След инцидента десет души от ВМРО са в ареста. Сред тях е областният лидер на партията Георги Дракалиев. От полицията потвърдиха информацията. Задържаните ще бъдат разпитани за инцидента.

Масовото сбиване е станало по време на протестен митинг пред молитвения дом на йеховистите в Бургас. Изпотрошен е и инвентар в молитвения дом.

Протестът срещу йеховистите бе обявен за 19 часа тази вечер. В предварителното съобщение-покана към медиите за митинга призивът бе отправен от ВМРО, фенклуб на ПСФК“Черноморец“ – „Сините акули“, фенклуб на ФК“Нефтохимик“, сдружение „Родолюбец“ и др. Полицията тепърва ще изяснява кои са точно участниците в сбиването и как се е стигнало до този сблъсък, посочва БТА.

Източник: Дневник

Представяме Ви и коментар на журналиста Иван Бедров по случая:

Любимите ми патриотари от МВРО, пардон ВМРО, гордо са се снимали как нападат привърженици на “Свидетели на Йехова”. Медиите съобщават за конфликт или сблъсък. Не, това не е нито конфликт, нито сблъсък – това е едностранно нападение. Нещо като Кристална нощ по бургаски. Министърът на вътрешните работи обаче не се обади в нито един сутрешен блок, за да се похвали как българската полиция е противодействала на това престъпление. Друго си е да обвиняваш лекари…

Отворено писмо на БХК по повод бруталното нападение срещу храм на „Свидетелите на Йехова“ | http://goo.gl/jW7Qx
ОТВОРЕНО ПИСМО на Български хелзинкски комитет – София, 18 април 2011 г.

До Главния прокурор на Република България
г-н Борис Велчев

Копие: Министъра на вътрешните работи
г-н Цветан Цветанов

Копие: Списък с медии

Уважаеми г-н Велчев,

Вчера вечерта в Бургас група привърженици на ВМРО, съпроводени от местни „ултраси” – фенове на бургаски футболни отбори, нападнаха молитвения дом на бургаския клон на „Свидетелите на Йехова”, нахлуха в него, биха богомолци и изпотрошиха инвентара му. На видеозапис, разпространяван в интернет, се виждат ужасяващи сцени на побой, нанасян от млади хора върху посетителите на храма. На записа се вижда как докато трае нападението други млади хора на улицата пред храма развяват червено-черни знамена с надпис „ВМРО”, пеят песни и скандират лозунги срещу „сектата Свидетели на Йехова”. Според съобщения в медиите, петима членове на религиозната организация са били ранени в резултат на побоя, а полицията е задържала десет нападатели. На видеозаписа в интернет се виждат ясно нараняванията, получени от тези хора в резултат от атаката, както и ругатните на техните нападатели когато те се отправят към пристигналата да им окаже спешна помощ линейка. И всичко това – пред очите на полицейски служители.

Този брутален акт на религиозна омраза няма аналог в годините на демократичния преход. Той може да бъде съизмерен от по-ново време само с нацистките нападения над евреи и еврейски имоти по време на „Кристалната нощ” в Германия. Независимо от това дали харесваме или не дадена религия, в едно демократично общество, в което цари върховенството на правото, на никого не е позволено да изразява убежденията си по такъв начин. Това нападение може да се счита за пряка последица от дългогодишната пропаганда на ненавист към нетрадиционните религиозни учения изобщо и към „Свидетелите на Йехова” в частност. Поради това е очевидно, че ВМРО, дори и ако реши сега да се разграничи от стореното от нейни привърженици, носи отговорност за дългите години съзнателно насаждана политика на ненавист към привържениците на това регистрирано у нас вероизповедание.

Български хелзинкски комитет, като изразява дълбокото си възмущение от бруталното нападение, настоятелно призовава Прокуратурата да свърши своята работа и да проведе пълно и щателно разследване на този инцидент. В разследването си тя ще е улеснена от публично разпространения запис, на който много добре се виждат както лицата на основните биячи, така и на тези, които ги подкрепят с песни и викове от улицата. Нападателите и техните подбудители съвсем очевидно са осъществили деяния, наказуеми по редица членове от действащия Наказателен кодекс. Разследването трябва да се фокусира върху дискриминационния мотив, а българското правораздаване следва най-сетне да докаже, че то разследва и наказва сериозно престъпленията, мотивирани от етническа или религиозна омраза. Трудно е да си представим по-ярък пример на деяние, мотивирано от религиозна омраза от това, което се случи в Бургас на 17 април 2011 г.

Прокуратурата следва да изясни също и ролята на политическа партия ВМРО в това нападение и ако установи отговорността й за инцидента, то тази партия следва да понесе отговорност като организация, която не се побира в установените от Конституцията и законите рамки на поведение на политически субект в едно демократично общество. Крайно време е българските политически партии да се научат да носят отговорност за подбуждането към дискриминация и насилие.

Председател на БХК:
Д-р Красимир Кънев

10 comments for “ВМРО бие “сектите” (LIVE)

  1. Triabva da se poiska ostavkata na na4alnika na RPU ot ministar Zvetanov
    ne moje da pretendirame za evroteizi
    a da se vijdat takiva grozne szeni VMRO sashto triabva da si ponese otgovornosta si ne moje da se pravi miting sas huligan4eta-ne kontrolirani i da govoriat ot imeto na Burgas te sa mnogo malki i malko.
    Ne triabva da badem bez razli4ni tova e nedopostimo. IEHOVISTITE moje da sa obarkani , no sa krotki hora i ne zaslujavat tova .Sramuvam se ot tezi hora koito se predstaviat za Burgazli. Burgas koito se gordee,4e nai – dobria grad za jiveene

  2. Когато нацистите дойдоха за комунистите, Аз мълчах; Не бях комунист.
    Когато затвориха социалдемократите, Аз мълчах; Не бях социалдемократ.
    Кoгато дойдоха за профсъюзите, Аз мълчах. Не членувах в профсъюз.
    Когато дойдоха за евреите, Аз мълчах. Не бях евреин.
    Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.

    Martin Niemöller (1892-1984)

  3. plamenshopov каза…
    някой би казал : „когато му дойде времето“!
    18 април 2011 18:30
    Ivan каза…
    Това е безумие, простащина, идиотщина, слабоумие. Не намирам думи да опиша, това което видях на видеото. И се чудя дали полицията ще прати всички тези лица в затвора. При тези доказателства. Ако правосъдието ни не го направи, аз лично ще направя група във facebook, и ще помоля всички, които мразят държавата България да се присъединят и да поискат убежище в някоя държава, където насилието и нетолерантноста не се толерира. И тогава в България ще останат само такива боклуци, които със сигурност за грешка на природата да си живеят в собствените си лайна.
    18 април 2011 19:00
    Sammy Тhe Сook каза…
    Какво да ти кажа – оставаме сами да се защитаваме от престъпниците… в тая държава… вече няма държава… Както често казвам – повръща ми се!
    18 април 2011 22:59
    Асен Генов каза…
    В помощ на полиция и прокуратура:

    Наказателен кодекс:
    Глава трета
    ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ
    ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ
    Раздел I
    Престъпления против
    националното и расовото равенство
    Чл. 162. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
    (2) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата народност, раса, религия или поради неговите политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
    (3) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.
    (4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.
    (5) (Нова – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация – изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., отм., бр. 103 от 2004 г.).
    Чл. 163. (1) (Доп. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, се наказват:
    1. подбудителите и предводителите – с лишаване от свобода до пет години;
    2. всички други – с лишаване от свобода до една година или с пробация.
    (2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:
    1. за подбудителите и предводителите – лишаване от свобода от една до шест години;
    2. за всички други – лишаване от свобода до три години.
    (3) Ако е извършено нападение и от него е последвала тежка телесна повреда или смърт, подбудителите и предводителите се наказват с лишаване от свобода от три до петнадесет години, а всички останали – с лишаване от свобода до пет години, когато не подлежат на по-тежко наказание.
    18 април 2011 23:19
    Асен Генов каза…
    Раздел II
    Престъпления против изповеданията
    Чл. 164. (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) Който проповядва омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.
    (2) Който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева
    Чл. 165. (1) Който със сила или заплашване пречи на гражданите свободно да изповядват своята вяра или да извършват религиозните си обреди и служби, с които не се нарушават законите в страната, общественият ред и добрите нрави, се наказва с лишаване от свобода до една година.
    (2) Същото наказание се налага и на онзи, който по същия начин принуди другиго да участвува в религиозни обреди и служби.
    (3) За деянията по чл. 163 , извършени против групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с религиозната им принадлежност, се прилагат предвидените в него наказания.
    Чл. 166. (Доп. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация – изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г., бр. 27 от 2009 г.) Който образува политическа организация на религиозна основа или който чрез слово, печат, действие или по друг начин използува църквата или религията за пропаганда против държавната власт или нейните мероприятия, се наказва с лишаване от свобода до три години, ако не подлежи на по-тежко наказание.
    18 април 2011 23:19
    Svetlini_i_ каза…
    Свидетели на Йехова не признават кръстa и държавата, забраняват носенето и почитането на държавните символи, както и празнуването на празници и рождени дни. Не позволяват кръвопреливане и присаждане на органи. Известни са случаи, когато родители се отказват от децата си и продават имуществото си, като спечелените пари даряват на Свидетели на Йехова.
    Що за нахалство е това , да искаш защита и справедливост от държавата , при условие ,че не я признаваш? Що за нахалство е да искаш съд , при условие ,че отричаш съдебната система?
    18 април 2011 23:19
    Асен Генов каза…
    Описаните от теб действия подлежат на доказване, докато посегателството над човешки права, извършено от снималите сами себе си лумпени от клипа е очевидно закононарушение и няма нищо общо с цивилизовано правораздаване. Действията от клипа представляват дивашки акт и нямат нищо общо със законността и/или защита на нечии права.

    Приказките за кръста ги разправяйте на друг. Лишени са от съдържание. Носенето и почитането на държавни символи подлежи на сериозна философска дискусия, в религиозния контекст и в контекста на съвременния модерен свят от 21 век, както и в контекста на изискванията на действащите закони.

    Да искаш защита от държавата не е проблем, ако се прави от гражданин, спазващ законите на държавата. Да се позоваваш на държавата, погазвайки законите ѝ е висше лицемерие… Най-малкото лицемерие.
    18 април 2011 23:31
    cazz каза…
    Преди години имах проблем с близък човек облъчен от подобна секта. Прекарах цяла седмица в една библиотека в търсене на информация. Прочетох всички статии за сектите в България от 91-92ра година до 2004 май беше. Нещата стигат на много високо ниво, лидерите на тези секти са покровителствани от хора в управлението на държавата. Тогава закона им позволяваше да ги регистрират по заобиколен път, незнам си какви сдружения, организации с нестопанска цел, че и като образователни институции някой от тях, но не и религиозни. Едва ли има промени в закона въпреки една дузина самоубийства и нещата вероятно продължават по същия сценарий. Аз успях да освободя човека от тази схема, но тя продължава да съществува и вероятно много семейства страдат. Чужденците, които всички сте виждали по улиците са сектанти, но българите, които са начело на местно ниво са едни „хитреци“. Присъствах на тяхна среща, имаше около 150-200 човека, изпадаха в състояния дето и наркотици не могат да ти причинят. И след всичките „изцеления“ най-брутално в края на срещата минаваха хора със саксии, в които събираха пари от „вярващите“. Всеки оставяше десятъка си в тях. Десятък това е 1/10 от дохода ти за съответния месец, можете да си направите сметка за какви пари става въпрос. А в тези секти е пълно с хора, и по-често се присъединяват нови, отколкото да се освобождават. Обикновено са възрастни и самотни хора, но не липсват и млади, разни депресирани и отчаяни от живота рано-рано. А в кризисен момент и в страна като нашата хиляди такива. Ето и на видеото се вижда онкоболен, който въобще не разбира какво се случва, а накрая на видеото и как влизат в сектата жени и напълно нормално изглеждащо момиче. Те са под контрола им, невинни хора. Смърт за сектите, смърт за „хитреците“, смърт и за покровителствуващите ги!

  4. коменатари от блога на Иван БЕДРОВ каза:

    By Асен Генов, 18.04.2011 @ 11:35
    През това време, след като се е събудил в един от шестте си апартамента, многоимотникът се е заел с важни държавнически дела: “Министър Цветан Цветанов ще открие международна конференция за безопасността на движението”…

    By Мила, 18.04.2011 @ 12:34
    Факт е – аз защитена не се чувствам. (Не че съм свидетел на Йехова или друг свидетел).

    By Esi_f, 18.04.2011 @ 12:36
    Освен къде е полицията искам да попитам и къде е чичо Краси? Човек, който поне аз досега мислех за достатъчно кадърен да управлява собствените си хора. Надценила съм и него и много други. А Цветан Цветанов както и шефа на всички в тая държава, Бойко Борисов, трябва да разберат, че подобно поведение на хора е не просто недопустимо, неадекватно и неприемливо. То е напълно ненормално, най – малкото заради факта, че е обмислено и организирано.

    By Аз Казах!, 18.04.2011 @ 12:47
    Браво бургазлии! Машини сте … Добрич е с вас и ние ги драхме Свидетелите на п*тка си майна миналата година. А на другите господа ще кажа, че затова България е на това дередже , щото големи демократи , права на човека, права на сектите, права на циганите, права на заподозрените .. и кво ся … да защитавам и да милея за сектанти ли .. нееее … колкото и да не ви харесва борба ще има и ще продължаваме … уважавам мюсулманите, велика култура, нищо против евреи и тн …

    By gradinko, 18.04.2011 @ 13:00
    Можете да сте сигурни, че Първата тиква на Републиката е ръкопляскал на колегите си – футболни фенове.
    Бахти гнуса. Нямам думи:(

    By Milena M., 18.04.2011 @ 13:00
    Някой може ли да припомни какво ознчаваше буквата “М” от името ВМРО…? Очевидно не е морал….

    By Лети Иванова, 18.04.2011 @ 13:04
    Срам, срам, срам и дълбоко възмущение от долните сцени на кървава саморазправа и мижавата реакция на родното МВР ! Министър Цветанов, на тези родни екстремисти не им пука от МВР-то, ясно ли Ви е и на Вас? И защо ли да им пука, те ( полицаите) не излъчват нито авторитет, нито професионализъм, нито адекватност – те просто се държат като случайно минаващи в униформа фигуранти…Това срамно кърваво филмче с развения байрак и патриотичните песни е в моите очи повече от скандално и отвратително за хала на МВР-то ни ! Дано го видят повече и стигне до Брюксел!

    By Асен, 18.04.2011 @ 13:06
    Вън сектите от България!Браво на момчетата.А ти, Ваньо Баджаков умри в мъки!

    By Реалист, 18.04.2011 @ 13:09
    Абе, на тоя кенеф блог ли му викате??

    By Михаил, 18.04.2011 @ 13:14
    Цветанов отдавна е абдикирал от каквото и да е, вече не си и дава зор да се прави на полезен.
    В България нито едно престъпление от омраза не се разследва като такова. Това ще бъде заведено като хулиганство. Нищо че е партийно мероприятие и е подтикнато от религиозна вражда – направо трябва всички аларми да светят.

    By Milena M., 18.04.2011 @ 13:17
    Асене, заради такива като теб и тия на видеото няма да се оправим. В XXI век сме, а сме същите мързеливи селяни, които само се чудим къде да си избием комплексите.
    Като не ти харесват сектите – не се занимавай с тях.
    Нормалните хора ходят на работа, вършат нещо полезно, ако не за населението, поне за себе си и семейството си…

    By Ivan Bedrov, 18.04.2011 @ 13:18
    Както виждате в коментарите, вече имаме престъпление и тук. Не трия никога коментари. Нека тъпите лекета се виждат

    By Лети Иванова, 18.04.2011 @ 13:46
    Да, определено имаме престъпление и тук, но то ще остане “ненаказано” и ще излезе ( факт..)и на улицата… Копелета много по света и у нас, лошото е че искат признание и потвърждение за нещастното си съществуване и безгранична глупост и тъпота! Няма как да не улича родното МВР в съпричастност с мижавото си присъствие и липса на професионалност. Аз не мога да опазвам беззащитни хора, нито себе си, но изисквам това от тъй наричаното МВР. Тези нещастници с байрака трябва да си понесат заслуженото, а Цветанов да не плаче пред френския си колега, че сме били готови за Шенген…!!! НЕ СМЕ !

    By sasho, 18.04.2011 @ 13:47
    1:04 – чичката, който беше на първа линия, гордо крачи с шапка на Че.

    By Християнин, 18.04.2011 @ 13:51
    В страни като Русия, Гърция, Кипър и Испания Свидетели на Йехова са обявени за опасна секта и са забранени.
    те не признават Троицата
    Свидетели на Йехова не признават светия кръст и държавата, забраняват носенето и почитането на държавните символи, както и празнуването на празници и рождени дни. Не позволяват кръвопреливане и присаждане на органи.
    “Защото ще се появят лъжепомазаници, и лъжепророци, които ще покажат големи знания и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните.”
    ( Евангелие от Матея. Глава 24 : 24 )
    Мда и от моята гледна точка се виждат тъпите лекета …

    By UZUMAKI, 18.04.2011 @ 13:56
    Въпреки откровената ми религиозна нетолерантност, трябва да призная, че тия анцузи са ебаси приматите. Доколкото знам, тъпите йеховисти са зарибявали с листовки и са пропагандирали глупавото си суеверие около разни училища, което е достатъчно основание не само за арести и глоби, но и за затваряне на скапаната им църква… И все пак: подобен цирк е недопустим и не това е начинът за противодействие срещу култовете.

    By Християнин, 18.04.2011 @ 14:01
    “Въпреки откровената ми религиозна нетолерантност, трябва да призная, че тия анцузи са ебаси приматите. Доколкото знам, тъпите йеховисти са зарибявали с листовки и са пропагандирали глупавото си суеверие около разни училища, което е достатъчно основание не само за арести и глоби, но и за затваряне на скапаната им църква… И все пак: подобен цирк е недопустим и не това е начинът за противодействие срещу култовете.”
    Прав си! Напълно! И ако имаше кой да се справи с това , всички тия момчета дето биеха щяха да си стоят в къщи и да гледат събитията по телевизията (арести, предупреждения ПОНЕ), но няма кой да им направи забележка дори и на хората им писнало … След като няма държава, това е резултата ..

    By UZUMAKI, 18.04.2011 @ 14:07
    Християнин, презирам всяка форма на религиозна принадлежност (особено ако е авраамическа) почти по равно, но слагам тия болни националистчета на по-долно стъпало дори от хора като теб. В този ред на мисли: “всички тия момчета, дето биеха” заслужават незабавно институционализиране. Колкото до религиите – да, нужни са далеч по-строги закони срещу тях. Срещу ВСИЧКИ тях, подчертавам.

    By Стефан Забунов, 18.04.2011 @ 14:44
    Изумен съм! Не следя особено много новините, но дочух, че е имало “сблъсък”, “спречкване”. Това откровено нападение би следвало да се осъди най-строго!
    Искрено пожелавам на арестуваната от ВМРО сган, да преседят достатъчно време “на топло”. Там няма само да ги бият. Преди това ще им случват други ‘убавини. А и след това, вероятно.
    За протокола: аз също не съм ничий свидетел, просто не това е начина.
    А този Костадин Костадинов в абсолютен олигофрен: “Това, което се случи в Бургас е нормално. Познавам и по-агресивни хора. Това е акция срещу държавата, защото тя нищо не прави”.
    По тази логика, утре да почна да стрелям по всички, които правят забранен “ляв, със засичане” на Симеоновско шосе?!
    Все повече се замислям за Терминал 2 аз…

    By Янков, 18.04.2011 @ 14:48
    Единствено и само тази случка е напълно достатъчна за Цветанов да си ходи…

    By Кърпачев, 18.04.2011 @ 15:25
    Бедров, глупостите Ви нямат край! Вниквайте малко в нещата. С тези драсканици явно се усеща чие мекере сте!

    By Ivan Bedrov, 18.04.2011 @ 15:28
    Моля ви да спазвате добрия тон. Някои изглеждат като малки деца, които като няма какво да кажат и започват да се възбуждат, използвайки забранени думички

    By Genadi, 18.04.2011 @ 15:31
    И това ако не е насаждане на верска омраза… Какво се пипат куките по шкембетата- да ги опандизят тия нещастници.
    Нищо хубаво не ни чака, докато лумпенпролетариата властва. Само Терминал 1 и Терминал 2 чакат.

    By ivelina, 18.04.2011 @ 15:34
    Изключително гадно и гнусно, престъпно, отвратително поведение на безмозъчни примати,надъхани от някакви си т.нар.”патриоти”(ръководени от агент на ДС).Недопустимо през 21-ви век, в Европа.А Tzv Tzv (даже си го е избродирал на маншетите)за кое по-напред да си подаде оставката??? Ама няма. “Не човек, а желязо”.Омръзна ми да се срамувам заради такива хора.И не са само те. Отврат до отврат, това мутанти от Чернобилската авария ли е(мина достатъчно време, за да се проявят), какво е?

    By Богомил Ветров, 18.04.2011 @ 15:36
    Празноглавци! Какво ли трябва да се случи, за да могат хората да разберат, че щурмоваците не са удачен начин за решаване на социални въпроси. А иначе, хората, които вкарват себеподобни във верско подчинение са престъпници, но това важи и за нашата православна църква, която, както стана ясно наскоро, дори не признава държавните закони.

    By sim, 18.04.2011 @ 16:27
    Възмутен съм!!! Това са същите боклуци които ходят и се бият по мачовете. Тази измет трябва да бъде затворена. То е ясно че докато не се предприемат решителни мерки ще сме си на това животиснко ниво. До днес имах положително мнение ВМРО и дори им симпатизирах в известен смисъл…. но до днес.
    Жалки…

    By Vesselin, 18.04.2011 @ 16:39
    Повечето от последователите на тази секта са отчаяни, болни или асоциялни хора, които намират общностна група в лицето на тази “организация” към която могат да се присъединят. На тези хора трябва да им се ПОМОГНЕ, а боя не е помощ. Искам да изразя абсолютното си съгласие с мнението на UZUMAKI. Все пак главатарите на тази секта не правят нищо друго освен да тълкуват библията по свой си начин и след това да го пропагандират с цел печалба, а пък и християнството не изостава в това отношение, никак даже.

    By до Християнин, 18.04.2011 @ 17:06
    Вече си цитираме и СКАТ. http://vbox7.com/play:eefeb517 не е много убедително, когато след такова нападение, започваме да повтаряме думите на други НАЦИСТИ – тези от тв СКАТ

    By Bloodymirova, 18.04.2011 @ 17:11
    ВМРО, Атака и всяк’вите “национални гвардии” и подобна паплач, разбрали-неразбрали за какво се борят, скачат на бой като дресирани кученца. На тях им дай повод, от причина няма нужда; и ще скачат по главите на хората без да се замислят: цигани, турци, хомосексуалисти, евангелисти, кривогледи и т.н. Щото все нещо и някой им пречи.

    By 10 стинки, 18.04.2011 @ 17:11
    Отървана работа. Отсекъде. Училищата трябва да следят за безопасността и реда. Трябва да се сигнализира и действа моментално ако има агитации от секти. Децата трябва да споделят с родителите, те пък трябва да подават сигнали тук там. От “тук-там” трябва да действат”. Полицаите трябваше да арестуват всички до един на тая улица, за изясняване на случая. ВМРО като организатор трябва да бъдат глобени и разследвани…
    Стягайте си къщите, че не се знае кога 50 човека могат да решат да нахълтат. Всичките до един трябваше да ги натварят и към районните управления…

    By Винех, 18.04.2011 @ 17:33
    Само бой за тези хлебарки които почитат звяра!!

    By Petar, 18.04.2011 @ 17:49
    Благодаря на г-н Бедров за това видео!Не знам защо медиите мълчат!Това е сериозно нападение на група супер сбъркани говеда от вмро и заслужава сериозно разследване не само на тези които са го извършили ,а и на партийката която седи зад тях!Някои от коментарите могат да ме накарат ,че съм Българин!!!

    By Petar, 18.04.2011 @ 17:50
    да се страмувам ,че съм Българин!!!

    By K., 18.04.2011 @ 18:34
    ВМРО в Бургас защо не отидат да протестират пред портала на рафинерията на Лукойл срещу картела за цените на горивата? Тъкмо им е наблизо, а и ограбва много повече българи от която и да е “секта”…

    By Огнян, 18.04.2011 @ 19:22
    до By Аз Казах!, 18.04.2011 @ 12:47 – с тези дебили от ВМРО са само кретените , а не всички хора от Добрич.

    By Лети Иванова, 18.04.2011 @ 19:33
    Пропуснах да благодаря на И.Бедров за познатата ( RE: TV)съпричастност и бързото и адекватно откликване на поредната гнусна свинщина у нас. Вдигна се доста шум по форумите и се видяха като бял ден лицата на получовеците тръгнали да вкарват ред със сопи и юмруци . Едно достойно МВР лесно може да си свърши работата АКО ИСКА И МОЖЕ ! Какъв Шенген, тези кадри са само за Страсбург и силно се надявам окървавените хора да дадат добър урок на чобанина, дето предвождаше глутницата.

    By Любомир, 18.04.2011 @ 20:14
    1. Това, че Свидетели на Йехова са “забранени от страни като Гърция и Испания” е измислица от Уикипедия. Ако страна членка си позволи подобно действие ще получи предупреждение от Европейската комисия, а след това ще бъде изключена от ЕС. Тъкмо обратното Гърция е неколкократно съдена за това, че нейни институции ограничават правата на неправославните.
    2. Не познавам Свидетели на Йехова, но щом вероизповеданието им има регистрация, никой няма право да оспорва тяхното свободно събиране, още по-малко със силови действия.
    3. Къде са излъганите и манипулираните? Защо нито веднъж до сега не видяхме истински репортажи с “жертвите” на тези “секти”, с заведени дела срещу “злодеите” и т.н. Защо слушаме само някакви преразкази и разсъждения на “медиини теолози”. Колкото и вярванията на една религиозна организация да се отдалечават от класическото християнство, това не може само по себе си да е причина за наказание. В противен случай ще трябва да извадим пушките срещу будисти, йоги и т.н.

    By dzver, 18.04.2011 @ 22:37
    Кошмар.
    Ударът с камък е много болезнен и травмата е неприятна, а вътре един младеж го нацелиха с десетки. Трябваше да арестуват цялото сборище.

    By Ненчо Кичуков, 19.04.2011 @ 1:19
    Срамота! Тук не става въпрос за това кой в какво вярва. Дали “Свидетелите” са секта в една демократична държава има кой да го решава.Тук става въпрос за хулиганщина и това е престъпление.Според мен трябва да понесат наказателна отговорност не само такива които са извършили това деяние, но и такива като по-горе изказалите се с удобрение. В България всеки има свободата да вярва в каквото си иска,а тези хулигани дори сами на себе си не вярват. Аз съм християнин и не приемам мюсюлманството но мое задължение е да пазя децата си в този път и нищо не ми дава право да хуля другите хора камо ли да се саморазправям. Дори футболните хулигани са вид секта. Те нямат устав,не спазват законите на страната, учат децата ни на разврат и простотия и дори сами се само-избиват по стадионите. По пътя си трошат невинни магазини и показват че в тиквите си нямат нищо.По тяхната логика и те не трябва да съществуват.Казах тикви защото в нормална глава има поне малко мозък

    By Кисело мляко, 19.04.2011 @ 1:55
    Някои не могат да го разберат, докато за някои е гордост

    By Alexandar, 19.04.2011 @ 3:34
    Takiva divotii stavat navsjakade po sveta… kadeto ne e civilizovano.
    A terminala (togava imashe samo terminal 1) az go izbrah dosta otdavna. I ne sajaljavam.

    By georma, 19.04.2011 @ 7:30
    Наистина ужасно, примитивно и брутално! Но ние “анцузите с качулки” от ВМРО си ги знаем, и тук не ни изненадват с нищо… Вярно е, че по-големият проблем в случая е неадекватната реакция на полицията и медиите! И както и други преди мен казаха – не е важно в случая дали това е секта или не, важното е, че в една демократична и правова държава подобна хулиганска проява остава ненаказана… И не на последно място – поздравления на Иван Бедров за адекватно отразената новина! Сайтът му ми харесва все повече и повече! Че вече аман от поръчкова журналистика и платени репортажи…

    By Коцко, 19.04.2011 @ 7:45
    Браво, Иване, най–после да прочета някакво обективно мнение по въпроса. Мислех, че само изроди са останали в тая държава…

    By Zorry Alex, 19.04.2011 @ 8:23
    1. Абсолютно съм възмутена от пасивността на полицаите. Веднага трябваше да арестуват агитката.
    2. Тия ВМРО са събрали най-голямата боклущина! Преди години едни ме спираха да ми обясняват защо да съм гласувала за тях. Реших да им изслушам пламенната реч. Накрая ги попитах какво е отношението им към религията. Веднага, още по-пламенно, започнаха рецитацията как само Българската православна църква е спасила народа ни и всеки българин, трябва да е горд с тази своя религия. Това беше момента, в който ги попитах – А другите религии? “Тия дето ги изповядвали не били истински българи.”
    Казах им, че са болни да искат моя глас, защото съм протестантка и според техните идеи не съм българка. Веднага се смотаха – БЪЗЛИВЦИ! Могат да бият, но като ги погледнеш в очите и ясно защитиш позицията си, не смеят да те докоснат. Родила съм две деца за тази България! А тия знаят само да се почесват по оная им работа и с юмруци да доказват колко “големи българи са”! СРАМ!
    НЕНОРМАЛНИЦИ!

    By sagarmatha, 19.04.2011 @ 9:22
    Ами ако бяхме нормална държава според мен, тези хора на които дори лицата се виждат на камерата щяха отдавна да са вкарани на топло. Ако имаше закон който да осъжда подобни престъпници и да ги вкара на топло от 1 до 3 години, за хулиганство, нямаше да има подобни побоища където и да било. По пътища или на мачове и т.н. А за ВМРО все пак всички знаеме историята. Може да се нарече най-старата терористична организация в света..

    By Ненчо Кичуков, 19.04.2011 @ 10:18
    Предлагам господин Бедров да даде гласност на блога си и в частност нашите коментари в които ясно се вижда че 99,9 процента от нас неодобряваметакива дейности. ако трябва и до “Господарите на ефира” да се стигне,но веднъж дадена гласносна този проблем да принудим органите да се само-сезират и дори и на патерици но да поработят и да се позаслужат заплатите. Госпдин Бедров поздравления и от мен. Готин бол!!!

    By Ненчо Кичуков, 19.04.2011 @ 10:19
    Готин блог. Имам кофти клавиатура

    By пирин, 19.04.2011 @ 10:24
    БЛАЗЕ МУ КОЙТО УМЕЕ ЗА ЧЕСТ И ВОЛЯ ДА МЪСТИ,ДОБРИЯ ДОБРО ДА ПРАВИ ЛОШИЯ С НОЖА ПО ГЛАВАТА.

    By Plovdiv, 19.04.2011 @ 12:55
    Политическа партия ВМРО – Национален Идеал за Единство категорично се разграничава и остро осъжда изстъпления, като вчерашната „акция” на активисти на ВМРО – БНД срещу Свидетелите на Йехова в Бургас.
    За нас това не е националистическа кауза, извършена в името на морала и духовната цялост на българския народ. Улични сбивания, унищожаване на чужда собственост и откровено хулигански изстъпления е вдигане на шум, евтин PR, а не действия, които ще доведат до реален резултат.
    За нас в съвременна демократична България вандалщината не може да бъде благовидно представяна за защита на някакъв идеал, висша цел или ценност.
    Подобни акции не представляват лицето на патриотизма у нас и могат само да отблъснат хората, а не да ги приобщят към националната кауза.
    ВМРО – НИЕ открито и последователно се обявява срещу разрушителното действие на всякакви сектантски учения, включително и на Свидетелите на Йехова и винаги сме настоявали за твърди законови мерки срещу тях. Необходимо е да се каже ясно и открито кой в крайна сметка допусна легитимирането на подобни сектантски учения у нас и защо управляващите нямат воля законово да ограничат тяхната дейност.

  5. Призовавам ГЕРБ София да се разграничи от общинския си съветник Джамбазки и да намери по-достоен председател на комисията по обществен ред в СОС

    http://yvobojkov.blog.bg/politika/2011/04/19/.732308

  6. През 1998 година група на ВМРО нападна офиса на нашето служение на ул. Вашингтон – изпотрошиха техника, набиха хора в офиса. И цялото това нещо мина ненаказано. Сега се случва отново, в още по-големи размери. Ескалацията е видна и ясна. Това не би било така ако: 1) Държавата не беше корумпирана и имаше върховенство на закона и 2) Ако гражданите имаха правото да притежават оръжия и да се самозащитават. Правете си изводите!

  7. 1 Йоан 3:10-11
    Децата на Бога и децата на Дявола се познават по това: всеки, който не постъпва праведно, не произхожда от Бога, а също и онзи, който не обича брат си. 11 Защото това е посланието, което чухте от началото — да проявяваме любов един към друг,

  8. „Затова сега ви казвам: не закачайте тези хора, оставете ги — защото ако този замисъл или това дело е от хората, ще се провали, но ако е от Бога, няма да можете да ги провалите, — иначе може да се окаже, че всъщност се борите против Бога.“ И те го послушаха, извикаха апостолите, биха ги и след като им заповядаха да престанат да говорят въз основа на Исусовото име, ги пуснаха.
    А те си тръгнаха от Синедриона, радвайки се, че бяха сметнати за достойни да понесат позор заради неговото име. И продължиха всеки ден в храма и от къща на къща да поучават и да известяват добрата новина за Исус, който е Христос“ (Деяния 5:38-42).

    „И теперь говорю вам: не трогайте этих людей и оставьте их в покое, потому что если этот замысел или это дело от людей, то оно разрушится, а если от Бога, вы не сможете разрушить их. Иначе как бы вам не оказаться противниками Бога». Они послушались его и, позвав апостолов, высекли их, приказали больше не говорить от имени Иисуса и отпустили.
    Они же ушли из Синедриона, радуясь, что удостоились понести бесчестье за его имя. И каждый день в храме и по домам не переставая учили и возвещали благую весть о Христе, Иисусе“ (Деяния 5:38-42)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *