ВМРО зове БПЦ да не служи на гръцки

В открито писмо от ВМРО призоваха Българската православна Църква да не допуска каквито и да било „търговски предложения“ и откровен натиск от страна на Вселенската патриаршия. „Вселенкият патриарх Вартоломей е добре дошъл у нас, но не са добре дошли каквито и да било настоявания за гръцко богослужение в черквите по Черноморието или за премахване на паметника на Антим I от българската църква в Одрин“, се казва в позицията на воеводите. Историята изисква от БПЦ да поддържа независимостта от патриаршията в Цариград. Би било срамно, ако български бизнесмени и общественици се поддадат на традиционната за фенерската патриаршия търговски усет и откровени провокации, предупреждават воеводите.

Вселенският патриарх е на мирна визита в страната ни. По-рано през деня той в съслужение с патриарх Неофит отслужиха Света Литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Припомняме, патриарх Вартоломей през 1994 г. принуди православната българска общност в Истанбул, която от 1945 г. се числи към него, да спре да издава кръщелните и венчалните си свидетелства на български от името на Българската църква, а да носят надписа „Вселенска патриаршия“ – с едър гръцки шрифт и дребен български.

През 2007 година турският касационен съд постанови, че духовният лидер на православните християни по света патриарх Вартоломей, няма законно право да използва титлата „вселенски“. Решението бе свързано с жалба, заведена от българското църковно настоятелство. Турция отдавна оспорва на патриарха титлата „вселенски“, изтъквайки, че тя има политически нюанси, които могат да подкопаят турския суверенитет. Патриаршията, която е в Истанбул, посочва, че терминът е чисто вътрешно-църковна титла и няма политически значения. Турските националисти обаче обвиняват Вартоломей, че иска да създаде минидържава по подобие на Ватикана в сърцето на Истанбул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *