Синодът разреши да се чете на гръцки в църквите

Владиците се огънали пред Вселенския патриарх и за паметника на Антим I, предаде „Труд”

pops

Светият синод на Българската православна църква се огъна пред Вселенския патриарх Вартоломей. Синодалите ще позволят поне един път месечно да се извършва богослужение на гръцки език в наши храмове в българското Южно Черноморие.

Досега такива стъпки не са правени. В църкви под опеката на Вселенската патриаршия в Истанбул обаче се служи и на български език. И ако това разрешение е по – скоро връщане на жест, то митрополитите са готови да приемат без възражение искането на Вартоломей да бъде премахнат паметника на Екзарх Антим Първи, който се намира в двора на църквата „Свети Константин и Елена” в Одрин.

Цариградският патриарх е възмутен, че паметникът е вдигнат без негово разрешение и благословия. Вартоломей смята за немислимо съществуването на паметник на йерарх, който е разрушил каноничните връзки между двете църкви. В България Антим е почитан точно заради извоюваната от него независимост на Българската православна църква. Синодалните старци са измислили и компромисно решение – да преместят паметника в двора на българското консулство в Одрин.

На съвещанието при Вартоломей в Истанбул патриарсите на 13 поместни църкви взеха историческото решение през 2016 г. да се проведе Вселенски православен събор, какъвто не е имало от IX век, когато се признава независимостта на българската църква. През 1054 г. от православието отпада Римската епископия и сега въпросът според ревностни православни е дали на този Осми събор, който се подготвя от 1961 г., православието ще се подчини на папата. Това според средновековни светии ще предхожда възцаряването на антихриста над една глобална държава. Патриарх Неофит е бил в патова ситуация на съвещанието в резиденцията на Вартоломей в истанбулския кв. „Фенер“, защото се срещнали противоположните мнения на Московската и на Вселенската патриаршия за необходимостта от Всеправославен събор. Руският Кирил е разчитал най-много на българската подкрепа, но становището на нашата църква изненадващо било на страната на Вартоломей, обясниха богослови след срещата в Истанбул. Вероятно напрежението е дошло в повече на дядо Неофит и припаднал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *