Ню Йорк Таймс: България не се е отърсила от комунизма

popsЦеремонията по ръкополагането на Негово Високопреосвещенство Неофит миналия месец с целия византийски блясък, отново напомни, че България никога не се е отърсвала истински от наследството на 40-годишното строго комунистическо управление и от всички двулични действия, свързани с него, пише американското издание „Ню Йорк Таймс.“ Интронизацията му за патриарх на България, духовен лидер на милиони православни вярващи в страната, трябваше да предизвика гордост и морално обединение в бедната страна, изправена пред вакуум в политическото ръководство и повсеместни икономически проблеми.

България е изправена пред нови сътресения от средата на февруари, когато избухнаха национални протести заради увеличаването на цената на тока. Националното правителство подаде оставка, за да предотврати нови кръвопролития. Но тази седмица в страната беше обявен национален траур заради смъртта на един протестиращ, Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на общината в родния си град Варна. Църквата не изигра никаква роля за помиряването на неспокойната си страна. Подобно на 11 от 14-те митрополити, които съставляват управляващия синод на Българската православна църква, Неофит има досие, документиращо или намекващо за сътрудничеството му с влиятелната тайна полиция по времето на комунизма.

Данните за сътрудничество, за което църквата така и не се извини, бяха очаквани, но броят на замесените архиепископи, когато държавна комисия отвори досиетата на църковните лидери през януари 2012 г. „надмина всички очаквания“, отбелязва Момчил Методиев, историк, който изследва църквата по времето на комунизма.

В сравнение с досието от 30 папки на Западноевропейския митрополит Симеон, досието на Неофит от 16 страници е тънко. Макар то да съдържа само предложение на властите за вербуването му като агент и негативна оценка за годността му за работа в Държавна сигурност, разкритието повдигна тежки въпроси дали по-уличаващи документи не са били скрити. Подобни въпроси стоят без отговор повече от 20 години след комунизма, илюстрирайки обърканата връзка на българите с миналото. Един ден след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. комунистическият диктатор Тодор Живков, който управлява от 1954 г., е свален, но не с народен бунт, а чрез дворцов преврат. Политиката зад този акт остава неясна, което означава, че отстраняването му продължава да поражда спорове.

Малцина българи могат да кажат думата „демокрация“ без ирония или горчивина, защото макар да спечелиха свобода и страната им да се присъедини към НАТО И ЕС, тя остана бедна и неразвита с малцина богаташи, повечето от които създадени чрез капитализъм, запазен за късметлиите, често свързан с организираната престъпност. И макар Държавна сигурност официално да беше разформирована, нейните служители запазиха влияние, допринасяйки за липсата на яснота и дебат за миналото. Много бивши агенти влязоха в частния бизнес и наемаха състезатели по борба със здрави мускули. Техните мрежи, много от които криминални, постепенно завзеха голяма част от законната икономика на България, помагайки страната да стане известна със своята корумпираност, казва Филип Гунев, експерт по корупцията в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Църквата също не се изправи пред миналото си. „Също както хората казват, че страната ни е в „държавен плен“ на престъпници и олигарси, установили контрол върху държавата, така църквата е в състояние на „държавен плен“ от митрополити, свързани с полицията на Държавна сигурност„, казва Гунев. Църквата опровергава това като например планира да канонизира мъченици от ерата на комунизма в идните две години, като направи светци няколко души, загинали или хвърлени в затвора заради вярата си сред хилядите вярващи, които са били преследвани. „Можем да очакваме, че ще затворим страницата на комунистическото ни наследство с този много символичен акт“, казва Десислава Панайотова от културния отдел на Светия синод.

Но за възстановяването на позицията на църквата като морален стожер във все по-светското общество ще е необходимо нещо повече от канонизирането. След държавата църквата е вторият най-голям земевладелец в страната, което я прави привлекателна мишена за криминалните групировки. Според наблюдателите със слабото си управление и непрозрачни институции – църквата например няма говорител за медиите, тя остава встрани от всякакви усилия на държавата да изчисти корупцията. Докато много исторически църкви и манастири се рушат заради занемаряване, българските медии публикуват множество шокиращи информации за луксозни коли, скъпи часовници, тъмни сделки за земи и връзки със съмнителни бизнесмени на представители на църквата. Митрополитът на Стара Загора Галактион, опонент на Неофит в избора на патриарх, удостои с почетно църковно звание богат спонсор, Слави Бинев, бивш шампион по таекуондо и собственик на охранителна фирма, който сега е и член на Европейския парламент. В публикувана в Уикилийкс грама на американското посолство в София от 2005 г. Бинев е определен като лидер на групировка, чиято „криминална дейност включва проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили“. В отговор Бинев заяви пред български вестник, че не се притеснява, че е включен в списък с хора, които били „цветът“ на българския бизнес в прехода след комунизма.

Пловдивският митрополит Николай удостои със същата църковна титла Петър Манджуков, международен търговец на оръжие, а преди време съобщи, че планира да продаде часовника си Ролекс, за да плати сметка за ток на църква в диоцеза си, явно с надеждата да успокои обществения гняв както заради богатствата на църквата, така и заради повишаващата се цена на тока, разпалила протестите. Църквата е обвинявана още, че дава на свещениците пари в брой, за да избегне плащането на осигуровки и данъци. Едно огромно предизвикателство е оздравяването на посткомунистическия разкол от 1992 г., когато свещеници, противопоставящи се на комунизма, създадоха собствен синод. Последваха грозни спорове за имотите на църквата, стигна се дори до физически побои. Полицията беше извикана при една особено ожесточена битка за завод за производство на църковни свещи, голям източник на доходи. Историкът Методиев, който се определя като антикомунист, направил изненадващо откритие по време на изследване на досиета на тайната полиция. „Лидерите на схизматичния синод в действителност са били най-близките съюзници на Комунистическата партия в синода по времето на комунизма“, казва той.

Един архиепископ, за когото е известно, че е изпълнявал заповеди на Държавна сигурност, Врачанският митрополит Калиник, днес продължава да е част от Синода на църквата. Методиев уверява, че свещениците с връзки с Държавна сигурност, особено наетите като млади информатори през 70-те и 80-те години на миналия век, сега са влиятелни и на практика превръщат Синода в институцията с най-много служители на тайната полиция, дори повече отколкото по времето на комунизма.

Самата идея за меритокрация се провали. Сега хората са свикнали да развиват кариерата си чрез връзки. Това е един от най-вредните дългосрочни резултати от властта на Държавна сигурност„, казва Методиев.

20 comments for “Ню Йорк Таймс: България не се е отърсила от комунизма

  1. Това което аз съм разбрал за православната църква е , че тя е „блудницата“ описана в книгата „Откровение“. Там пише , че тя седи в-ху червен звяр с 7 глави и 10 рога. Преди време в едно интервю показах кой е въпросният звяр , и защо мисля така. Ето вижте го и вие : http://www.youtube.com/watch?v=iTDQ_mPQJVA&feature=share

  2. Ако ще говорим за „Вавилонска блудница“ по отношение на Църква, то трябва да се обърнем към мнението на реформаторите, а не да си измисляме ние тълкувания! Реформаторите Лутер, Калвин и Джон Нокс наричат така Католическата църква през ХVІ в. А и днес има някои основания да се търсят подобни аналогии с нея, като се имат предвид секс-скандалите на католически клирици в САЩ, Германия и Ирландия – обстоятелство, което бе накарало дори папа Бенедикт ХVІ да се срамува…

  3. Говоря за блудницата , която седи в-ху червен звяр с десет рога и седем глави. За това показох кой е звярът. Показох и връзката м-ду желязо и кал в книгата Откровение. Отнася се за същият звяр чието име е 666 .

  4. Petio Nikolov видеото което сте изпратили ви представя в близки взаимоотношения с Куличев. Вече бяхте помолен да говорите с него за публикуване на пълното му досие, до което в момента никой няма достъп и е дълбоко замразено. Бъдете така добър да откликнете на обществения призив защото в противен случай блудницата и звяра са не други а хората дълбоко замразени или вече размразени досиета които са приели да носят номера на звяра върху сърцата си.

  5. Добре ще видя какво мога да направя по въпроса .

  6. Patio питат те защото си от неговата църква и ходите заедно по конференциите с агенти. П-р Куличев може да е на 88 години и никой да не му държи отговорност, но вие младите му поговорете да си пусне досието.

  7. Ами уточнете с кои точно агенти ходя на конференции ? А пък да съм от неговата църква … какво лошо има в това някой да е от някоя църква ? Също така може да се каже , че съм от Божията църква и от Петдесятната … и няма да е лъжа. Аз съм в крайна сметка от към Христос ! Това има значение. А сега относно досието . Ами голям смях … Ако можеше някой да си засекрети досието … първо агентите щяха да го направят. Да ама не могат. Как така Куличев ще може, г-н Димитров ? Отговорете ми моля. Всеки може да отиде в комисията и да поиска да види някое досие. Вие г-н Димитров пробвали ли сте ? Щом твърдите , че Куличев не си е пуснал досието , значи знаете нещо конкретно. Кажете го ! Нека всички го научим. Щом твърдите , че ходим на конференции с агенти , кажете кои са . Искаме да знаем кои са те ! Но ако вие знаете кои са те , а си мълчите , това означава , че и вие сте техен сътрудник. Ако обаче само си мълчите , тогава ще ви считам за клеветник на нашите братя. И още нещо – това което написахте вече стои и в книгата на вашите дела пред Бог. Така , че моля кажете кои са агентите ?

  8. Бр. Петьо не се отклонявай моля ти се. Това сме го говорили толкова много преди няма смисъл да се дъвче още. Ти пое много сериозен ангажимент да публикуваш досието на п-р Куличев вместо да се занимаваш с антихриста. Аз лично очакваме да изпълниш ангажимента си за да се разсеят всички съмнения по случая.

  9. Не съм поемал много сериозен ангажимент , а писах : „ще видя какво мога да направя по въпроса“ . Освен това от мен зависи само тово което е по силите ми.

  10. Бр. Петьо така както си ги копирал нещата може да се разсърди някой. Не всички обичат да пишат в анонимния фейсбук който се контролира от лъжеапостолите и лъжепророците и не дават на никой да гъкне без да го оплюят и блокират. Приятелски съвет по-добре ги изтрий преди да ти се е разгневят и обвинят в интригантство. Ако успееш да убедиш бр. Куличев да си публикува досието ще направиш една голяма услуга на всички. Благодат и мир да ти се умножат!

  11. Аз не съм анонимен ! По-скоро искам това което се случва тук да има повече гласност , защото някои от темите са важни. Анонимни е имало и ще има. Те са страхливци. Относно Куличев – ще говоря. Няма нищо лошо в това мисля. Обаче всеки , пак казвам – всеки гражданин на България може още утре да отиде в комисията по досиетата и да изиска досието на Куличев. Защо щом е от такова голямо значение за вас , още не сте го направили ?

  12. Каква е тази система която показва какво е писал Петър? Против съм да ме цитират във фейса без позволение с хора които дори не познавам и не са християни. Това е толкова долно!!! Смятам че всички можем да преценим дали искаме да пишем във фейса където разни лъжеапостоли и лъжепророци ни изтриват мненията или в една уважавана от всички евангелска страница където се говори истина. Поведението на Петър в под всякаква критика и въобще не е християнско след като отказва поетите ангажименти и прехваля вината за да създава интрига в дискусията!!!

  13. Не сте ли чули тази дума : „каквото сте чули във вътрешните стаи го прогласете от покрива“ ? Това се отнася и за вътрешната стая по време на молитва , но и в буквален смисъл. Пред вас г-жо Илиева какъв точно ангажимент съм поел ? Ако ви трябва досието на п-р Куличев , не виждам какъв проблем имате с това ! Отивате в комисията по досиетата и го поисквате и те ще ви го дадат . За какво съм ви аз !? А и какво общо имам с досието му ? Писах , че ще видя какво мога да направя. И проверих дали може човек свободно да поиска от комисията . Разбрах , че да . Но да искате от мен аз да ходя там … е няма да го направя. Идете вие г-жо Илиева. Без проблем ще ви го дадат. Аз не ви трябвам за това.

    А и още нещо. Публикувах във фейсбук коментарите , защото ме обвини г-н Димитров , че ходя на конференции с агенти. На въпросът ми , кои са агентите , не получих отговор. Но видях , че и от фейсбук никой не каза нещо конкретно. Тоест за момента мисля , че това са думи без покритие.

  14. Петьо какво целиш с тези разигрaвки? Да се разгласи от покрива блага вест а не клюки както си направил е грях. Не си наясно а ставаш пионка в тази подла игра. Защо не попиташ A.П. как така точно на него му разкриха архивите като уж никога не е бил член на партията? Добре знаеш че нашия брат Николов няма да му казвам цялото име също се опита да провери това което A.П. уж изнася като информация и за досието на Куличев но не му е било позволено. Ти казваш че можеш да провериш а защо не си проверил до момента? Много просто не е разсекретено а информацията не се дава на който и да е. Работите които Пилев говори не са истина което казваше за Еленеков например не съвпада с досието му. Провери сам преди да поемаш отговорности.

  15. 1.Кой е Николов ? 2.Това не са клюки , а обвинения спрямо мен. 3.Защо аз да ходя в комисията по досиета да взимам информация за нещо което вас ви интересува ? Кажете , че ви е отказана такава информация от комисията , застанете с истинското си име и лице , и тогава ще направя тази информация като една малка сензация – как комисията нарушава закона с това , че не ви дава достъп до нещо за което е длъжна. Мисля , че не ви познавам г-н Иванов. Или бъркам.
    Г-жа Вяра Илиева твърди , че никой няма достъп до досието на Куличев !? И вие ли твърдите това ?

  16. п-р Янко Добрев-Силистра пита въпроси към главният обвинител п-р Христо Куличев : 1.Защо си е засекретил досието за 50 години, през които никой не може да го отвори.Може би има мръсни тайни, които не желае да бъдат осветлени

  17. Петьо е направил добър диалог и може да му се помогне да види истината но да каже на какво основание п-р Пилев твърди че настоящият петдесетен преседател е бил вербуван за агент?

  18. Петко да не ни взима за балъци. Ако той е кух ние не сме! За чиста църква са организацията на чиито конференции Петко е постоянен гост и говорител и за които Господин Влаев твърди че са обществено корумпирани по партийна линия.
    Другият анимационен герой от фейса който си е позволил да коментира за гърба ми е лицето Иво Попов. Как може християни да си служат с такива епитети? Това е толкова долно!!! Нека отделят повечко време на съпругата си вместо да занимава с чуждите жени в интернет. Блесинг!!!

  19. Абе хора,обърнете внимание,че любимото предаване на г-н Petio Nikolov е „Шоуто на Слави!“И сигурно любимият му герой е „отец нафърфорий “ .А колко пъти този богохулник слави хули и се подиграва с Бога,дори и в песните си. Този,за което няма нищо свято,хули и се подиграва с президента,с премиера,и кого ли не от властите.А ние имаме заповед да се молим за властите,а не да им се подиграваме.И преди 3 години еп.Петър Георгиев единствен писа протестно писмо до слави(пиша го с малка буква от неуважение),да спре да богохулства и да се подиграва с Бога,той много нагло отговори,че никой не може да му държи сметка.Но Бог му държа сметка,колко пъти си чупи крака,ослепява,и какви ли не още неща.Това предаване,в което има сатанински оттенък,е любимото на petio nikolov.Така че, не чакайте нещо позитивно от него,най-малко да каже на христо куличев да си публикува досието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *