Защо ДПС напусна вероизповеданията?

Депутатите на ДПС напускат Комисията по вероизповедания

Депутатите от ДПС напускат парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. По думите му това е в знак на разграничаване на национализма и ксенофобията в управлението. Карадайъ изчете декларация от парламентарната трибуна, повод за която стана коментар на председателя на Комисията по вероизповедания Красимир Велчев (ГЕРБ) по предложението на ДПС за нов вид реабилитирани лица – ранените при протести срещу комунистическия режим.

Миналата седмица ДПС поиска ГЕРБ да отстрани Велчев от председателското място в комисията, тъй като насаждал ксенофобия.

„Законопроектът, внесен от народни представители от ДПС, касае обезщетяване на ранените в мирни протести по време на тоталитарния комунистическия режим. Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и израз на хуманност към пострадалите, които, отстоявайки правата си, се противопоставиха на режима и докараха демокрацията в нашата родина“, обяви в декларацията Карадайъ. Той посочи още, че оттеглянето на Велчев би значело, че ГЕРБ се придържа към европейските ценности, но това не се случило. Вместо това Велчев се оправдал в медиите, че не е ксенофоб, но ДПС не приема това за достатъчно, става ясно още от текста на декларацията. Движението изразява опасения, че това не било изолиран случай и че такива действия поставят на риск сигурността на нацията.

2 comments for “Защо ДПС напусна вероизповеданията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.