Цветанов на Молитвена закуска с Обама

На Молитвена закуска с Обама Цветанов говори за толерантността. По време на закуската се води и оживена дискусия между участниците по въпроси, свързани със свободата на човешкия дух, междуетническата и междуконфесионалната толерантност

На 5 февруари 2015 г. във Вашингтон се състоя Националната молитвена закуска. В нея участваха президентът на САЩ Барак Обама и първата дама Мишел Обама, конгресмени и сенатори, политици, общественици и религиозни дейци от цял свят, като специален гост сред тях беше Далай Лама. На закуската трябваше да участва и йорданският крал Абдула II, който обаче беше принуден да прекрати предсрочно посещението си в САЩ , заради зверското убийство на йорданския военен пилот Муад ал-Касасбех преди два дни от терористите от „Ислямска държава“.

Единствените български политици, които бяха поканени и които взеха участие в закуската с президента Обама бяха заместник-председателят на ГЕРБ и председател на пармалентарната група на партията в Народното събрание Цветан Цветанов и народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев.

По време на своето приветствено слово към участниците президентът Барак Обама отново показа, че е лидер от световна величина – цялата реч беше посветена на толерантността между различните религии по света. Президентът подчерта, че религиите са призвани да са извор на добрина, да обединяват хората, да ги учат на мир и любов към ближния. Президентът Обама изрази съжаление, че има отделни индивиди, които „похищават религията, за да изпълняват свои лични, користни и убийствени намерения“. Конкретно посочвайки „Ислямска държава“, Обама заяви, че тази организация няма нищо общо с ислямската религия, че тя е един „смъртоносен култ, който в името на псевдорелигиозни разбирания, извършва неописуеми варварски актове“. Като контрапункт на бруталните действия на „Ислямска държава“, президентът Обама посочи тибетския духовен лидер Далай Лама, когото нарече „силен пример за религиозно благочестие, вдъхновител за свобода и достойнство за хората по света“.

След речта на президента, през останалата част от закуската, беше водена оживена дискусия между участниците по въпроси, свързани със свободата на човешкия дух, междуетническата и междуконфесионалната толерантност, издигането на общочовешки ценности като вяра, толерантност и състрадателност. Традицията американските президенти да участват в Националната молитвена закуска бележи началото си през 1953 година, когато в закуската за първи път участва президентът Дуайт Айзенхауер.

2 comments for “Цветанов на Молитвена закуска с Обама

  1. Моля ви, спрете да американизирате евангелските вярващи в България! Какво „молитвено“ има в тази закуска с Обама? Думата толерантност е тотално изопачена и означава търпимост към всичко и всички, но само не към тези, които живеят според библейските принципи. Какво е това американско лицемерие да се говори за толерантност и състрадателност и да нападат, грабят и убиват невинни хора в Либия, Египет, Сирия, Афганистан, Ирак и т.н.?

  2. Обама, Далама,все тая. Зависи на кого са се молили!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *