6 comments for “Теология на просперитета

 1. Ето това е една много хубава тема за култа кум богатството и просперитета в българското православие и то от православен свещеник. Цинична изява на скъпи часовници които струват колкото един апартамент, скъпи марки Мерцедес и Линколн и разгулен хомосексуален живот. Защо г-н Валентин Велчев не се включи тук с един от популярните си коментари да но обясни защо православието е склонно към такива провали? Защо вместо да говори много че Отец не е Аллаь, не поговорим че Отец не е икона и Исус се пише с едно И. Дали защото това не е списание Космос и статиите на са на руски язъйк?

 2. За пред хората г-н Велчев уж ти отговори под друга статия като омаскарява говорителя вместо да критикува проблема който се визира а имено обогатяването на православния клир на гърба на мирните миряни. На това което Велчев практикува в случая му се вика религиозна демагогия и не плурализъм ами чист цинизъм. Но това Велчев няма как да го напишат в списание Космос.

 3. Цитат „Цинична изява на скъпи часовници които струват колкото един апартамент, скъпи марки Мерцедес и Линколн и разгулен хомосексуален живот. Защо г-н Валентин Велчев не се включи тук с един от популярните си коментари”?

  Колко време наистина измина а г-н Велчев и дума не е написал за просперитета сред православните патриарси

 4. Поучават ни, че щом нечестивите са неспасени, небрежни, алчни и егоистични езичници, то всичко, което трябва да сторим е да изискваме богатството им, за да го грабнем без да правим нищо повече, освен да чакаме идването на съдния ден, когато то ще се изплъзне по магически начин от техните мръсни ръце и ще падне в нашите! Какво по-просто от това!!
  Някои вземат основата на тази заблуда и слизат още по-ниско като обещават, че „ако сега дадете повече пари на тях и тяхното служение, то Бог ще преумножи пропорционално дарението и вие ще станете по-богати от останалите!“
  Вярно е, че в основата на Божиите принципи лежи законът за сеитбата и жътвата, но е голяма грешка да вярваме, че едно духовно проклятие допуснато да порази дадена личност заради неизповядан грях и скрито престъпление ще бъде автоматично изтрито, чрез физическият акт на дарение от пари. Грехът и проклятията могат да бъдат елиминирани единствено, чрез богоугодни и духовно определени техники на освобождение: 1)отричане, 2)покаяние и 3)изгонване на духовете и проклятията в името на Исус
  Трябва да разберем, че духовните проблеми могат да се решат единствено с духовни методи. За да получим истинско и трайно освобождение, което ще позволи на благословенията да дойдат при нас трябва да разберем, че е необходимо да приемем отговорността за нашите лични грехове и греховете на семействата ни в името на Исус. Истинското освобождение винаги става на два етапа: 1) Сблъсък с всичко, което поражда грях и поставянето му под кръвта на Исус (Лука 3:8-9) (1 Йоан 1:9) (Лев. 26:39-45) и 2)Заповядване на проклятията и духовете, които стоят зад тях да напуснат в името на Исус! (Марк 16:17-19) (Лука 4:18-19) (Деян.8:5-8) (Мат.4:23-24) (Мат.8:16-17) (Марк 1:23-27) (Марк 2:5) (Марк 5:1-20) (Марк 9:25-27).
  По-голямата част от съществуващата бедност и недоимък сред християните днес не се дължат на проклятията (въпреки че те съществуват) или на демоните които са отговорни за тях, а на нашият собствен отказ, мързел или липса на знание как да вземем власт над тези проклятия и демони в името на Исус, за да ги изгоним.

 5. До Иван Георгиев:
  Г-н Георгиев, грешници в Църквата винаги е имало и ще има до края. Това е предсказано в Евангелието. Православни свещеници и владици, които служат за съблазън на пасомите си, за съжаление, също има. Но проблемът в случая е друг и Вие или не го разбирате в цялата му дълбочина, или се правите, че не го разбирате, или не искате да го разберете.
  Православната църква, г-н Георгиев, нито проповядва „евангелие на просперитета“, нито стремеж към лукс и (неморално) забогатяване (въпреки че богати и благочестиви вярващи винаги е имало, богатството само по себе си може да е бреме, но не и пречка за спасението, спомнете си Давид, Йов и т.н. от СЗ, а в НЗ – Закхей, Йосиф от Ариматея и др.), още по-малко пък – толерантност към хомосексуализма. За сметка на това – казвам го с болка, не със злорадство – в немалко евангелски деноминации се проповядва и едното („евангелие на просперитета“), и другото (пълно приемане на хомосексуализма като такъв (хомосексуални двойки сключват брак в „църквите“, биват ръкополагани за епископи – настоящият лутерански архиепископ на Стокхолм, например, е жена-лесбийка – т.н.).
  Така че много Ви моля, когато сипете обвинения, си давайте сметка кого обвинявате и за какво. Когато беззаконието стане закон – ето това е лошото. А недостойни пастири и пасоми е имало още от апостолско време, колко повече сега!

 6. Обърка ли сте г-н Стамболиийски без да ме познавате и без да сте прочели какво съм писал и от там си правите неверните заключения. За онези които желаят да се запознаем силно се надявам да се видим на МХЛ Карандила и да имаме време за сериозни разговори. Имаше доста желаещи миналата година но така не се престрашиха да дойдат. Много ви моля имайте увереност в Господа нашия Бог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *