Точно преди 110г. Уилям Сеймур е кръстен със Св. Дух и говори небесни езици

william seymour

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

 

Д-р Теол. Доний К. Донев

Точно преди 110г., на 12 април 1906г., водачът на съвременното петдесятно движение Уилям Сеймур е кръстен със Св. Дух и говори небесни езици. Кръщението му не е нито най-ранното в съживлението, което започва на ул. Азуза, нито първото в историята на американското петдесятно движение. Въпреки това, кръщението на Сеймур е исторически монументално защото утвърждава посоката на глобалното петдесятничество към доктрина на святост, мистично духовно кръщение придружено с гласолалия, възстановяване и практикуването на новозаветните дарби и петкратното служение.

Което поставя въпроса: защо първите кръстени със Св. Дух в дадено движение и исторически аспект, почти никога не са водачите, а техните последователи? Това в вярно още с основоположника на богословието на петдесятното движение, Чарлз Пархам, който е кръстен със Св. Дух през януари 1901г., но едва след като Агнес Озман и др. негови ученици са кръстени. Първият председател на Асамблеи на Бога, Е.Н. Бел, цели 17 години работи като баптистки пастор след като е кръстен със Св. Дух. Основоположникът на Божия църква, А.Дж. Томлинсън е кръстен със Св. Дух едва на 12 януари 1908г., докато членове на неговата организация говорят езици още през 1896г. Дори и в българския контекст, основателят на СЕПЦ п-р Николай Николов получава Св. Дух едва на 25 ноември 1921г., в Ню Йорк.

Кръщението на Сеймур също е резултат от едно продължително, лични и дори кризисно търсене на святост и сила свише, което започва още докато работи като докер на гарата в Синсинати, където посещава Божия църква (Андерсън, Индиана). Престоят му в училището на Пархам в Тексас през 1903-1905г., където приема богословието на кръщението, и срещата му с Люси Фароу и др. ученици там, които са вече кръстена със Св. Дух, са малка част от дългото очакване за „третото благословение” на духовното кръщението.

На молитвата с Люси Фероу на 9 април 1906г., Едуард Лий е изцелен, кръстен със Св. Дух и говори небесни езици. Вестта е моментално занесена при събранието в дома на Азбъри. Самият Лий говори на езици пред събраните и екзалтираните им молитви продължават с часове докато и други приемат кръщението.

На 12 април 1906 (Велики четвъртък), още седем човека са кръстени. Между тях е и Уилям Сеймур. По време на молитвата, той е съборен на земята под силата на Св. Дух и моментално започва да говори на езици. Джени Еванс Мор, за която по-късно Сеймур ще се ожени, започва да свири на старото църковно пиано в ъгъла на стаята. До момента, тя никога не е свирила на пиано или взимала уроци, и въпреки това мелодията която излиза под ръцете й е перфектна заедно с песента на езици която пее на еврейски. Богослужението продължава цели три дни до Великден. Прекъсват само за да го преместят от ул. Бони Брай в сградата на ул. Азуза, защото тълпата е толкова голяма, че спира движението по улицата. Докато разчиства изоставената мисия на ул. Азуза на Велики петък, Сеймур поставя една върху друга две щайги вместо амвон. От тази бедна и малка платформа ще прозвучат първите думи на проповедта, която ще остане в историята: „Петдесятница дойде!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *