110г. от пристигането на Уилям Сеймур в Лос Анджелис

Bro. Seymours Call

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

 

д-р. Теол. Доний К. Донев

На 22 февруари се навършват 110г. от пристигането на Уилиям Сеймур в Лос Анджелис, което става причина за последвалото Петдесяното съживление на ул. Азуза.

През 1905г. Уилям Сеймур е редовен ученик в училището на Чарлз Парам в Хюстън, Тексас където приема учението за Петдесятното кръщение – спасение, освещение, изцеление и кръщение в Св. Дух с белега говорене на езици. Понеже е чернокож, Сеймур сяда отделно от другите ученици в коридора.

50В края на 1905г., Нийли Тери, от мисията на улица Санта Фе водена от Джулия Хъчинс в Лос Анджелис, посещава свои роднини в Хюстън. Те са част от църквата на Сеймур в която той проповядва духовното кръщение въпреки, че сам все още не е кръстен със Святия Дух. Запознанството им води до покана към Сеймур да проповядва петдесятното послание в мисията на улица Санта Фе в Лос през февруари 1906г. Самият Чарлз Парам финансира и благославя планираното за около месец пътуване на Сеймур.

2 comments for “110г. от пристигането на Уилям Сеймур в Лос Анджелис

  1. Отбелязването на тази годишнина, свързана с делото на действителния пионер на харизматичното движение в САЩ (и в световен мащаб), е изключително важна! Слава Богу, че неговата личност, дело и значение стават все по-известни на българските евангелисти, включително и на харизматиците. Подчертавам това, защото в двете стандартни „Истории“ на петдесетното движение у нас – на Дрянов и Зарев – Уилям Сеймур (Сиймур) дори не се споменава. Задачата на църковни историци и историци на богословието е тъкмо такава – да попълват празнотите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *