Св. София вече е джамия

„Света София“ в Истанбул за първи път от 86 г. след превръщането на музея в джамия

На 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно.  Храмът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат е от византийския император Юстиниан I през 537 г., но превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Министерството на външните работи (МВнР) отначало следи какво се случва с църквата „Света София“ в Истанбул. Това стана ясно от отговора на външния министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. Тя изрази надежда да се запазят културните ценности в нея.

Въпросът бе поставен от „Атака“. Захариева изрази задоволството си, че Светият синод е излязъл със становище по темата. За съжаление решението е взето, подчерта първият ни дипломат. Ще се опитаме чрез ЮНЕСКО да запазим християнските ценности в „Света София“. Павел Шопов подчерта, че от 15 години хората на Волен Сидеров предупреждавали кой е Ердоган и че той вече нямал приятели. Само за нашия премиер бил горе -долу аркадаш, по думите му. Това е християнски храм, отчете Шопов. Там имало християнски мощи. Дори по темата се произнесли Тръмп и Путин. Ние българите имаме роля да бъдем много по-категорични, смята националистът. Припомняме, че на 21 юли Българската православна църква се присъедини към призивите на местните православни църкви за запазване на досегашния статут на храма „Света София“ като музей.

Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Турция не за първи път заплашва да превърне „Света София“ отново в джамия и натискът за това става все по-силен.

На 29 март 2019 г турският президент обяви в навечерието на местни избори, че иска да промени „Света София“ в джамия.

След като миналия месец стана ясно, че Турция може да превърне „Света София“ отново в джамия- това предизвика серия от недоволства.

На 1 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя Турция да не превръща в джамия бившата древна базилика.

Същевременно обаче, Ердоган видя атака срещу срещу суверенитета на Турция в критиките за „Света София“.

На 2 юли Турският съд отложи решението за превръщането на черквата „Света София“ в джамия.

След коментарът на Помпео, не закъсня и реакцията на Руската православна църква, която заяви , че превръщането на „Света София“ в Истанбул от музей в джамия е „неприемливо“.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че заплахата, която тегне над „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация.

На 10 юли 2020 г. турският президент Ердоган подписа указ, с който сградата от VI в. се преустройва в джамия, малко след решение на турския съд в тази връзка.

Ердоган уточни, че катедралата ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници на 24 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *